Abaqus Dosya Uzantılarının Anlamları

0
666

ABAQUS Solverı analiz sırasında ve sonrasında bir çok dosya oluşturur. Bu dosyalardan bazıları analiz sırasında kullanıcının bilgilendirilmesini sağlar. (Uyarı mesajları, hata mesajları, iterasyon adımları vb.) Bu dosyalardan bazıları ise analiz sonuçlarını saklar farklı analizlerde kullanılmasını sağlar. Bazı dosyalar yalnızca Abaqus yürütürken var olur ve bir çalıştırma tamamlandığında silinir. Bu makalede Abaqus tarafından oluşturulan ve saklanan dosyalar açıklanmaktadır.

.inp Dosya Uzantıları

ABAQUS CAE ile tanımlamış olduğunuz tüm tanımlamalar inp formatında solverın anlayacağı ifadeye çevrilir. ABAQUS giriş dosyasıdır. İnp dosyası içerisinde mesh ağı, malzeme özellikleri, sınır koşulları, tüm tanımlamalar ve analiz sonucunda isterler bulunur.

Analizi çalıştırdığınızda otomatik olarak girdi dosyasını da elde etmiş olursunuz fakat birden çok analiz koşulunuz var ve bu koşulları tek tek CAE ara yüzünde oluşturmak istemiyorsanız Job kısmından write input diyerek .inp dosyasını elde edebilirsiniz.

 

Analiz sonucunda sınır koşulunda bir değişiklik yapmak istediğinizde doğrudan .inp dosyasını not defterinde açarak değerlerde değişiklikler yapabilirsiniz. Daha sonra değişiklik yapmış olduğunuz dosyayı aşağıdaki gibi doğrudan solvera verebilirsiniz.

Ayrıca Pre-Post programlarında oluşturulan .inp dosya formatını yukarıdaki işlemi yaparak doğrudan çalıştırabilirsiniz.

.dat Dosya Uzantıları

ABAQUS/Standard çıktı dosyasıdır. Job sekmesinden analizi çalıştırdığınızda oluşturulur içerisinde analiz sonuçları ile ilgili bilgiler saklar. Örneğin Frekans analizinde meydana gelen kütle katılımını frekans değerlerini saklar. Burkulma analizi yapıyorsanız burkulma yük faktörü değerlerini bulabilirsiniz.

.log Dosya Uzantıları

Abaqus yürütme prosedürü tarafından çalıştırılan modüllerin başlangıç ve bitiş zamanlarını içeren günlük veriler yazılır.

.msg Dosya Uzantıları

Abaqus/Standard ve Abaqus/Explicit’te data kontrolü sırasında veya analiz başlatıldıktan sonra olası uyarıları içerisinde barındırır. Birden çok stepten analiz oluşturuluyorsa her bir step msg dosyasının başında step adı bulunur.

.res Dosya Uzantıları

Önceki bir analizdeki sonuçların kullanılabilmesi adına restart tanımlaması yapıldıysa Abaqus/Standard ve Abaqus/Explicit tarafından üretilir. Geçmiş analiz verilerini saklar.

.sta Dosya Uzantıları

Analiz devam ederken artırımlı olarak durumun özetini yazar analiz sırasında inceleyip yakınsama sorunlarını tespit edebilirsiniz.

.odb Dosya Uzantıları

 Abaqus/Standard ve Abaqus/Explicit tarafından analiz sonucunda  oluşturulur. Abaqus/CAE’deki (Abaqus/Viewer) .odb dosyası okunur ve görselleştirilir. Yeniden başlatmak için kullanılabilir.

Daha detaylı bilgi ve farklı dosya formatlarının kullanım amaçlarını öğrenmek için tıklayınız. Abaqus ile ilgili daha fazla blog yazısına ulaşmak için tıklayınız.

Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin