Seçili Öğeyi Görüntüye Kaydırma

0
463

Son güncelleme: 21.08.2023

SOLIDWORKS’te montaj dosyanızda çalışma yaparken örneğin, ismini kontrol etmek istediğiniz bir bileşeni seçtiniz ve Unsur Ağacı (Feature Manager) bir tepki vermedi mi ? İşte tam da bu noktada makalemizin başlığındaki özelliği inceleyelim.

Seçili Öğeyi Görüntüye Kaydır özelliği model alanında seçilen öğelerle ilişkili unsurları görüntülemek için Unsur Ağacı’nı (Feature Manager) dinamik olarak kaydırır.

Bu özellik SOLIDWORKS yüklendiği zaman Varsayılan (default) ayar olarak aktif  gelir. Bulunduğu konum ise aşağıdaki görselde belirtilmiştir.

Seçili Öğeyi Görüntüye Kaydır Özelliğinin Konumu

Bu özellik sayesinde karışık bir montajınızda  seçilen bir bileşenin özelliklerini dinamik olarak hızlıca kontrol edebilirsiniz.

Seçili Bileşeni Görüntüye Kaydır

Eğer seçilen bileşen Unsur Ağacı’nda belirmiyorsa Sistem/Belge Seçenekleri içerisinde başka bir özellik  ararken farkında olmadan Seçili Öğeyi Görüntüye Kaydır seçimini pasifleştirmiş olabilirsiniz. Özelliğin ilgili konumundan kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Peki Seçili Öğeyi Görüntüye Kaydır ayarınız aktif olmasına rağmen Unsur Ağacı’nda seçilen bileşen görünmüyor mu ?

Seçili Öğeyi Görüntüye Kaydır Aktif Olmasına Rağmen Çalışmama Durumu

Telaşlanmanıza gerek bu durumda da kontrol etmeniz gereken bir özellik daha vardır.

Ağaç Görünümü Özellikleri

Tasarım Ağacı’nda ana montaj üzerinde sağ click > Ağaç Görünümü sekmesi içerisinde iki adet özellik vardır. Bunlar ; Unsurları Göster ve Montaj İlişkilerini ve Bağımlılıklarını Göster.

1- Unsurları Göster : Seçili bileşeni listeler.

2-Montaj İlişkilerini ve Bağımlılıklarını Göster : Montaj ilişkilerini ve bileşen çoğaltmalarını gösterir.

Bu iki özellikten sadece birisi seçilebilir , aynı anda ikiside aktif olmamaktadır. İkinci seçenek aktif olduğu durumda seçilen bileşen tasarım ağacında görüntülenmeyecektir. Bu durumda birinci seçeneği aktif hale getirmelisiniz.

Seçili Öğeyi Görüntüye Kaydır ve Unsurları Göster Seçimleri

Alternatif olarak Tasarım Ağacınızın her bileşen seçiminde sürekli genişlemesini istemiyorsanız Seçili Öğeyi Görüntüye Kaydır seçimini pasif yapıp , Ağaç Görünümü > Unsurları Göster seçimini aktif hale getirdikten sonra. Seçmek istediğiniz bileşe sağ click > Bu Unsura Git (Ağaçta) seçimiyle de görüntüleme yapabilirsiniz.

Seçili Bileşeni Görüntüye Kaydırmak için Alternatif Yöntem
SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin