Son güncelleme: 25.12.2023

SOLIDWORKS’te yeni bir parça, montaj, teknik resim çizmeye başladığımızda bizlere hangi şablonu kullanmak istediğimizi sorar. Şablonlar birim bilgilerini, standartları, stilleri ve “Seçenekler” içinde yer alan “Belge Özellikleri”ni içeren ve “Belge Özellikleri”nin kaydedildiği dosyalardır. Ancak aşağıda sıraladığımız durumlarda şablonlarınız doğru gelmeyebilir.

SOLIDWORKS güncelleme işlemlerinde yeni sürüm, eski sürüm kaldırılmadan kurulduğunda şablonlar oluşmayabilir. Benzer şekilde yeni sürüm kurulup program açıldığında aşağıdaki görselde de görülen menüde işlem yapmayıp var olan modeller açıldığında yine şablonlar oluşmayacaktır.

SOLIDWORKS Yeni Dosya Birimler

 

Şablonlar oluşmadığında aşağıdaki görseldeki uyarılar karşımıza çıkacaktır.

Şablon Hatası

Bu problemin önüne geçmek için öncelikle dosya konumları ayarlanmalıdır. Varsayılan SOLIDWORKS dosya konumları “C:\ProgramData\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS 20XX\templates” ve “C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\turkish\Tutorial” şeklindedir. Bu dosya konumları “Seçenekler(Options)>Sistem Seçenekleri(System Options)>Dosya Konumları(File Locations)>Belge Şablonu(Document Templates)” kısmına girilerek ayarlama gerçekleştirilebilir.

dosya konumları

 

Varsayılan Şablonlar,”Yeni Dosya” açtığınızda otomatik olarak gelen şablonlardır. Buradaki şablon listesinde “Acemi(Novice)” kısmında gelen şablonlar varsayılan şablonlardır. “Gelişmiş(Advanced)” kısmında gelen şablonlar ise dosya konumlarında belirlediğiniz “Belge Şablonu” dosya yollarındaki tüm şablonları gösterir.

Yeni Dosya Şablon Penceresi
Sırasıyla Acemi(Novice) ve Gelişmiş (Advanced) Şablon Penceresi

Dışarından aldığınız Parasolid, step, iges,…vb. dosyalar SOLIDWORKS’te açıldığında varsayılan şablonlar üzerinden dosyaları açar. Bu şablonlar ayarlanmadığında hata ile karşılaşabilirsiniz.

Varsayılan şablon ayarı için “Seçenekler(Options)>Sistem Seçenekleri(System Options)>Varsayılan Şablonlar(Default Templates)” konumuna giderek Belge Şablonu kısmından ayarladığınız dosya konumları içinden ilgili şablonları seçebilirsiniz. Parça, Montaj ve Teknik Resim için şablon dosyaları sırasıyla prtdot, asmdot, drwdot dosya uzantılarına sahiptir.

varsayılan şablonlar ayarı

Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin