Son güncelleme: 21.08.2023

Simfer, 1977 yılında Türkiye’nin ilk entegre katı yakıt sobası üretimiyle faaliyete başlamış olup, 1997 yılında pişirici grubu ürünlerinin üretimiyle faaliyet alanını genişletmiş ve daha sonra 2015 yılında bir soğutucu fabrikası açarak toplamda 215.000 m2 üretim alanına sahip 3 farklı üretim tesisiyle faaliyet göstermektedir. Simfer, aynı zamanda ev aletleri üretimi konusunda müşterilere kapsamlı bir ürün yelpazesi sunmaktadır.

Başarılı bir ürün geliştirme süreci, birçok şirket için Ar-Ge, mühendislik, tasarım ve üretim gibi iç departmanların düzenli iş birliği ile mümkündür. Simfer, şirket içindeki birimler arasında kolay iş birliğini sağlamak için SOLIDWORKS PDM’i seçmiştir. SOLIDWORKS PDM, fabrikada çalışan iş gücünün erişebileceği şekilde tasarımları, belgeleri ve teknik resimleri yönetmek ve yayınlamak için bir sistem ihtiyacını karşılamaktadır.

Günümüzde, firmalar üretim yapmadan önce ürünlerini 3 Boyutlu Programlar ile tasarlar ve üretim için referans dosyalara ve bilgilere sahip olurlar. Her bir ürünün tasarlanmasıyla birlikte bir yaşam döngüsü başlar. Hazırlanan dosyalar, üretim, satın alma, muhasebe, kalite gibi birçok departmanı bilgilendirir ve ürünü elde etmenize olanak sağlar. Bu süreçleri yönetmek için ise ERP programları kullanılır.

Simfer, büyümekte olan üretim ağına uygun olarak SAP programına geçiş çalışmalarına başlamıştır. Ancak, çalışmalar sırasında SAP geçişini yavaşlatan tasarım verilerinin SAP’ye aktarılması konusunu bizlere ilettiler. Bu makalemizde, SOLIDWORKS PDM yeteneklerini ve PDM API’sini kullanarak sunduğumuz çözümleri anlatacağız.

SAP’ye Geçiş Sürecindeki Zaman Kaybı

Simfer, üretim süreçlerini iyileştirmek ve fabrika yönetimini geliştirmek için SAP programına geçiş yapmıştır. Bu geçiş ile SOLIDWORKS PDM’de bulunan tasarım, dokuman ve teknik resim dosyalarının SAP programının yönlendirmesi ile takip edilmesi gerekmektedir. Yani tasarlanmış olan her ürünün bir SAP kodu ve SAP tanımı olmak zorundadır. Bu kapsam çerçevesinde on binlerce dosyaya ait bilgilerin güncellenmesi gerekmektedir. Tek tek dosyaların veri kartına yeni SAP kodu ve tanımı eklenecek, eklenen bilgiler teknik resimlerin antetlerine yazdırılacak ve doküman dosyaları yeniden oluşturulacaktır. Bu işlemlerin tek tek yapılması zaman alıcı olduğundan, bir sorun olarak görülmektedir. SOLIDWORKS PDM’deki geliştirmeler sayesinde bu işlemleri otomatik hale getirmek mümkündür.

SOLIDWORKS PDM ile Yapılan Geliştirme

SOLIDWORKS PDM’de her dosya için bir veri kartı bulunmaktadır. Veri kartları her bir dosya için kimlik kartı niteliğini taşımaktadır. SOLIDWORKS PDM parçaya ait bilgilerin yazılabileceği alanları veri kartları ile oluşturulmasına olanak sağlamaktadır. Veri kartına kaydedilen bilgiler teknik resim antetlerinde, malzeme listesinde ve SOLIDWORKS PDM içerisinde dosya aramalarında kullanılabilir. SOLIDWORKS PDM hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sayfamıza göz atabilirsiniz.

Görselde Simfer firmasına ait tasarlanmış veri kartı görülmektedir. Veri kartında bulunan Parça Kodu alanı, şuana kadar SOLIDWORKS PDM’e kaydedilmiş parçalara ait, önceki ERP sisteminden alınmış kodu ifade etmektedir.

Veri kartının ilk hali
Veri kartının ilk hali

Simfer, tasarladıkları ürünlere SAP kodu almak için SOLIDWORKS PDM’de bulunan tüm tasarımların listesini excel olarak listelemek istemiştir. SOLIDWORKS PDM, arama yöntemleri ile .sldprt ve .sldasm uzantılı tüm dosyaları görseldeki gibi listelemiştir. Arama sonucunda elde edilen 15216 öge excel olarak, istenilen sütunlarda kaydedilmiştir.

SOLIDWORKS PDM Gelişmiş Arama
SOLIDWORKS PDM Gelişmiş Arama

Liste içerisinde bulunan Parça Kodu bilgisini referans alarak , her bir parça koduna sistem tarafından SAP kodu ve tanımlaması yapılmış ve bir veri tabanı kaynağı oluşturulmuştur. Bundan sonrası için SOLIDWORKS PDM API yöntemlerini kullanarak, oluşan veri tabanından parça koduna karşılık gelen SAP kodunu ve tanımını alarak veri kartına yazma işlemi yapılmıştır. Toplu bir şekilde dosyaların seçilip, sağ tıklama seçeneklerine eklenen ERP Bilgilerini Yaz seçeneği tetiklendiği zaman, veri kartına yeni eklenen SAP Kodu ve SAP Tanımı alanları otomatik olarak dolmaktadır.

PDM Veri Kartı SAP Kodu
PDM Veri Kartı SAP Kodu

Yeni eklenen bu alanlar teknik resimlere de uygulanmalıdır. TekyazXpert programının Antet Değiştirme komutu ile bu işlem toplu bir şekilde yapılabilmektedir. SAP kodu ve tanımının eklendiği yeni bir antet oluşturulur ve antet değiştirme yöntemi ile tüm dosyalara toplu olarak uygulanır. Detaylı bilgi için eğitim videomuza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Antetleri değişen teknik resimler için PDF’lerin tekrar oluşturulması gerekmektedir. SOLIDWORKS PDM’de tanımlı olan mevcut Görevler listesinde bulunan PDF Çevirme görevi, istenildiği takdirde iş akışından tetiklenebilir veya SOLIDWORKS PDM Explorer içerisinde sağ tıklama seçeneğiyle tetiklenebilir. Bu şekilde, değişen teknik resimlere ait PDF uzantılı dosyalar toplu bir şekilde güncellenir.

Simfer, SOLIDWORKS PDM’in sunduğu avantajlar ve API yöntemlerinin yanı sıra TekyazXpert ile birlikte kullanarak üretim süreçlerini daha verimli hale getirmiş ve tasarımların SAP programıyla entegre bir şekilde yönetimini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiştir. Bu entegrasyon sayesinde, SAP’ye geçiş sürecinde zaman kaybetmeden otomatik olarak bilgilerin eşitlenmesi sağlanmış ve geçiş başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Simfer, bu çözümlerle birlikte üretim süreçlerindeki verimlilik artışını sağlayarak rekabet avantajını güçlendirmiştir.

SOLIDWORKS PDM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
SOLIDWORKS Uygulama Mühendisi CSWE

1 Yorum

  1. Güzel bir çalışma oldu. Sap geçişini günlerce uğraşarak yapmak zorunda kalacaktık. Tekyaz ekibinin hızlıca bulduğu ek yazılımlar sayesinde bu süreyi oldukça verimli kullandık ve minimize ettik. Kendilerine katkılarından dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz. Solidworks Pdm kullanmak bir ayrıcalıktır 👏

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin