Analiz yapılacak modelimize mesh tanımlaması yaparken kullanılan elemanların tipi, şekli, serbestlik derecesi vb. gibi özellikler önem arz etmektedir. SIMULIA Abaqus programı içinde çeşitli mesh eleman tipleri yer almaktadır.
Temel bazda kütüphane olarak Abaqus paketinde de olduğu üzere mesh eleman tipleri Standard ve Explicit olarak ayrılmaktadır.
Abaqus’te mesh ailesi olarak continuum, shell, membrane, rigid, beam, truss eleman çeşitleri yer almaktadır. Mesh yapısına ve meshte yer alan düğümlere(node) göre linear, quadratic olarak seçenek bulunmaktadır. Mesh elemanları burada Hex, Tet ve Wedge şeklinde yani çokgen, üçgen ve iki tipin birleşimi şeklinde model örülebilmektedir.
Ayrıca mesh yapıları entegrasyon şekline göre reduced veya full integration şeklinde ayrılabilmektedir.
Mesh elemanlar yapısına, şekline, türüne, node sayısına ve entegrasyon yapısına göre kodlandırma şeklinde isimlendirilmektedir. C3D4 mesh yapısı- Continuum 3D 4 Node isimlendirmesinin kısaltılması ile oluşturulmuştur. Aşağıdaki görselde de bazı mesh yapı ve isimlendirmeleri yer almaktadır.
İlgili mesh eleman tipleri kullanıldıkları analiz tipine göre de tercih edilebilmektedir. Örneğin, viskoelastik malzeme analizlerinde ve bükülme gibi koşullarda hibrid eleman modelleri kullanılabilir.
SIMULIA Abaqus ile analiz gerçekleştirmek istediğiniz model üzerinde istenilen mesh yapılarını geniş yelpaze ve hesaplama şeklinde gerçekleştirebilirsiniz.
SIMULIA Abaqus yetenek ve özelliklerini incelemek için web sitemizi buradan ziyaret edebilirsiniz.