Sıfır Kalınlık (Zero Thickness) Hatası, Sebebi ve Çözümü

0
2429

Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS ile modelleme yaparken veya kesit alırken geometrik sebeplerden dolayı “Sıfır Kalınlık (Zero Thickness)” hatası alabilirsiniz. Bu hata bir kenarda 2 adetten fazla yüzün kesişmesi veya bir köşede birden fazla gövdenin kesişmesi durumunda ortaya çıkar. Yazılımı gereği SOLIDWORKS modelleme motoru bir kenarın ikiden fazla yüz tarafından paylaşılmasına izin vermemektedir. Tasarım yaparken tek gövde yapabilmek için oluşturduğunuz geometrilerin kenar, köşe veya yüzeylerinin üstüste/içiçe geçecek şekilde temasının bulunması gerekmektedir. Modelleme veya kesit alma sırasında gövdelerin tek bir kenar veya köşede teması söz konusu ise yeniden oluşturma hatası olarak bir uyarı mesajı çıkar ve komut tamamlanamaz.

Sıfır Kalınlık Sorunu Çeşitleri ve Nedenleri

  • İki keskin kenar birbiri üzerinde sıfır olacak şekilde birleştiğinde bu 2 gövdenin alt gövde ile birleşik bir gövde mi yoksa ayrı 3 gövde mi olacağı matematiksel olarak karşılık bulamaz.
Sıfır Kalınlık Keskin Kenar Birleşimi
Sıfır Kalınlık Keskin Kenar Birleşimi
  • İki keskin köşe birbiri üzerinde sıfır olacak şekilde birleştiğinde bu 2 gövdenin alt gövde ile birleşik bir gövde mi yoksa ayrı 3 gövde mi olacağı matematiksel olarak karşılık bulamaz.
    Sıfır Kalınlık Keskin Köşe Birleşimi
    Sıfır Kalınlık Keskin Köşe Birleşimi

     

  • Herhangi bir yüz ve bir çemberin teğet birleşiminde bu 2 gövdenin alt gövde ile birleşik bir gövde mi yoksa ayrı 3 gövde mi olacağı matematiksel olarak karşılık bulamaz.
Sıfır Kalınlık Teğet Birleşimi
Sıfır Kalınlık Teğet Birleşimi

Teğet birleşimdeki durum bazen karşımıza kesit alırken de çıkmaktadır. Kesit aldığımız düzlem eğer bir çembere tam teğet denk geliyorsa kesit işlemini tamamlamamaktadır. Bu durumu helis parçalar üzerinde de sık sık görmekteyiz.

Teğet Kesit Uyarısı
Teğet Kesit Uyarısı

Bu sorunun çözümü için kesit düzleminin konumunu değiştirebilir veya Yalnızca Grafik Kesiti seçeneğini deneyebilirsiniz. Yalnızca grafik kesiti hakkında daha detaylı bilgi için Yalnızca Grafik Kesiti makalemizi inceleyebilirsiniz.


Sıfır Kalınlık Sorunu Çözümü

  • Sıfır kalınlık uyarısıyla karşılaştığınızda kullandığınız komut içerisindeki Sonucu Birleştir seçeneğinin işaretini kaldırabilirsiniz. Sonucu birleştir seçeneği işlem yapılan gövdeyi diğer temas ettiği gövdeyle birleştirip yekpare yapmaya çalışır.
Sonucu Birleştir Seçeneği
Sonucu Birleştir Seçeneği

Eğer bu seçeneği kaldırırsanız sıfır temas eden kısımlarda birleştirmeyi denemeyecektir. Bunun sonucunda komutunuz tamamlanacaktır ancak çoklu gövde içeren bir parçanız oluşacaktır.

Sonucu Birleştir Seçeneği Devre Dışıyken Çoklu Gövde Oluşumu
  • Oluşturduğunuz çizimlerin ölçülerinde tasarımınızı ve imalatınızı etkilemeyecek derecede küçük ölçü farklılıkları oluşturabilirsiniz. Örneğin aşağıdaki ölçüde 50 mm çaptaki daireler birbirine sıfır temas etmekte ve sıfır kalınlık hatası vermektedir. Burada bir ölçüyü 50.0001 mm olarak değiştirirseniz 1/10000 mm ölçüsünde çember diğer çembere temas edecektir. Böylelikle sıfır kalınlık oluşma sorunu engellenmiş olacaktır.

    Ölçülerde Yapılan 0.0001 mm Değişiklik

Eğer 0.0001 mm değerlerinde toleranslarda çalışıyorsanız bu methodu kullanmamalısınız. Yaptığınız bu değişiklik tasarımınızı ve imalatınızı etkilemeyecek ölçüde bir değişiklik ise bu methodu kullanabilirsiniz. Sonuç olarak tüm gövdeler birleşerek tek gövde olarak görebileceksiniz.

Ölçüde Yapılan 0.0001 mm Değişiklik Sonucunda Oluşan Tek Gövde
Ölçüde Yapılan 0.0001 mm Değişiklik Sonucunda Oluşan Tek Gövde
SOLIDWORKS Elite Uygulama Mühendisi Sertifikalar: CSWE - Elite Application Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin