Flow Simulation Serbest Yüzey (Free Surface) Analiz Seçeneği Nedir ?

0
1383

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS Flow Simulation ile bir gaz ve bir sıvının (veya iki karışmayan sıvının) araya giren bir katı olmadan aynı ortamı paylaştığında ortaya çıkan akışkan yüzeyinin davranışını analiz edebilmek için serbest yüzey (free surface ) seçeneğini kullanabilirsiniz.

Örnek Serbest Yüzey(Free Surface) uygulamaları

  • Tankların çalkalanması, örneğin benzinin depoyu tamamen doldurmadığı benzin tankerleri
  • Haznelerin doldurulması, örneğin yağla doldurulmuş bir varil
  • Haznenin boşaltma süresinin hesaplanması
  • Çeşme ve fıskiyenin akış formu

Serbest Yüzey(Free Surface) Simülasyonları Nasıl Hesaplanır

Akış Simülasyonunda serbest yüzeyler, tek bir momentum denklem seti ile çözülür ve etki alanı boyunca her bir akışkanın hacim fraksiyonu izlenerek akışkan Hacmi (VOF) tekniği ile modellenir. VOF tekniği, 0 ile 1 arasında bir değere sahip olması gereken bir sıvı hacim fraksiyonu kavramına dayanmaktadır. İki fazlı bir sistemde, sıvının gözenekli hücrelerinde sıvı hacim fraksiyonu 1 olurken, gaz hücrelerinde sıvı hacim fraksiyonu O’dur. Serbest bir yüzeyin konumu hacim oranının 0,5 olduğu yerde, serbest bir yüzey olacaktır ilkesine dayanır.

Akış Simülasyonu Etüdü Kurulumu

Flow Simulation analiz kurulumu gerçekleştirirken genel ayarlardan serbest yüzey(free surface) seçeneğini işaretleyerek su ve hava arasındaki davranışı çözümleyebilirsiniz.

Not : Serbest Yüzey analizinde mesh çok önemlidir. Kaba bir kılavuz olarak, her bir sıvı akışının genişliği boyunca en az 5 hücreye ihtiyacınız vardır.

 

free surface- serbest yüzey

Sonuç

Sizde serbest seçeneği ile sıvı yüzeyinin davranışı görebilirsiniz. Daha doğru sonuçlar alabilmek için mesh kalitesini nasıl artıracağınızı okumak için tıklayınız. Daha detaylı bilgi için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

SOLIDWORKS Flow Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin