PDM Sunucu Yedekleri Nasıl Alınır?

0
1058

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORK PDM, CAD dosyalarından ofis dokümanlarına kadar tüm verilerinizi tek bir sunucu üzerinden düzenli bir şekilde yönetmenize ve yetki dahilinde imalattan satın almaya ihtiyaç duyan herkes ile paylaşmanıza olanak sağlayan bir programdır. Kullanıcı bilgisayarlarında herhangi bir sorun yaşansa dahi dosyaları kasaya göndermiş olma koşulu ile veri kaybı olmadan aynı projede tasarım sürecine diğer bilgisayarlardan devam edebilirsiniz. Ancak sunucuda yaşanacak donanımsal bir hata, işletim sistemi çökmesi gibi sorunlar hiçbir kullanıcının PDM’ e erişememesine yol açacaktır. Bu gibi durumlar yaşandığında yahut PDM Sunucusu’ nu başka bir bilgisayara taşımak / Sunucunun işletim sistemini güncelleme gibi işlemler öncesinde de olası veri kaybını önlemek için PDM Sunucu yedeklerini almak büyük önem göstermektedir. 

PDM Sunucusu, yedeklenmesi gereken 3 temel bileşenden oluşur. 

  1. Arşiv Sunucusu
  2. Arşiv Dosyaları
  3. Veri tabanı Sunucusu

PDM SUNUCU YEDEKLERİ

1.PDM ARŞİV KLASÖRLERİ

Kasaya gönderdiğiniz dosyalarınızın bir kopyası da sunucuda Arşiv klasörüne kaydedilir. Dosyalarınız arşiv klasörleri içinde 0’dan 9’a kadar ve A’dan F’ye kadar klasörlerin olduğu özel bir yapı ile saklanır. Arşiv klasörü konumunu bulabilmek için arşiv sunucusu konfigürasyonunu kontrol edebilirsiniz.

PDM Sunucu bilgisayarında Başlat’ a Arşiv Sunucu Konfigürasyonu (SOLIDWORKS PDM Archive Server Configuration) yazınız. Açılan pencerede kasa adına sağ tıklayarak Özellikler’ i seçiniz.

Arşiv Sunucu Konfigürasyonu

Arşiv klasörü konumu yol satırında yazmaktadır. Birden fazla konuma yayılmış durumda ise 1 konumu, 2 konumu gibi sekmelere de bakılmalıdır.

PDM Arşiv Konumu

Kasa adı ile aynı isimde olan bu klasör altında olan tüm dosyalar klasör yapısı bozulmadan olduğu gibi yedeklenmelidir.

pdm sunucu yedekleri

2.PDM ARŞİV SUNUCU YEDEKLERİ

Arşiv sunucu yedeği tasarım dosyalarından ya da  dosyalarınızın özelliklerinden ziyade Arşiv konumu, kullanıcı parola ve kasa yönetimi ile ilgili olan bilgileri içerir.

Arşiv sunucu konfigürasyonu aracı yedeğini almak için Araçlar > Yedekleme Ayarları’ nı seçiniz.

pdm sunucu yedekleri

Yedekleme ayarları penceresinde;

1 numara ile gösterine alanda dilerseniz tüm kasalarınızın tek bir .dat uzantılı dosya ile yedeğini yahut sadece bir kasanın yedeğini almak istiyorsanız seçili kasaları dahil et seçeneğini işaretleyerek istediğiniz kasayı seçip seçili kasaların yedeğini alabilirsiniz.

2 numara ile gösterilen alanda yedeğin alınacağı konumu belirleyebilirsiniz.

PDM Yedekleme Ayarları

3 numara ile gösterilen alanda yedek alma işleminin belirlenen aralıklarla belirlenen saatte alınmasını sağlayabilirsiniz.

4 numara ile gösterilen alanda alınan yedeği gerekirse geri yüklerken sorulacak bir parola koyabilirsiniz.

5 numara ile gösterilen alanda 2 numarada belirtmiş olduğunuz konuma .dat uzantılı yedek oluşmasını sağlayacaktır.

3.PDM VERİTABANI SUNUCUSU

PDM, çalışmış olduğunuz dosyaların bilgilerini saklamak için veritabanı olarak Microsoft SQL veritabanını kullanmaktadır. SQL Management Studio’ da Kasa adı ile aynı adda veritabanı ve ConisioAdminDb adında 2 adet veritabanı oluşur.

PDM Veritabanı

Bu veritabanlarını manuel olarak anlık yedeklerini almak için;

  • Başlata SQL Server 2014 Management Studio yazarak SQL yönetim panelini açınız ve SQL kullanıcısı ile giriş yapınız.
  • Veritabanına sağ tıklayıp Task > Backup ile Backup penceresini açınız.

PDM Sunucu yedekleri

  • 1 Numara ile gösterilmiş alandan yedek dosyasının kaydedileceği konumu ayarlayınız.
  • Onayladıktan sonra yedek belirtmiş olduğunuz konumda oluşacaktır. Aynı işlem hem Kasa hem de ConisioAdminDb veri tabanı için tekrarlanmalıdır.

SQL Veri tabanının yedeklerinin düzenli olarak otomatik alınması için minimum SQL Standard sürümü yüklü olmalıdır. SOLIDWORKS PDM Professional ile beraber bu sürüm yüklenmektedir. Veritabanı yedeklerini düzenli otomatik olarak almak için PDM Professional SQL Veritabanı Yedeklemesi makalemizden faydalanabilirsiniz. 

Makalede yazılmış olduğu gibi görevin zamanının beklemeden güncel yedeği almak için execute komutunu kullanmanız yeterlidir. Ayarlı konuma en son PDM veritabanı yedekleri alınmış olacaktır. Hali hazırda bir Backup planınız oluşturulmuş ise manuel yedek almaya gerek kalmadan görevi tetikleyebilirsiniz.

İşletim sistemi güncellemesi ve sunucu taşıma işlemlerinde tüm bu yedekler haricinde PDM Network Lisansının da devre dışı bırakılması gerekmektedir. Lisansı devre dışı bırakmak için SOLIDWORKS Yüzer (Network) Lisans Aktivasyonu ve Transferi makalemizi okuyabilirsiniz.  

 

PDM Sunucu yedekleri düzenli olarak alınmalıdır!

SOLIDWORKS PDM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
SOLIDWORKS PDM Teknik Destek Mühendisi Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin