Tır Lift Titreşim Analizi

0
560

Bu makalemizde statik analizini gerçekleştirmiş olduğumuz bir tır liftinin titreşim analizinin SIMULIA Structural Engineer ile nasıl yapıldığını inceleyeceğiz. Tır Lift Statik Analiz makalemizde göstermiş olduğumuz mesh, malzeme, section, temas seti ve sabitleme özelliklerini doğrudan kullanarak ilgili çalışmayı gerçekleştireceğiz.

Structural Engineer içinde yer alan Structural Model Creation kısmından statik analizde hazırladığımız Tır Lift-FEM modelini ekranın üstünde yer alan arama kısmından aratarak açalım. Modeli açtıktan sonra Structural Engineer içinde yer alan Linear Structural Scenario Creation ile Tır Lift-FEM modelini seçerek analiz tipi Structural seçip Tır Lift Titreşim Analizi ismini verelim.

Procedures kısmından Frequency Step seçerek Lanczos çözücü tipini seçip 10 mod için frekans/titreşim analiz seçimini gerçekleştiriyoruz.

Tır Lift Frekans Analiz Senaryosu Tanımlama
Tır Lift Frekans Analiz Senaryosu Tanımlama

Tır Lift-FEM içinde malzeme, mesh ve section özellikleri geldi. Analiz prosedürünü yeniden seçtiğimizden ötürü sabitleme ve temas seti tanımlamasını statik analizdekinin aynısı olacak şekilde gerçekleştiriyoruz.

Otomatik Tanımlama ile Tie-Birleşmiş Kontak Tanımlama
Otomatik Tanımlama ile Tie-Birleşmiş Kontak Tanımlama
Tır Lift Sabitleme Tanımı
Tır Lift Sabitleme Tanımı

Frekans analizi için yük tanımlama işlemi gerçekleştirilmemektedir. Titreşim analizleri için yük tanımı olmadan sabitleme işlemi gerçekleştirilerek yapının genel davranışını gözlemlemek uygun bir teknik olabilmektedir. Yük tanımları dinamik analiz içinde daha detaylı ve uygun şekilde incelenebilmektedir.

İlgili seçimler gerçekleştirildikten sonra Simulate denilerek analiz çözümleme işlemi yapılmıştır.

Çözdürme işlemi sonucu model ilk doğal frekansı 6.24 Hz görülmüştür. İlgili frekans, 1. mod şekli de aşağıdaki grafikte görülmektedir. Ayrıca 10 mod için frekans listesi de yine grafikte yer almaktadır.

Tır Lift İlk Doğal Frekans Mod Şekli ve Frekans Mod Listesi
Tır Lift İlk Doğal Frekans Mod Şekli ve Frekans Mod Listesi

Titreşim analizlerinde doğal frekans ve mod şekilleri model için ilgili deformasyon şekillerinin ilgili frekanslarda nasıl olacağını göstermede referans olmaktadır. Ancak hangi mod şeklinin ve doğal frekansın önemli olduğunun kararı Participation Factor ve Effective Mass listelerini incelenerek verilebilir. Bu tablolarda modeldeki kütle katılım oranı incelenerek modelin çalışma koşulları ile de yorumda bulunularak önemli olan mod ve frekans belirlenebilir. İlgili listelere Setup sekmesinde yer alan Simulation Status penceresinde Diagnostic files kısmından erişilebilmektedir. Burada analiz ile ilgili tüm bilgilere ulaşılabilmektedir.

Tır Lift Simulation Status
Tır Lift Simulation Status
Tır Lift Participation Factors
Tır Lift Participation Factors
Tır Lift Effective Mass
Tır Lift Effective Mass

Tır Liftin statik analizde maruz kaldığı yük durumları göz önünde bulundurulduğunda Y ve Z eksenlerinde oluşan hidrolik silindir itme kuvveti ve Z ekseninde oluşan düşey yönde yük kuvveti değerlendirilmelidir. İlgili eksenler için her iki liste öteleme olarak incelendiğinde en yüksek orana sahip olan 1. 2. ve 4. modlar model için önemli olarak nitelendirebileceğimiz mod şekilleri ve frekans değerleridir. İlk mod Z ekseni, 2. mod X ekseni ve 4. mod Y ekseni için yüksek katılıma sahip mod şekil ve frekanslardır.

Tır Lift Frekans Mod Şekli 2
Tır Lift Frekans Mod Şekli 2
Tır Lift Frekans Mod Şekli 4
Tır Lift Frekans Mod Şekli 4

Frekans yükseldikçe Tır Lift’te palet kısmında mod şekil deformasyonları daha fazla görülmektedir. 5. mod ve sonrasında mod şekil deformasyonları palet kısmındadır. Palet kısmının alanı büyük olması sebebiyle titreşime daha duyarlı bir yapıdadır. Bu kısım için titreşimi sönümlemek amacıyla kayıt vb. gibi ek yapılar ile destekleme gerçekleştirilebilir.

Tır Lift Frekans Mod Şekli 10
Tır Lift Frekans Mod Şekli 10

3DEXPERIENCE SIMULIA Structural  Engineer ile zamana bağlı ve doğrusal olmayan statik, frekans, burkulma, termal, modal ve harmonik dinamik analizler gerçekleştirebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin