SOLIDWORKS Simulation Termal Analiz Kontak Tanımlaması

0
812

Son güncelleme: 23.08.2023

Termal analiz gerçekleştiriyorsanız muhtemelen kendinize şu soruyu sormuşsunuzdur, iki temas eden yüz arasındaki termal direnç durumunu modellemenin en iyi yolu nedir? SOLIDWORKS, parçalar arasındaki kusurlu termal iletimi analiz etmek için temas eden yüzlere direnç belirlemenize olanak tanır.

yüzey teması

Gerçekte , birbiriyle temas eden iki parça yüzey pürüzlülüğü ve toleranslar gibi faktörlerden dolayı mükemmel bir temasa sahip olmayacak ve bu nedenle, genel termal katsayıyı etkileyecek parça arasında sıkışmış hava cepleri olacaktır. Bu etkiler ihmal edilebilir olsa bile, çoğu zaman, parçalar, göz ardı edilemeyecek kadar farklı bir iletkenlik katsayısına sahip termal bir yapıştırıcı veya termal yapıştırıcı ile birbirine yapıştırılır.

 

 

Bu orta katmanın etkileri, yerel bir temas seti “Termal direnç” tanımlanarak modelinize eklenebilir. Isıl direnç katsayısı, deneysel olarak veya kalınlığı veya çalışma sıcaklığı gibi faktörlere bağlı olarak kullanılan yapıştırıcının özelliklerinden bulunabilir.

 

Termal Direnç Tanımlama

temas seti

 

Yukarıdaki görselde gösterildiği gibi termal analizde üç farklı temas tipi bulunmaktadır.

Bunlar;

İzole: İki seçili yüzey arasında izole temas seti tanımladığınızda tanımlanmış yüzeyde herhangi bir ısı transferi gerçekleşmez. Sonsuz yalıtkanlık derecesine sahip bir yalıtkan ile kaplanmış gibi düşünebilirsiniz.

Birleşmiş: İki seçili yüzey arasında birleşmiş temas seti tanımladığınızda tanımlanmış yüzeyde mükemmel bir ısı iletimi söz konusudur.

Termal Direnç: İki seçili yüzey arasında termal direnç temas seti tanımladığınızda tanımlanmış yüzeyde gerçek koşullara uygun bir temas seti tanımlayabilirsiniz.

 

ısı kaynağı radyatör

 

Sağ taraftaki resimdeki örneği analiz etmeye kalktığımızda yapmamız gerekenler termal yüklerden ısı kaynağı tanımlamak ve ısı kaynağı ile radyatör arasında temas eden yüzeye doğru bir iletim gerçekleşmesi için iki yüzey arasında termal direnç tanımlamalıyız.

 

 

İki yüzey arasındaki termal direnç bağlantılar temas seti seçtikten sonra termal direnci seçip iki yüzeyi seçiyoruz ve onaylıyoruz. Bu sayede çok daha fazla gerçekçi analizler gerçekleştirebilirsiniz.

termal kontak

Aşağıdaki tabloda yer alan tipik termal direnç değerlerini kullanabilirsiniz. Fakat bu direnç değerlerinin iki yüzey arasındaki basınca sıcaklık farkına yüzey malzemesine ve yüzey işlenmesine göre değişebilir. Eğer elinizde test verileri var ise mutlaka bu test verilerini kullanınız.

termal direnç

Diğer blog yazılarımızı okumak için tıklayınız. Daha detaylı bilgi için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin