Take Climate Action Yarışma Birincisi TEKYAZ’dan!

0
540

Son güncelleme: 21.08.2023

İklim değişikliğiyle mücadele eden ve karbondioksit emisyonlarını azaltan proje geliştirme konulu bir yarışma olan Take Climate Action yarışmasının sonuçları açıklandı. Yarışma detaylarına bir önceki blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Take Climate Action Yarışma Duyurusu
Take Climate Action Yarışma Duyurusu

3DEXPERIENCE Intern Mühendislerimizden Nadir Oktay KÜÇÜKALTUN ‘un tasarlamış olduğu AGRO-BOT isimli araç yarışmanın birincisi seçildi. 

AGRO-BOT nedir? Hangi çevre sorunu için tasarlandı? Bu çevre sorununa nasıl bir çözüm getirdi?  Bu blog yazımızda bu soruların cevabını beraber inceleyeceğiz. 

3DEXPERIENCE platformu üzerinden bulut sistemde tasarlanmış olan bu projenin çıkış noktası tarım arazilerinde kullanılan su, gübre ve tarım ilaçlarının gereken miktarda kullanılamaması, geleneksel tarım makinelerinin büyük oranda yakıt tüketmesi oldu. Belirlenen çevre sorunu ile mücadele etmek için birçok ayrıntı ile donatılmış olan AGRO-BOT’u inceleyeceğiz

AGRO-BOT Özellikleri
AGRO-BOT Özellikleri

Birincilik getiren proje, tarım alanındaki en büyük sorunlara çözüm bulmak amacı ile tasarlandı. Tarım dünya nüfusunun beslenmesinde kilit rol oynayan hayati bir endüstridir. Bununla birlikte büyük ölçüde kaynak kullanımına ihtiyaç duyar. Su, iş gücü ve enerji genellikle yetersiz olan temel kaynaklardır. Bu zorlukların üstesinden gelmek için çiftçiler, mahsul yönetimini iyileştirmek ve kaynak kullanımını azaltırken aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği desteklemek için otonom tarım aracı gibi otonom teknolojilere yöneliyor.

AGRO-BOT da geleneksel tarımı çok daha öteye taşıyacak bir otonom tarım aracı. Üzerinde bulunan 360 derecelik bir kamera, bir toprak nemi sensörü ve bir sıcaklık sensörü dahil olmak üzere bir dizi sensör ve kamera ile donatılan AGRO-BOT mahsulün durumu, büyümesi hakkında gerekli verileri toplayabilen robotik bir araç. Bunun yanı sıra araç üzerinde bulunan güneş enerjisi paneli ile kendi enerjisini üretebilir.

AGRO-BOT İzometrik Görünüm
AGRO-BOT İzometrik Görünüm

AGRO-BOT Otonom Tarım Aracının ana avantajlarından biri, su israfını azaltma yeteneğidir. Geleneksel sulama yöntemleri verimsiz olabilir, bazı araştırmalar sulama suyunun %50’ye kadarının buharlaşma, yüzey akışı veya derin süzülme nedeniyle kaybolduğunu tahmin etmektedir. AGRO-BOT toprak nemini izlemek için sensörler kullanarak ve yalnızca ihtiyaç duyulduğunda su uygulayarak sulamayı optimize etmeye yardımcı olur. Bu, su israfını azaltmaya ve mahsul verimini artırmaya yardımcı olurken aynı zamanda bu hayati kaynağı korur.

Diğer avantajı da işçilik maliyetlerini düşürme yeteneğidir. Çiftçilik, çiftçilerin genellikle sulama, gübreleme ve haşere kontrolü gibi görevleri manuel olarak yapmak zorunda kaldığı emek yoğun bir endüstridir. AGRO-BOT işgücü ihtiyacını azaltarak ve çiftçileri diğer görevlere odaklanmaları için serbest bırakarak bu görevleri otomatikleştirmeye yardımcı olur. Gübre ve böcek ilaçlarının zamanlamasını ve uygulamasını optimize ederek mahsul verimini de artırır. Araç, ekin durumunu izlemek için sensörler kullanarak gübreleri ve böcek ilaçlarını en uygun zamanda ve doğru miktarda uygulayarak ekin büyümesini iyileştirir ve ekinin zarar görme riskini azaltır.

AGRO-BOT Arazi Çalışması
AGRO-BOT Arazi Çalışması

Malzemeler açısından, AGRO-BOT büyük ölçüde sürdürülebilir ve çevre dostu bir malzeme olan termoplastik poliüretan (TPU) filamentten yapılmıştır. Aracın tekerlekleri de çeşitli arazi koşullarında gezinmek için esnek ve dayanıklı bir çözüm sunan TPU filamentinden yapılmıştır. Sonuç olarak, AGRO-BOT otonom tarım aracının gelişmiş mahsul yönetimi ve çevresel sürdürülebilirlik için su israfını azaltma, işçilik maliyetlerini düşürme ve mahsul verimini artırma gibi birçok avantajı vardır. Çiftçiler bu teknolojiyi kullanarak operasyonlarını optimize edebilir ve daha iyi mahsul verimi elde ederken aynı zamanda kaynak kullanımını ve çevresel etkiyi azaltabilir.

Bu projeyi daha detaylı incelemek isterseniz buradan tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin