Malzeme Listesine Kesim Listesi Ekleme

0
1683

Son güncelleme: 22.08.2023

Tasarlamış olduğumuz montajlar içinde kaynak profil (Weldment) tasarımı bulunabilir. Montaj malzeme listesi almak istediğimizde kaynak kesim listesinin de gelmesini isteyebiliriz. Bu işlemi Detaylı Kesim Listesi seçeneği ile gerçekleştirebiliriz.

Şasisini kaynak profili ile tasarlamış olduğumuz bir bahçe masası montajını düşünelim.

Bahçe Masası Montaj
Bahçe Masası Tasarımı

Masanın şasi kaynak profilleri ile parça ortamında oluşturuldu. Ayakları ve tablası da ayrı parça ile montaj ortamında birleştirildi. Bu model üzerinden teknik resim aldığımızda montaj dosyası olması sebebiyle tablolar için kesim listesi seçeneği karşımıza gelmeyecektir.

Ancak teknik resimde Detaylandırma>Tablolar>Malzeme Listesi seçildiğinde Girintili seçeneği içinde Detaylı Kesim Listesi seçeneği ile malzeme listesine kesim listesi dahil edilebilir.

Detaylı Kesim Listesi
Detaylı Kesim Listesi Seçeneği

Burada Girintili seçeneği içinden farklı numaralandırma seçenekleri ile malzeme listesine kesim listesi ilave edilebilmektedir. Örneği aşağıdaki liste için Girintili içinde Detaylı numaralandırma seçilerek profil gövdeleri masa profil parçası altında belirtilmiştir.

Malzeme Listesi ve Kesim Listesi
Malzeme ve Kesim Listesi

SOLIDWORKS içinde hazır olarak bulunan malzeme listesi ve kesim listesi şablonunu seçerek detaylı kesim listesine uzunluk bilgisi getirilebilmektedir. Malzeme listesi şablonları varsayılan konum olarak C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\turkish içinde yer almaktadır. Bu konum içinden bom-weldment cut list.sldbomtbt şablonu seçilerek uzunluk bilgisini içeren detaylı kesim listesi alınabilir.

Malzeme ve Kesim Listesi Şablonu
Malzeme ve Kesim Listesi Şablonu

Detaylı kesim listesi ile kaynak profillerinin kesim listesi özellikleri malzeme listesine özel özellik üzerinden getirilebilmektedir. Bom-weldment cut list şablonu ile seçtiğimiz malzeme listesinin sütununa çift tıklayarak özel özellik seçip kesim listesi özelliklerini getirebiliriz. Örneğin burada uzunluk bilgisi seçilmiştir. Kesim listesi özellikleri içinde yer alan profil açı, malzeme ve miktar gibi bilgiler getirilebilir.

Kesim Listesi Özelliklerini Malzeme Listesine Getirme
Kesim Listesi Özelliklerini Malzeme Listesine Getirme

Profil kesim listesi özellikleri ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Profil Kesme Listesi

Kaynak profil ile tasarlamış olduğumuz modellerin özelliklerini montaj içinde malzeme listesi üzerinden detaylı kesim listesi ve özel özellikler kullanarak gösterebilmekteyiz.

Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin