Antetlerim Hangi Konfigürasyondan Özel Özellik Çekiyor?

0
1405

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS parça ve montaj dosyalarında konfigürasyonlar oluşturmak belirli durumlarda çok pratik bir kullanım sunabilmektedir. Çizimlerin pozisyonları, sac açınım halleri veya operasyonları gibi farklı hallerini gösteren konfigürasyonlar oluşturulabildiği gibi parçanın farklı ebatlarını veya delikli/deliksiz hali gibi farklı dosyaları ifade eden konfigürasyonlar da oluşturulabilir. Böyle durumlarda da her konfigürasyona özel farklı özellikler girilmesi ve bu özelliklerin teknik resim antetlerinde ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir.

Teknik resim dosyalarında ise konfigürasyon kavramı yoktur fakat onun yerine Excel’ e benzer şekilde çalışma sayfaları vardır. Bu çalışma sayfalarına aynı parçanın farklı görünümlerini koymak mümkün olabildiği gibi her çalışma sayfasına farklı konfigürasyon da konularak teknik resim ortamında da tek dosya içerisinde konfigürasyona benzer bir yapı oluşturmak mümkün olabilmektedir.

Ayrıca tek bir çalışma sayfasına bir parçanın farklı konfigürasyonlarına ait görünümler konabilir, hatta farklı dosyalar konabilir. Bu durumda teknik resim antetinin hangi görünüme ait özel özelliği göstermesi gerektiğini belirtmek gerekmektedir.

özel özellik gösterilecek görünüm
Parça Görünümünün Konfigürasyonunu Ayarlamak
özel özellik gösterilecek görünüm
Farklı Parça ve Konfigürasyonların Tek Sayfada Gösterimi
özel özellik gösterilecek görünüm
Çoklu Teknik Resim Sayfasında Görünümler

Antet Özel Özellik – Görünüm Bağlantısı

Yukarıda anlatılan ve örneklendirilen senaryolarda antet özelliklerinin hangi konfigürasyon veya parçadan alınması gerektiği belirtilmelidir. Bunun için hangi konfigürasyon veya parçadan özel özellik alınmak isteniyor ise öncelikle o görünümün adı öğrenilmelidir. İstenilen görünüme bir kez tıklanıldığında sol tarafta çıkan ayarlar penceresinin başlığından o görünümün adı kolaylıkla öğrenilebilir.

Görünüm adını öğrenmek

Sonrasında sol taraftaki unsur ağacından teknik resim çalışma sayfasına sağ tıklanarak özelliklerine girilmelidir.

Teknik resim sayfası özellikleri

Açılan özellikler penceresinde 1 numaralı listeden istenilen görünüm seçilebilir. Bundan sonra teknik resim sayfası seçilen görünümde hangi parça veya montaj var ise ve onun hangi konfigürasyonu var ise oradan özel özellikleri gösterecektir. 2 numaralı alandan farklı sayfalar için farklı temel görünüm ataması yapmak ta mümkün olmaktadır.

sayfa özellikleri

Bu sayede çoklu model gösterimi olan teknik resimlerinizde özel özellikleri daha efektif kullanmanız mümkün olmaktadır.

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin