Profil Kesme Listesi

0
2942

Kaynak profil tasarımları parça dosyası üzerinden gerçekleştirilmektedir. Oluşturulan kaynak profil yapı elemanları katı gövde olarak kesim listesi şeklinde unsur ağacına gelmektedir.

Kaynak Profil Tasarımı ve Kesim Listesi
Kaynak Profil Tasarımı ve Kesim Listesi

Profil tasarımına ait uzunluk, miktar, tanım vb. gibi bilgiler kesim listesi ve özellikleri üzerinden alınmaktadır. Teknik resim ve imalat bilgileri de bu liste üzerinden elde edilmektedir. Kesim Listesi öğeleri üzerine gelip sağ tıklanıp “Özellikler” denilerek kesim listesi özelliklerine erişilebilmektedir.

Kesim Listesi Özellikleri
Kesim Listesi Özellikleri

Görselde oluşturulan iki adet profil gövdesinin kesim listesi üzerinden özellikleri gösterilmiştir. Burada yer alan listeye farklı özellikler girilerek tanımlama yapılabilir.

Kesim Listesi Özellik Girilmesi
Kesim Listesi Özellik Girilmesi

Kesim Listesi Özellikleri penceresi için bulunan diğer sekmelerde Kesim Listesi Özellikler Özeti ve Kesim Listesi Tablosu yer almaktadır. Özellikler Özeti modelde bulunan tüm yapı elemanları için ilgili özelliklerin sıralandığı yerdir.

Kesim Listesi Özellikler Özeti
Kesim Listesi Özellikler Özeti

Kesim Listesi Tablosu, profil tasarımı için malzeme listesi şeklinde bir tablo oluşturmaktadır. Tasarım teknik resme aktarıldığında Profil Kesme Listesi alındığında bu tablo gelmektedir.

Kesme Listesi Tablosu
Profil Kesme Listesi Tablosu

Profil kesim listesi için otomatik oluşturma seçeneği aktif değilse kesim listesi unsur ağacı üzerinde oluşmayacaktır. Bunun için kesim listesi üzerine sağ tıklayarak “Otomatik Kesme Listeleri Oluştur” seçilip kesim listesi oluşturulabilir.

Otomatik Kesme Listeleri Oluştur
Otomatik Kesme Listeleri Oluşturma

Kesim Listeleri oluşturulduktan sonra kesim listesi sağ tık menüsüne “Otomatik Güncelle” seçeneği gelmektedir. Kesim listesi silindiğinde bu seçenek kesim listesini otomatik olarak oluşturup güncellemektedir. Ancak “Otomatik Güncelle” gövdeleri güncellediğinden performansı olumsuz olarak etkilemektedir. Tasarım bittikten sonra montaj ortamında bu seçeneğin seçili kalmaması montaj performansı açısından önerilmektedir.

Kesim Listesi Otomatik Güncelleme
Kesim Listesi Otomatik Güncelleme

Modelden teknik resim alındığında “Detaylandırmalar>Tablolar>Profil Kesme Listesi” tıklandığında model görünümü seçilerek Kesim Listesi Tablosu oluşturulur.

Teknik Resim Profil Kesme Listesi
Teknik Resim Profil Kesme Listesi

Oluşturulan profil kesme listesi ilgili tabloda yer alan öğe no, tanım, uzunluk gibi özelliklerin yer aldığı sütunlara basılarak özelleştirilebilir. Ayrıca bu sütunlara sağ tıklanıp yeni bir sütun eklenerek bu özelleştirme yeni sütuna eklenebilir.

Profil Kesme Listesi Sütun Ekleme
Profil Kesme Listesi Sütun Ekleme
Profil Kesme Listesi Sütun Özellikleri
Profil Kesme Listesi Sütun Özellikleri

Profil Kesme Listesi eklenirken model görünümü ile birlikte bir şablon seçimi istenmektedir. SOLIDWORKS içinde varsayılan kesim listesi şablonu “cut list.sldwldtbt” şeklinde varsayılan dosya konumu olan “C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\turkish” konumunda yer alır.

Profil Kesme Listesi üzerinden yapılan değişiklikler neticesinde ilgili tablo şablon olarak kaydedilebilir. Oluşturulan tablonun üstünde iken sağ tıklanarak “Farklı Kaydet” seçilip şablon kaydı gerçekleştirilebilir.

Profil Kesme Listesi Şablon Kaydı
Profil Kesme Listesi Şablon Kaydı

Oluşturulan kesim listesi şablonu yeni liste eklenmek istendiğinde seçilerek kaydolan sütun satır ve özelliklere göre gelecektir.

Profil Kesme Listesi Şablon Seçimi
Profil Kesme Listesi Şablon Seçimi
Özel Şablon ile Alınan Kesim Listesi
Kişiselleştirilmiş Şablon ile Alınan Kesim Listesi

Kesim Listesi Şablonu’nun yanı sıra SOLIDWORKS’ün içinde yer alan varsayılan profil şablonuna ek olarak kendi kişisel profil şablonlarınızı hazırlayabilirsiniz. Bu şablonlara eklediğiniz özellikleri kesim listesi tablosuna getirebilirsiniz. Konuyla ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Profil (Weldment) Şablonu Hazırlamak

Profil kesim listesi ile oluşturulan kaynak profil tasarımının özellikleri, ölçüleri, tanımı, miktarı vb gibi bilgiler tablo şeklinde alınarak detaylandırma ve imalat özellikleri verilebilir.

Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin