Cimatron NC SETUP Ayarları

0
927

NC Setup, projeyle ilgili birden çok seçeneği tek bir yerde önceden tanımlamanıza olanak tanır.
Parça malzemesi, parça geometrisi, işleme oryantasyonları, fikstürler, stok malzeme, makine ve son işlemci (Post Processor) gibi bir projeyle ilişkili genel verileri içerir.
NC Setup içerisinde tanımlanan veriler daha sonra çeşitli NC işlemleri için varsayılan olarak kullanılır.
Örneğin, işleme malzemesi tanımlaması, kesici takımın farklı işleme parametrelerini ayarlamak için kullanılır.
Aşağıdaki resimler aynı parçanın iki farklı kurulumunu göstermektedir. Her kurulum farklı yönlere ve farklı fikstürlere sahiptir.

NC Setup menüsü, malzeme ve parça verilerini içeren özel bir Toolpath(TP) klasörü olarak tanımlanır.
Frezeleme operasyonları bu NC-Setup klasörü altında oluşturulabilir veya kopyalanabilir.
NC Setup, Malzeme veya Parça tanımlamaları ile birlikte veya bunlar olmadan kopyalanabilir.
NC Setup menüsünü bir şablona kayıt etmek ve yüklemek, görüntülemek ve değiştirmek, aynı zamanda parametre değerlerini raporlama yapabilmek münkündür.

NC SETUP Parametreleri

Bir NC SETUP Oluştur/Değiştir penceresi içerisinde aşağıdaki veriler tanımlanabilir:

Name NC SETUP, sistem tarafından otomatik tanımlama yapılan bir isme sahiptir. Varsayılan adı SETUP_<Aktif UCS Adı> şeklindedir. Bu parametre alanı kullanıcı tarafından düzenlenebilir.
Material Kullanılacak parça malzemesi seçimini gerçekleştirmek için kullanılır. Seçim ekranına giriş yapıldığında karşınıza Cimatron’un Malzeme Kütüphanesi açılır. Bu liste üzerinde, var olan malzemelerden seçebilir veya ekleme yapabilirsiniz.
NC Setup altında bir malzeme seçilmesi, sistemin kesici takım tanımında doğru parametrelerin kullanmasını sağlar. Bu malzeme, kesici takımların uygun kesme koşullarını (ilerleme, devir vb.) filtrelemek için kullanılır.
Machine Bu alan, işleme sürecinde kullanılacak makine seçimini gerçekleştirmek içindir. Makinenin seçimi, simülasyonda kullanılacak ayarların doğru bir biçimde görüntülenmesini sağlar.
Turning Config. Torna operayonlarını, kesici takım ve prosedürlerini etkin kılmak için bir MDD (Makine Tanımlama Verisi) gereklidir. MDD dosyası, makine konfigurasyonu oluşturulduğu esnada üretilir ve makine çalışma prensibini içerir. Torna konfigurasyon parametreleri NC Setup altnda seçilen makine tipiyle ilişkilendirilir. MDD, tornalama işlemlerini etkinleştirmek için bir ön koşuldur. Bu seçimi gerçekleştirmeden, tornalama için kesici takımlar ve işlemler etkin hale gelmemektedir.
Adaptor Type Adaptör Türü (BT30, BT50, CAT40), her makineye göre farklılık göstermektedir ve kullanıcı kendi makine adaptör türüne göre seçimini açılır bir liste içerisinden gerçekleştirebilmektedir. Bu parametre, NC Setup içerisinde, Makine Tanımlama sekmesinde ve Kesici & Tutucu kütüphanesi içerisindeki Tutucu Parametreleri sekmesi üzerinden ayarlanabilmektedir. Bir tutucunun Adaptör tipi, NC Setup içerisinde tanımlanandan farklı ise otomatik uyarı ekranı görüntülenir.
Post Processor Bu alan işleme sürecinin yönetimini sağlayacak post dosyası seçimini gerçekleştirmeyi sağlar. NC Setup içerisinde yapılan ayarlamalar kullanıcı tanımlı seçimleri doğrudan Post ekranına yansıtır.
NC Report Kullanılacak NC Rapor dosyası seçiminin yapılmasını sağlar. Kullanıcı talebine uygun olarak NC Rapor tanımlaması gerçekleştirebilmek mümkündür.
Reference UCS İşleme parçası üzerinde yapılacak çalışma sekline göre birden fazla referans (UCS) tanımlaması yapabilmek mümkündür. Tipik olarak “ÜSTTEN İşleme” ve “ALTTAN İşleme” gibi farklı bir bağlama durumu gerektiğinde, işleme yönü ve pozisyonuna göre NC Setup altında çalışmanın uygulanacağı UCS tanımlaması gerçekleştirilmektedir.
Setup Zero Burada görüntülenen sayılar, önceden tanımlanmış bir UCS’ye göre parçanın (işlenecek) işleme merkezindeki konumunu temsil eder. Makine simülasyonu içindeki parça konumunu ayarlamak için ofset değerlerini değiştirerek çalışma alanını en iyi şekilde kullanılmasını sağlayabilirsiniz.
Doğrudan XYZ koordinatlarını girerek veya ekranda bir seçim noktası belirterek, koordinat sisteminde makine XYZ sıfırını tanımlamayı sağlar. Bu, makine sıfır noktasına göre parçanın konumunun yeniden hesaplanmasıyla sonuçlanır.
Show Machine Table Ekranda tanımlı makine tablasını gösterin veya gizleyin.
Cimatron Teknik Destek Sorumlusu

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin