Cimatron ZPR(Zoom, Pan, Rotate) Ayarları

0
1271

Cimatron çalışma sayfası üzerinde kullanım kolaylığı sağlamak amacıyla sıklıkla Zoom, Pan ve Rotate işlemleri kullanılmaktadır. Bu ayarlar kullanıcıların kendi kullanım konforunu oluşturmak adına değişiklik gösterebilir. Bir çok programda farklı klavye ve fare kombinasyonları ile kullanımı sağlamasından kaynaklı program geçişlerinde problemler oluşmaktadır. Cimatron için varsayılan klavye ve tuş kombinasyonlarını ayarlar menüsü içerisinden değiştirebilmek mümkündür. Bu makele içerisinde, Ayarlar menüsü içerisinde yer alan ZPR seçeneklerinin anlatımı gerçekleştirilmektedir.

İlk olarak Ayarlar menüsüne giriş sağlayınız.

Ayarlar penceresi açılması ardından General menüsü altında yer alan ZPR sekmesine tıklayınız.

Görüntülenmekte olan menü içerisinde bulunan ayarları 3 farklı şekilde sınıflandırabiliriz.

1. kısımda piyasada kullanılmakta olan bazı programlara göre hazırlanmış hazır şablonlar yer almaktadır. Herhangi bir programa ait ayarların seçimi gerçekleştirilerek Zoom, Pan, Rotate kısayolları Cimatron içerisine otomatik olarak aktarılmaktadır.

2. kısımda kendi belirleyeceğiz klavye ve fare kombinasyonunu ayarlayabilirsiz. Örneğin Cimatron için ekranı döndürme işlemi CTRL+Sol Fare Tuşu kombinasyonu ile yapılmaktadır. Dilerseniz bu işlemi CTRL+Sağ Fare Tuşu olarak değiştirebilirsiniz. Rotate bölümünde, kombinasyonun yazılı olarak belirtildiği alan üzerine gelerek arzu edilen klavye ve fare butonlarına basıldığında Cimatron işlemi algılayacaktır ve yeni kombinasyonu atayacaktır.

3. kısım ek ayarların uygulanabileceği alandır.

Flip mouse whell scroll direction for zoom in/out seçeneği, Zoom yönünü değiştirmeyi sağlamaktadır. Cimatronun varsayılan ayarlarıyla birlikte Zoom işlevi kullanıldığında, fare topunu kendinize doğru döndürdüğünüzde obje uzaklaşır ve tam tersi işlemde ise yakınlaşır. Bu seçenek işaretlendiğinde, yön değişikliği sağlanmaktadır. Fare topunu kendinize doğru döndürdüğünüzde objeyi yakınlaştırır ve aksi işlemde ise uzaklaştırmayı sağlar.

Use mouse whell to zoom in/out without the CTRL button seçeneği, CTRL butonuna basmadan Zoom işlemini yapabilmeyi sağlamaktadır. Cimatronun varsayılan ayarları ile Zoom işlemi yapabilmek için CTRL butotuna basılı tutmak gereklidir. Bu seçenek işaretlendiğinde CTRL tuşuna basılı tutma gerekliliği ortadan kalkar.

Show ZPR Lock button on interactive UCS toolbar seçeneği, ana ekranda UCS alanı içerisinde ZPR Lock isimli komutu görünür hale getiremeyi sağlar.

Bu butonun amacı, tüm Zoom, Pan, Rotate işlemlerini CTRL butonunu kullanmandan yapabilmeyi sağlamaktır. Cimatron’un varsayılan ayarlarında Zoom, Pan & Rotate işlemi CTRL kullanımı gerektirmektedir fakat bu komut aktif edildiğinde işlemler CTRL butonuna basmadan gerçekleştirilebilmektedir.

Turn ZPR mode On when holding down the left mouse button seçeneği ise bir üstte belirtilen işlemin iptalini gerçekleştirmeyi sağlar. Farenin sol tuşuna basılı tutarak ZPR Lock işlemini otomatik iptal etmeyi sağlamaktadır. Milisaniye cinsinden belirtilen sürede Cimatron ekranı üzerinde sol fare butonu ile basılı tutulduğunda iptal gerçekleşir ve varsayılan Zoom, Pan, Rotate çevrimi aktif hale gelir.

Cimatron hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Cimatron Teknik Destek Sorumlusu

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin