Excel Malzeme Listesinde Sayıların Yanlış Gelmesi Nasıl Düzeltilir?

2
4151

Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS PDM arayüzünde seçilen dosya ile ilgili ön izleme ve çeşitli bilgiler gösteren sekmeler yer almaktadır. Bu sekmelerden biri de montaj dosyalarının ürün ağacını gösteren Malzeme Listesi sekmesidir. Malzeme listesinde seçilen montajın hangi alt bileşenlerden oluştuğunu ve bu bileşenlerin her birinin istenilen bilgilerini görmek mümkündür.

PDM Malzeme Listesi

Malzeme listesi görünümü içerisinde yukarıdaki resimde gösterilen “Bir CSV Dosyası Olarak Aç” butonuna basılır ise malzeme listesi CSV uzantılı, kolon yapısını destekleyen bir metin belgesine aktarılır ve Excel ile açılır. Fakat zaman zaman Excel ile açılan malzeme listesinde özellikle sayısal değerler yanlış gösterilebilmektedir. Excel tanıyabildiği formatları otomatik olarak uygun gördüğü hale çevirmektedir. Örneğin “001761” olan parça kodunu Excel sayı olarak algılamakta ve baştaki sıfırları silerek “1761”olarak göstermekte ve yanlışlıklara neden olmaktadır. Ondalıklı sayılar ise Excel tarafından sıklıkla tarih formatına çevrilmektedir. Aşağıdaki örnekte görülebildiği gibi ağırlık kısmında 10.55 olan değer Ekim 1955 olarak, 11.06 olan ağırlık ise 11 Haziran olarak değiştirilmiştir.

CSV Malzeme Listesi

Bu format çevirme işlemi Excel tarafından yapılmakta ve maalesef devre dışı bırakılamamaktadır. Tarihe çevrilen sayıları tekrar sayı formatına çevirmekte, doğru sayıları geri getirmemektedir. Bu sorunu çözebilmek için aşağıdaki adımlar uygulanabilir.

Öncelikle PDM ara yüzü içerisinden malzeme listesi CSV olarak farklı kaydedilmelidir. Bu işlem bir önceki işlem gibi malzeme listesini doğrudan kolonlara ayrılmış şekilde Excel içerisinde açmayacak, csv dosyasını belirtilen yere kaydedecektir.

Malzeme listesini farklı kaydet

Kaydetme esnasında dosya türü “CSV Dosyası (*.csv)” olarak değiştirilmelidir.

kaydetme formatı değiştirmek

Kaydedilen csv uzantılı dosya Excel ile açılırsa aşağıdaki gibi tüm bilgiler tek kolona yazılmış ve kolon ayrım yerlerine “;” yazılı olarak açılacaktır.

Excel içerisinde yer alan Metni Sütunlara Dönüştür komutu kullanılarak “;” ile belirtilen yerlerden kolonlara ayrılma işlemi yapılabilir. Bu kolonlara ayrılma işlemi esnasında kolonların genel, tarih veya metin gibi formatları önceden belirtilip yukarıda bahsedilen format değiştirme sorunlarından kurtulunabilir. Bu komutu kullanmak için aşağıda belirtildiği gibi öncelikle A sütunu seçilmeli ve metni sütunlara dönüştür komutuna girilmelidir.

Metni sütunlara dönüştür

Bir sonraki pencerede kolonları ayırmak için kullanılacak olan karakter “;” olarak seçilmeli ve bir sonraki aşamaya devam edilmelidir.

kolon ayrım ayarı

Son adıma gelindiğinde, istenilen kolon ön izleme ekranından seçilerek, yukarıdaki kısımdan formatı belirlenebilir. Tüm kolonları seçmek için ilk önce 1. kolona basıp sonrasında klavyeden “Shift” tuşuna basılı tutularak son kolon seçilebilir ve böylece topluca kolonların formatları değiştirilebilir.

Sütun formatı

Son denilerek işlem tamamlandıktan sonra aşağıda görülebileceği gibi tüm sütunlar metin formatında gelmekte ve sayılar doğru şekilde gösterilmektedir. İstenilir ise bu aşamadan sonra sütun formatları tekrar değiştirilebilir.

metin formatında malzeme listesi

Dosya Excel formatında (xls,xlsx) farklı kaydedildiğinde düzgün yapıda malzeme listesi Excel’e aktarılmış olunacaktır.

SOLIDWORKS PDM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

2 YORUM

  1. solidworks 2020 sp5 kullanıyorum. malzeme listesini excel olarak kaydetmiyor. text. uzantılı kaydediyor. sorun ne olabilir?
    Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Bayram Bey, bu özelliği kullanabilmeniz için bilgisayarınızda minimum Microsoft Office 2013 sürümünün yüklü olması gerekir. Daha alt bir sürüm yüklü ise desteklemiyor olabilir.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin