Malzeme Kütüphanesine Yeni Malzeme Ekleme

0
965

Son güncelleme: 14.01.2024

SOLIDWORKS’te tamamlanmış tasarımlara malzeme atamak, tasarımlarınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanıza olanak sağlar. Bu işlemi tasarımlarınıza kimlik vermek olarak da düşünebilirsiniz. Bu kimlik verileri tasarımın kütlesi, kütle merkezi, mukavemeti hakkında önemli bilgileri içinde barındırır. SOLIDWORKS’ün kullanıcılara sunmuş zengin içerikli malzeme kütüphanesinde, aradığınız malzeme yoksa veya kütüphanede bulunan malzeme ile özellik değerleriniz eşleşmiyorsa, kütüphaneye yeni malzeme eklemeniz ve bu malzemenin değerlerini manuel olarak belirtmeniz gerekmektedir.

SOLIDWORKS Malzeme kütüphanesi içeriğine göz atalım.

Malzemeyi Düzenleme
Malzemeyi Düzenleme

SOLIDWORKS Unsur agacından Malzeme kısmına sağ tık yaparak Malzemeyi düzenle seçeneğine tıklıyoruz. (Bu işlemi, tasarımızın açık olmasına gerek duymadan boş bir parça şablonunda da gerçekleştirebilirsiniz.)

Malzeme Yönetim Paneli
Malzeme Yönetim Paneli

Açılan pencerede boş bir yere veya mevcut kategorilere sağ tıklayarak Yeni Kütüphane diyoruz.

Malzeme Kütüphanesinin Kaydedileceği Konumu
Malzeme Kütüphanesinin Kaydedileceği Konumu

Burada, varsayılan olarak gelen SOLIDWORKS’ün malzeme veri tabanına ekleme yapabilir yada kendimize özel bir dosya oluşturarak o yolu tanımlayabilirsiniz. SOLIDWORKS’ün dosya yolu otomatik olarak gelmiyor ise, Sistem Seçenekleri > Dosya Konumları > Malzeme Veri Tabanına gelerek dosya yolunu görebilir ve ilgili konuma kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Malzeme Yönetim Paneli
Malzeme Yönetim Paneli

Görseldeki gibi Tekyaz Malzeme Kategorisini başarılı bir şekilde ekleme işlemini gerçekleştirdik. Bu kategoriye sağ tıklayarak Yeni Kategori ekliyoruz. Yeni kategoriyi, alt başlık veya bir alt klasör olarak düşünebilirsiniz. Firmanız özelinde yeni oluşturacağınız birden fazla malzemeleri karışık bir şekilde eklemektense, bu malzemeleri kategorize etmeniz erişiminizi kolaylaştırdığı gibi işlerinizi de hızlandıracaktır.

Eklemiş olduğumuz alt kategorinin üzerine gelerek sağ tıklıyoruz ve Yeni Malzeme diyerek malzememizi oluşturuyoruz.

Malzeme Yönetim Paneli - Malzeme Özellikleri
Malzeme Yönetim Paneli – Malzeme Özellikleri

1- Oluşturmak istediğimiz Malzememize isim veriyoruz.

2- Malzemenin özellik değerlerini (Elastiklik Modülü, Poisson Oranı, Yoğunluk, Akma Mukavemeti vb.) bu alana ekliyoruz. Malzemenin kimliği olacağı ve tasarımınızı etkileyeceği için bu bilgiler çok önemlidir. Bu bilgilerin dışında, üst sekmelerde görünüme gelerek oluşturmak istediğiniz malzemenize görünüm atama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

3- Gerekli bilgilerin girildiğine emin olduktan sonra kaydet diyerek yeni malzememizi başarılı bir şekilde kütüphaneye ekleme işlemini gerçekleştiriyoruz.

Oluşturmuş Olduğunuz Malzemenin Kullanımı
Oluşturmuş Olduğunuz Malzemenin Kullanımı

Eklemiş olduğunuz malzemenizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin