Teknolojinin her geçen gün, hızla gelişmesiyle birlikte, mevcut ERP sisteminin bakımı için artan maliyetler, özelleştirmelerle birlikte versiyon güncellemelerinin zorluğu veya değişen iş ihtiyaçlarının karşılanmaması gibi sebepler, işletmeleri kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerini yenileme ihtiyacı ile karşı karşıya bırakır.

Uzun yıllar kullanılan ERP sistemleri, iş süreçlerini verimli ve etkili bir şekilde yönetmek için gerekli olan en son teknolojileri ve özellikleri sunmuyor ya da gelişen şirket yapısına uyum sağlamıyor olabilirler. Bu da iş akışlarında gecikmelere, hatalara ve hatta maddi kayıplara yol açabilir.

Şirketlerin üretim süreçleri geliştikçe, birçok eski kurumsal kaynak planlama sistemi (ERP) bu ilerleyişe ayak uydurmakta zorlandı. ERP yazılım sağlayıcı şirketler, çözümlerini modernize etmek için yatırım yapmış olsalar da attıkları yanlış adımlar, bugünün üretim yapan işletmelerinin ihtiyaçlarına daha uygun çözümler sunmak için yeni yaklaşımlara ihtiyaçlarının olduğunu gösteriyor. Öncelikle “Eskimiş ERP Sistemi” kavramını tanımlayalım.

Eski Nesil ERP Sistemi Nedir?

Bilinen eski nesil ERP sistemleri, artık geliştirilemeyen ve güncellenmeyen, dolayısıyla teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan, bakımı zorlaşan sistemlerdir. Şirketlerin büyümesine ayak uyduramamış, vizyonlarına uygun olmayan ve gün geçtikçe hata riski artan sistemlerdir.

Özel geliştirilmiş eski nesil ERP sistemleri ise, ERP yazılım sağlayıcılarının yüksek fiyatlarından kaçınmak isteyen işletme sahipleri tarafından, teknoloji merakı olan kişilere yazdırılan yazılımlardır. Bu sistemler, yıllar içinde bakımı ve güncellemeleri yapılarak sürekliliği sağlanmaya çalışıldı.

Eski Nesil ERP Sistemlerinin Sorunları

Eski nesil ERP sistemleri genellikle zengin, sektöre özel işlevselliklere sahiptir. Geliştiriciler, ürünün kullanım ömrünü uzatmak için, ana teknolojinin modası geçmiş olsa bile mevcut müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere uygulama kodlarını yazmaya devam ettiler. Ancak, sistemleri modern teknoloji, yeniden yazacak bir strateji veya yetenekleri olmadığından, sonunda, sistemler artık modern gereksinimleri karşılayamadı ve kullanılmaz hale geldi. Bu, işletmeleri eski sistemleri için bir alternatif ERP aramaya zorladı.

Özel geliştirilmiş ERP sistemlerinin çoğu da benzer bir kader yaşamıştır. Ana teknolojileri modası geçmiş hale gelmiş ve modern teknolojiye yeniden yazma çalışmaları büyük bir yük haline gelmiştir. Özel geliştirilmiş sistemler, kullanıcıları için daha büyük bir risk oluşturmaktadır. Sistemlerin nasıl çalıştığını bilen insanlar emekli oluyor ve işgücünden ayrılıyor. Bu, bu sistemlerin bakımı ve sürdürülmesini zorlaştırıyor.

Eski Nesil ERP Edinim İş Modeli

2000 ile 2015 yılları arasında, eski sistem kurucularının işletmelerini daha büyük yazılım şirketlerine satmaları alışılmış bir durumdu. Bu, satıcılar için mantıklı bir çıkış stratejisiydi. Ancak bağımsız eski nesil ERP tedarikçisi sayısı bu dönemde oldukça azaldı ve bu durum en çok müşteri tarafı için sıkıntılara sebep oldu.

Satın alan şirketler, eski kurulu kullanıcı veri tabanını destek ve bakım ücretlerinden dolayı, sürekli bir nakit akışı kaynağı ve yeni teknolojilerini satmak için esir pazarı olarak görmüşlerdir. Bu nedenle, iş planları, eski sistemin işletme altyapısının satış, pazarlama ve geliştirme maliyetlerini kesmek yönündeydi. Genellikle sistemin çalışır ve minimum destekli kalması için sadece iki veya üç kilit geliştirme ve destek personelini tutarlardı. Aynı zamanda, ürünü sonuna erdirerek diğer tüm maliyetleri de keserlerdi veya müşterilerden kullanımı için daha yüksek bakım ücretleri talep ederlerdi. Eski sistemler üzerindeki kar marjları %85’i aşsa da genel strateji başarısız oldu.

Eski müşteri tabanının büyük bir kısmı, giderek modası geçen sistemler için daha yüksek destek ücretleri ödemek zorunda kalarak yabancılaştı. Hatta kalan eski müşteriler bile, yeni sahibinin geleceğe yönelik ERP çözümüne hemen geçmedi. Birincisi, eski ve yeni sistem arasında hiçbir ortak nokta yoktu. Eğitim ve uygulama açısından bu, baştan başlamak anlamına geliyordu. İkincisi, yeni sistemler eski sistemde bulunan derin, sektöre özel işlevselliğe sahip değildi ve uzun yıllar boyunca eski sistemlerde geliştirilmiş olan hassas iş süreçlerine de sahip değildi.

Son olarak, birçok yeni sistem geliştiricisi, temel sistem teknolojilerinde ileri giderek teknik karmaşıklık ve yavaş performansa neden oldu.

Eski Nesil ERP Sistemlerinin Sorunları:

    • Zengin Ama Eskiyen İşlevsellik: Eski nesil ERP sistemleri genellikle zengin, sektöre özel işlevselliğe sahiptir. Geliştiriciler, ürün ömrünü uzatmak için, temel teknolojisinin modası geçmiş olsa bile eski müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmiştir. Ancak modern altyapıya geçiş stratejisi olmadan sistemler sonunda kullanılamaz hale gelmiştir. Bu da müşterileri yeni seçenekler aramaya zorlamıştır.
    • Özel Geliştirilmiş Sistemlerin Sonu: Özel geliştirilmiş ERP sistemleri de benzer kaderi yaşamıştır. Çekirdek teknolojilerinin modasının geçmesi ve modernizasyonun zorluğu büyük sorun oldu. Dahası, bu sistemleri bakımını bilen kişiler kalmadığı için, gelecekleri risklidir.
    • Alımlar ve Sonuçları: 2000-2015 yılları arasında büyük yazılım şirketleri eski nesil ERP firmalarını satın almaya yönelmiştir. Bu satıcılar için cazip olsa da müşteriler için olumsuz sonuçlar doğurmuştur. Bağımsız tedarikçilerin sayısı azalmış, büyük şirketler ise eski sistemlerin desteğini kesme yolunu tercih etmiştir.
    • Yüksek Ücret ve Yeni Sistem Sorunları: Müşteriler, sürekli artan bakım ücretleri ile yabancılaşırken, yeni sistemler eskiyle uyumsuzluğu, derin işlevsellik eksikliği, teknik karmaşıklık nedeniyle tercih edilmemektedir.

 

Eski Nesil ERP‘ler Ne Oldu?

    • Yanlış Adımların Düzeltme Girişimleri: Büyük yazılım şirketleri, eski sistem satın alma sonrası yaşanan sorunları telafi etmek için benzer lisanslarla ücretsiz geçiş teklif ettiler. Ancak yeni ERP sistemleri eski yazılımla uyumsuzdu ve ek uygulama maliyetleri müşterileri yeni tedarikçilere yöneltti. Bugün, firmalar eski sistemlerinden kolayca uzaklaşıp piyasada farklı ERP yazılım sağlayıcıları karşılaştırıyor.
    • Firmaların Satılması ve Sonuçları: Eski nesil ERP satın alma dalgası büyük ölçüde bitmiş ve cazip firmalar satın alınmıştır. Bazıları birkaç kez el değiştirmiştir. Şimdilerde ise büyük ERP şirketleri, ürün serisindeki eksiklikleri kapatmak için üçüncü parti teknolojileri entegre ediyor. Bu teknolojiler iş zekası, CRM, MES, depo yönetim sistemleri gibi alanları kapsıyor.
    • Müşteri Dostu Olmayan Yaklaşım: Büyük şirketler bakım ücretlerini yükseltmemeyi öğrenmiş olsa da tamamlayıcı teknolojilerin entegrasyonunda ve personel/hizmet seviyesinde kısma yoluna gidiyor. Bu “eklentiler” zamanla arka plana itilerek “bizde bu işlev yok” veya “planladığımız gibi olmadı” damgasını yiyor.
    • Modern Zamanların Kahramanları: Bazı erken dönem ERP şirketleri ileri görüşlülük göstererek sistemlerinin alt yapısını yeniledi. Müşterilerin ihtiyaç duyduğu zengin işlevselliği koruyarak teknolojilerini güncel tuttu. Bugün bu şirketler, dijital dönüşüm, Nesnelerin İnterneti (IoT), yapay zeka destekli planlama ve analiz gibi stratejileri mümkün kılan, modern ve sektöre özel işlevselliğe sahip çözümler sunuyor. Ayrıca bu çözümler, yerel veya bulut ortamında hızlı ve endüstri standardı teknik platformlar üzerinde çalışmaktadır.

Mevcut ERP sistemlerini yenilemek, işletmelerin aşağıdaki faydaları elde etmelerine yardımcı olur:

    • Artan verimlilik ve üretkenlik
    • İyileştirilmiş karar verme süreci
    • Uyumluluk

ERP yazılımını güncellemek ya da değiştirmek, işletmeler için kritik bir yatırım kararıdır. Genellikle başlangıçtan itibaren yapılan yatırımlar, değişiklik kararının sürekli ertelenmesine neden olabilir. Ancak, bu yatırımın, işletmelerin rekabet gücünü sürdürmelerine, büyümelerine, kaybedilen işlevselliği yeniden kazanmalarına ve hatalı/eksik işlemler sebebiyle oluşan maddi kayıpları önlemelerine yardımcı olacağını unutmamak gerekir.

İş süreçlerinde, özellikle üretim ve teslim sürelerindeki gecikmelerin ya da hataların, işletme giderlerine olan etkisi ile yeni ERP yazılım projesi alımı ile oluşacak maliyet ve bunun geri dönüşümüyle oluşacak kar hesaplamasının çok iyi analiz edilmesi gerekir.


Dassault Systemes’in global çözümü olan DELMIAWorks ERP-MES, modern ERP sistemleri alanında öne çıkan bir üründür. DELMIAWorks, bulut bilişim, MES, IoT ve yapay zeka gibi modern teknolojileri destekleyen, sektörlere özel işlevselliğe sahip ve yüksek performanslı bir ERP sistemi sunmaktadır.

Eğer ömrü sona ermiş bir ERP yazılımınız varsa veya yerini yepyeni bir teknoloji ürünü ile değiştirmek isteyen, üretim yapan bir işletmeyseniz, DELMIAWorks ERP-MES sizin için güçlü bir çözüm olacaktır.


 

DELMIAWorks ERP-MES'in yetenekleri, süreç akışı, MES çözümünün güçlü yanlarını ve
ERP’nin işletmenizi nasıl geliştirebileceğini öğrenmek isterseniz sayfamızda yer alan formu doldurarak demo talebinde bulunabilirsiniz.
Kıdemli İç Satış Uzmanı

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin