PDM Hesaplanan Malzeme Listesi

0
1089

Son güncelleme: 04.04.2023

Hesaplanan Malzeme Listeleri, bir SOLIDWORKS montajı veya teknik resmindeki bileşenleri ve alt montajları listeler. Malzeme Listeleri, onları her görüntülediğinizde yeniden hesaplanır. Değiştirilmiş bir montajı kasaya gönderdiğinizde, farklı bir sürüm veya konfigürasyon seçerseniz, görüntülediğinizde hesaplanan malzeme listesi seçimlerinize göre tekrar güncellenir. Ayrıca SOLIDWORKS Malzeme listesinde bazı parçalara, alt montajlara özel olarak ayarladığınız Malzeme listesinde Gizle/Göster/ Yükselt seçenekleri PDM Hesaplanan malzeme listesinde de dikkate alınmaktadır. Malzeme Listesi Alt Montaj Gösterim Seçenekleri Hakkında detaylı bilgi almak için makalemizden faydalanabilirsiniz.

Malzeme listesini görüntülemeniz için yönetim panelinden firma Admin’iniz tarafından yetki verilmiş olmalıdır. Aksi takdirde malzeme listesi sekmesinde aşağıdaki gibi hata alabilirsiniz.

Bu fonksiyonu kullanmadan önce en az bir malzeme listesi tipi sütun kümesi oluşturun.
Bu fonksiyonu kullanmadan önce en az bir malzeme listesi tipi sütun kümesi oluşturun. /Please create at least one bill of materials type column set before using this function

Malzeme listesinin görüntüleme ayarı iki ayrı yerden verilir. Yönetim panelinden Kullanıcı/grup ayarlarında Klasör izinleri sekmesinde Tüm kasa için ya da klasör bazlı olarak Hesaplanan Malzeme listesini gör, ve  Malzeme Listesi (Bills of Materials) sekmesindeki tiklerin işaretlenmesi gerekmektedir.

Malzeme listesi yetkileri

Hesaplanan Malzeme Listesi Seçenekleri

Hesaplanan Malzeme Listesi

1. Malzeme Listesi Seçeneği:

SOLIDWORKS Malzeme Listesi ve  Adlandırılmış Malzeme Listeleri, diğer Hesaplanan Malzeme Listeleri arasında geçiş yapmanızı sağlar.

2. Girinti arttırıldı/ Yalnızca parçalar/Yalnızca Üst Düzey:

Girinti arttırıldı

SOLIDWORKS Malzeme listesinde olan seçenekler PDM Malzeme listeleri için de geçerlidir.  Girinti arttırıldı seçeneği Malzeme listesinde SOLIDWORKS Malzeme listesine benzer şekilde alt kıvrımlı bir yapı olarak sıralar. Yalnızca parçalar seçeneği montaj hiyerarşisine bakılmaksızın sadece parçaları listeler. Yalnızca üst düzey sadece ana montaj içinde yer alan parçalar ve alt montajların kendisini gösterir. Alt montajların alt hiyerarşisini göstermez.

3. Ağacı Göster:

Malzeme listesinin sol tarafında unsur ağacının gizlenip gösterilmesi seçeneğidir.Ağacı göster/ gizle

ağacı göster

4.Etkinleştirildi/ Etkinleştirilmedi:

Malzeme listesi etkinleştirildi olarak ayarlandığında Görüntü> Malzeme listelerini göster seçeneği aktif iken malzeme listesinin görünür olmasını sağlayacaktır.

malzeme listesi etkinleştirildi

5. Seçili Olanı Gizle/ Göster

Seçili olan montajın malzeme listesinde en başta gizlenip gösterilmesi ile ilgili ayardır.seçili olan göster

6.Yapı Olarak

Yapı olarak seçeneği aktif iken montaj ilk oluşturulduğunda parçaların özellikleri nasılsa sütunlarda öyle gözükür. Örneğin malzeme listemizdeki 1_T547179 parçasını inceleyelim. Montaj oluşturulduğu zaman parçanın tanımında Ayak yazmaktadır. Sonra bu parça kasadan alınıp veri kartından tanım değeri Sağ ayak olarak güncellenmiştir. Parçanın güncel değerini montajın malzeme listesinde görebilmek için bu 6 numaralı seçeneğin Son olarak işaretlenmesi gerekmektedir.yapı/son

7. Sürüm

Sürüm sekmesinden montajın eski sürümleri arasında geçiş yaparak eski versiyon malzeme listelerinizi görüntüleyebilirsiniz.

8. Konfigürasyon

Montajınızın varsa diğer konfigürasyonları arasında geçiş yapmanıza imkan sağlar.

 

Malzeme Listesini Excel Olarak Kaydetme

malzeme listesini kaydetMalzeme listesini Excel olarak kaydetme imkanı da bulunmaktadır. Malzeme listesini Excel olarak kaydetme imkanı da bulunmaktadır.Eğer malzeme listesindeki sayısal değerleri Excel de yanlış gözüküyor ise  ‘Excel Malzeme Listesinde Sayıların Yanlış Gelmesi Nasıl Düzeltilir’ makalemizi okuyabilirsiniz.

 

 

SOLIDWORKS PDM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
SOLIDWORKS PDM Teknik Destek Mühendisi Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin