SOLIDWORKS Simulation Adaptive Seçenekleri

1
1020

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS Simulation gibi sonlu elemanlar metoduyla çalışan tüm programlarda hesaplanan sonuçların doğruluğunu arttırmak mesh kalitesi artırılmalı ve sonuçlar bir önceki analiz sonuçları ile karşılaştırılmalıdır. Bu süreçte SOLIDWORKS Simulation ile aktif kullanıcı müdahalesi olmadan modelinizin mesh  ayarlarını otomatik olarak değiştirmeniz mümkündür. SOLIDWORKS Simulation bunu iki farklı yöntem uygular.

H-Adaptive ve P-Adaptive(Uyumlu)

H-adaptive seçeneği ile daha küçük mesh boyutlarına ihtiyacı olan model alanlarındaki eleman boyutunu fiziksel olarak küçültülür, p-adaptive seçeneği ile mesh doğruluğunu artırmak için eleman mertebesi yükseltilir. Bunların tümü, kullanıcı tarafından tanımlanan istenen bir doğruluğa göre yazılım tarafından otomatik olarak yapılır. Yazılım, gerilim enerjisindeki değişimi ölçerek hedef doğruluğunu elde eder ve iki ardışık değer verilen değerden daha az değiştiğinde yinelemeleri durdurur.

İlk olarak, bu araçlar nerede bulunuyor ve bunları nasıl etkinleştiriyoruz?

özellikler

 

H-P Uyumlu mesh seçeneği sadece katı mesh modellerinde mevcuttur. Bu menüye erişmek için, çalışmalarınızın analiz ağacındaki en üstteki simgeye sağ tıklayıp ve “özellikler” seçeneğini seçin. Özellikler penceresinin üstündeki “Adaptive(Uyarlanır)” sekmesini seçin. Sekmenin üst bölümünde, “hiçbiri, h adaptive (uyarlamalı) ve p adaptive(uyarlamalı) örgü iyileştirme” seçenekleri bulunacaktır.

H -Adaptive(uyumlu)

Daha önce belirtildiği gibi, h-uyumlu mesh seçeneği ile mesh yoğunluğunu değiştirir . Bu, kullanıcı etkileşimi olmadan ihtiyaç duyulan alanlarda yazılım tarafından otomatik olarak yapılır. Kullanıcı, yineleme sayısına ve doğruluğa göre süreci kontrol edebilir.

h-adaptive
h-adaptive
  • Hedef doğruluğu, gerilim enerjisindeki değişimi ölçer ve iki değer belirtilen değerden daha az değiştiğinde yinelemeleri durdurur; Verilen% 98 örneğinde, iki döngü arasındaki gerilim enerjisi farkı % 2’nin altında olduğunda yinelemeler duracaktır.
  • Doğruluk yanlılığı, kullanıcının, stres konsantrasyonlarının olduğu alanlarda doğru pik stres sonuçları elde etmek için yazılımın yinelenip yinelenmediğini veya doğru global sonuçlar elde etmek için yineleyen olup olmadığını dengelemesini sağlar.
  • Maksimum döngü sayısı, izin verilen yineleme sayısını kontrol eder.
  • Mesh kalınlaştırması daha ince meshe gerek olmayan yerlerde mesh ağını kalınlaştırır.

P-Adaptive(uyumlu)

SOLIDWORKS Simulation iki ana tetrahedral mesh elemanına sahiptir. Draft kalite mesh seçtiğimizde elemanlar birinci dereceden tetrahedral elemanlardır ve bu nedenle doğrusaldır. Yüksek kaliteli elemanlar ikinci dereceden tetrahedral parabolik elemanlardır. P-Adaptive mesh ayarının kullanılması, kullanıcının 5.mertebeye kadar mesh elemanlarından yararlanmasını sağlar.

 

Eleman Mertebesi
Eleman Mertebesi

Kullanıcı, yineleme işlemi üzerinde h-Uyarlamalı yönteme benzer şekilde kontrole sahiptir.  Sonuçların kontrolü için Toplam gerilme enerjisindeki değişim, Von Mises stresi veya yer değiştirme kontrol edilebilir.

P -adaptive
P -adaptive
  • Toplam gerilme enerjisindeki değişim %1 altına düştüğünde p- uyumlu seçeneğini durdurur.
  • Başlangıç P- düzen, kullanıcının elementlerin başlangıç mertebesini ve yineleme sürecini kontrol etmesini sağlar.
  • Maksimum P- düzen, belirli bir eleman mertebesine ulaştığında işlemi durdurur.
  • Maksimum döngü sayısı, izin verilen yineleme sayısını kontrol eder.

Eleman mertebesi arttıkça çözüm süresi ciddi derecede artmaktadır.Bundan kaynaklı olarak p-adaptive(uyumlu) çok fazla tercih edilmez.

Hem h-uyumlu hem de p-uyumlu ağ seçenekleri, daha doğru sonuçlar elde etmek için ağları otomatik olarak düzenleyerek kullanıcıya yardımcı olur.

Sizler de bu yöntemler ile yaptığınız analizlerin hassasiyetini daha iyi ayarlayabilir daha doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ayrıca SOLIDWORK Simulation mesh kalitesi doğru eleman boyutunun ayarlanması hakkında ki blog yazımızı okuyabilirsiniz.

 

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

1 Yorum

  1. Selamlar Anıl Bey,
    Bilgilendirici yazı için teşekkürler.

    gömülü olarak hiçbiri seçeneği geliyor ve genel olarak değişiklik yapmadan analizleri koşturuyoruz. Özellikle h-uyumlu seçeneğin nerelerde ve hangi durumlarda kullanılası ile ilgili biraz daha örnekleme yapabilir misiniz?
    Teşekkürler

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin