Yalın üretim, şirketlerin maliyetleri azaltmalarına, ürün kalitesini artırmalarına ve üretim sahasındaki verimliliği artırmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış teknikler ve iş akışları dizisidir. 

Yalın üretim, üretim süreçlerindeki değişiklikleri tanımlamak, çözmek ve ortadan kaldırmak için gerekli verileri sağlamak için tasarlanmış süreç ve üretim izleme tekniklerini içerir. Bu teknikler arasında İstatistiksel Süreç Kontrolü (SPC) ve Altı Sigma gibi ileri analitik yöntemler için gerekli verileri toplamak amacıyla kullanılan teknikler de bulunur. 

Yalın Üretim Nasıl Daha Fazla Görünürlük ve Kontrol Sağlar? 

Yalın üretim stratejisi, her fabrika ve üretim merkezinin süreç ve kalite iyileştirmelerini her yönüyle benimsemeyi ve süreçlerin daha fazla görünürlüğünü ve kontrolünü sağlamayı hedefler. Bu strateji, müşterileri ve onların ihtiyaçlarını ön planda tutarak yalın üretim hedeflerinin tanımlanmasından başlayarak uygulanmasına, yönetilmesine ve optimize edilmesine rehberlik eder. Sonuç olarak, yalın üretim stratejisi başarıya ulaştığında, yeni müşterileri çekmeye, mevcut müşterileri memnun etmeye ve brüt kar marjlarını artırmaya yardımcı olur.  

Yalın Üretimin 3 Temel Hedefi 

Yalın üretim tekniklerini kullanarak, israfı azaltmak, yeni ürünlerin geliştirilmesi, piyasaya sürülmesi ve üretimi için daha fazla zaman kazanmak mümkün olur. Genellikle üretim başarısını artırma ve güçlü bir rekabet avantajı sağlama amacıyla üç temel stratejik hedef şunları içerir: 

    1. Gerçek zamanlı süreç ve üretim izleme yatırımı yaparak, doğru İstatistiksel Süreç Kontrolü (SPC) ve Altı Sigma tekniklerini desteklemek için gerekli verileri üretmeyi hedeflemek. 
    2. Üretim katlarında gecikme süresini ve üretkenlik kaybını azaltmak amacıyla bilgi akışını yeniden düzenlemek. 
    3. Tüm üretim katlarında gerçek zamanlı zeka ve bilgiye dayalı bir görünürlük bölgesi oluşturarak, üretim süreçlerini daha iyi yönetmeyi sağlamak. 

Bu üç güçlü yönün birleştirilmesi, herhangi bir üretim faaliyeti üzerindeki kesintilerin etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve aşağıda tanımlanan, değerli kaynakları, zamanı ve marjı israf eden yedi tür israfın ortadan kaldırılması için sağlam bir temel oluşturur. 

 

Üretimde İsrafı Önlemeye Yönelik Yalın Stratejiler

    1. Arızalı-Kusurlu Ürünler – Hurda, yeniden işleme, müşteri iadeleri ve müşteri memnuniyetsizliği gibi sorunlarla ilişkilendirilen ürünler. 
    2. Aşırı Üretim: İç veya dış müşteri ihtiyaçlarından fazla üretim yapmak ve ihtiyaçlardan önce üretim yapmak. 
    3. Bekleme Süreleri – İşçilerin ve makinelerin atölyede ekipman, malzeme veya bakım tamamlanmasını beklemesi. 
    4. Potansiyel Yeteneklerin Kullanılmaması – Vasıflı işçilere yeterince zorlu işler sunmayarak işçilerin yeteneklerini kullanmalarına engel olmak. 
    5. Taşıma – Malzemelerin veya insanların uzun mesafelerde taşınması. 
    6. Süreçteki Çalışma (WIP) Envanteri – Süreç envanteri, ekstra işlem, fazladan alanlar artan maliyetlere yol açabilir. 
    7. Aşırı Hareketler – Ürüne veya hizmete değer katkı sağlamayan insan veya makine hareketleri. 
    8. Gereksiz İşlemler – Gereksiz (katma değeri olmayan) veya verimsiz işlemlerin yapılması. 

Çözüm 

Müşterileri ve onların ihtiyaçlarını iyileştirmeye odaklanma, başarılı yalın üretim stratejilerinin belirleyici özelliğidir. Sektörlerinde lider olmak isteyen üreticiler, üretim süreçlerinin her aşamasında kaliteyi ön planda tutarlar. Sonuç olarak, yüksek üretim kalitesine sahip olmak ve bu seviyeleri sürdürmek, onlar için otomatik bir refleks haline gelir ve bu yaklaşım DNA’larının ayrılmaz bir parçası haline gelir. 

DELMIAWorks ERP, üreticilerin yalın üretim hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için üretim sürecinin tamamında uçtan uca görünürlük sağlar. Çözümlerimiz konusunda detaylı bilgi ve demo talepleriniz için www.tekyaz.com adresini ziyaret ederek form doldurabilirsiniz.

En kısa sürede Uzman ERP ekibimiz sizinle iletişim kuracaktır.

DELMIAWorks ERP-MES'in yetenekleri, süreç akışı, MES çözümünün güçlü yanlarını ve
ERP’nin işletmenizi nasıl geliştirebileceğini öğrenmek isterseniz sayfamızda yer alan formu doldurarak demo talebinde bulunabilirsiniz.
Kıdemli İç Satış Uzmanı

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin