SOLIDWORKS Simulation 2024 Rulman Bağlantı Elemanı

0
377

SOLIDWORKS Simulation 2024’ün getirdiği yeniliklerle birlikte, rulman bağlantı elemanlarının analiz doğruluğunu artırmak için yeni özellikler eklenmiştir. SOLIDWORKS Simulation bağlantı elemanları gerçek dünyadaki cıvata, pim vb. elemanları sadeleştirerek analiz kurulumunda çok hızlı bir şekilde bu elemanların etkilerini analiz ortamında görmenizi sağlar.

2023 yılında SOLIDWORKS Simulation’da rulman bağlantı elemanları tanımlarken iki farklı seçenek bulunuyordu. Bu blog yazısında, önceki sürümlerde  rulman bağlantı elemanlarının tanımlanma yöntemleri detaylı bir şekilde açıklanacak. Ardından SOLIDWORKS Simulation 2024’ün eklediği yeni bağlantı elemanı tipi tanıtılacak. Son olarak, SOLIDWORKS Simulation’ın bu süreci nasıl otomatize ettiği hakkında bilgi verilecektir.

2023 -2024 Yılında SOLIDWORKS Simulation rulman bağlantı elamanı tanımlarken yukarıdaki resimde görüldüğü üzere 1 numaralı kutucuğa rulmanın mile denk gelen yüzeyi seçilmektedir. 2 kutucuğa ise rulmanın bağlandığı yatak yüzeyi seçilmektedir.  2023 yılında sadece sert ve esnek bağlantı rulman bağlantı tipi bulunmaktadır.

2024 Ve Öncesinde Bulunan Rulman Bağlantı Özelliğinin Açıklanması

Sert Bağlantı Özelliği

Mil ve yatağın seçili silindirik yüzleri arasında radyal olarak dağıtılan yaylara çok yüksek rijitlik değerleri uygulanır. Bu yaylar mil ve yatak üzerinde kuvvet aktarımını sağlarken rijit bir bağlantı sağlar. Seçilmiş yüzeylerdeki mesh düğümlerinin esnemesine izin vermezler.

Esnek Bağlantı Özelliği

Esnek bağlantı tipi mil ve yatak yüzeyleri, kuvvet altında deforme olmaya müsaittir. Esnek bağlantı elemanı tipinde tanımlanan yaylar kullanıcı tarafından bu yayların rijitliğini isteğe bağlı olarak eksenel veya yanal yönde tanımlayabilir. Bu özellik sayesinde, gerçek dünya uygulamalarında meydana gelen rulman esnekliği elde edilebilir.

Şaft Rotasyonunu Stabilize Et

Bu seçenek milin dönmesinden kaynaklı kararsızlıkları önlemek için kullanılır. Milin dönmesini engellemek için torsiyonal sertlik tanımlar.

SOLIDWORKS Simulation 2024 Yeni Rulman Bağlantı Tipleri

Dağıtılmış Rulman Bağlantı Tipi

Rulman bağlantısı için yatak üzerindeki tüm düğüm noktaları yatağın yüzey merkezindeki bir referans noktasına bağlanır. Daha sonra aynı işlem mil üzerindeki rulman tanımlanan yüzeyde de yapılır ve milin merkezindeki referans noktasına düğüm noktaları bağlanır. Yatak yüzeyini bağlayan referans noktası ile mil üzerindeki referans noktaları birbirine bağlanır.  Genelleştirilmiş bir eleman, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi iki referans düğümünü birleştirir.

Dağıtılmış Rulman Tipi

Dağıtılmış bağlantı, bağlantı düğümlerinin hareketini, referans düğümünün sürükleme ve rotasyonu ile sınırlandırır. Dağıtılmış bağlantı, seçili geometrinin (mil veya yatak) bağlantı düğümlerinin birbirine göre hareket etmesine izin verir.  Dağıtılmış bağlayıcı ve Eğim sertliği‘nin kullanılması, rulman bağlantı elemanlarının formülasyonunu iyileştirir.

Rijit Rulman Bağlantı Tipi

Rulman bağlantısı için yatak üzerindeki tüm düğüm noktaları yatağın yüzey merkezindeki rijit elemanlar ile bir referans noktasına bağlanır. Daha sonra aynı işlem mil üzerindeki rulman tanımlanan yüzeyde de yapılır ve milin merkezindeki referans noktasına Rijit elemanlarla bağlanır.

Yatak yüzeyini bağlayan referans noktası ile mil üzerindeki referans noktaları birbirine bağlanır. Bu, seçili geometrideki referans noktalarının (mil veya yatak) birbirine bağlanmasıyla ve birbirine göre hareket etmeleri de kısıtlanır.

Yay Rulman Bağlantı Tipi

Yay tipinde modellenen bir rulman bağlantı elemanı, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi milin yüzey düğümleriyle yatak arasında radyal olarak dağıtılmış yay elemanlarıyla temsil edilir.

Bu yerel yaylar, milin eksen dışı dönüşlerine karşı direnç sağlar.

Not: 2024’den önceki sürümlerde bulunan kendi kendine hizalamaya izin ver seçeneğini yeniden oluşturmak için eğim sertliği değerini sıfır olarak ayarlayın.

Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya yenilik dokümanı ve yardım dosyasını inceleyebilirsiniz.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin