Son güncelleme: 22.08.2023

SOLIDWORKS 2023, özgürce yineleme ve geliştirme kabiliyetiyle birlikte ürün geliştirme sürecinizi optimize ederek daha kısa sürede daha çok iş yapmanıza olanak tanırken mümkün olan en yüksek seviyeye kadar iyileştirilmiş, yüksek performanslı ve yüksek kaliteli tasarımlar oluşturmanızı sağlar. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte gelen yenilikleri bu makalemizde inceleyebilirsiniz.

Kullanıcı Arayüzü Yenilikleri

SOLIDWORKS 2023 ile birlikte gelen birçok özelleştirme sayesinde kullanıcı deneyiminde iyileştirmeler mevcut.

Tasarımlarınızda yaptığınız değişiklikleri, diğer kullanıcılara da aktarmak için “Yorumlar” komutunu kullanabilirsiniz. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte yorumlara bir çok özelleştirme seçeneği gelmiştir.

Arayüzde yaptığınız değişikliklerin yönetimi de Ayarları Sıfırla komutu ile daha da kolaylaşacaktır. Arayüzde çalışırken ekranınız çok karmaşıklaştıysa tek tuş ile bu karmaşayı giderebilirsiniz.

Her geçen yıl biraz daha iyileşen grafik performansı ile modellerinizi 3 kata kadar daha hızlı döndürebilecek, yakınlaşabilecek ve uzaklaşabileceksiniz.

Modelleme Yenilikleri

SOLIDWORKS 2023 daha pratik ve kullanışlı yenilikleriyle beraber modelleme kolaylıkları sunuyor.

SOLIDWORKS 2023 ile birlikte çizgi yazı fontları artık yüzey üzerine sarılabilir. Çizgi yazı fontu markalama yapmak isteyen kullanıcılar veya CAM işlemleri için önemlidir. Verdiğiniz DXF çıktısında veya bir teknik resim PDF’inde yazıların tek çizgi halinde görünmesini isteyebilirsiniz. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte tek çizgi yazıları istediğiniz yüzeylere sarabilirsiniz.

Parça içerisinde çoklu gövde ile çalışmaya ihtiyaç duyduğunuz zamanlar gövde taşı kopyala komutunu sık sık kullanırız. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte Gövde Taşı Kopyala komutu içerisindeki her bir koordinatı bir değişkene bağlayabiliyorsunuz. Böylece denklemler üzerinden kontrol ederek daha kolay değişiklik yaparak istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz.

Parça tasarımımızda ekran kartını yoran veya açılma performansını etkileyen parçaları defeature komutu ile hızlıca basitleştirebiliyorsunuz. Eskiden bu basitleştirme sonucu yeni bir parça kaydetmek zorundaydınız. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte bu basitleştirmeyi bir konfigürasyon olarak kaydedebilirsiniz.

Montaj Yenilikleri

SOLIDWORKS 2023 için montaj tasarımında performans odaklı ve tasarım sürenizi kısaltacak yeniliklerle beraber geliyor.

Çoğaltmalar montaj tasarımında en sık kullanılan özelliklerdendir. Eğer montajınız veya alt montajınız konfigürasyon içeriyorsa ve bu konfigürasyon içerisindeki çoğaltmada bazı parçaları çoğaltma içinde göstermek istemeyebilirsiniz. SOLIDWORKS 2023 size çoğaltmalar içerisinde atlanacak öğelerin hangi konfigürasyonu uygulanacağı ile ilgili bir seçenek sunacaktır.

Bileşen değiştirme de artık sadece seçtiğiniz parçayı mı yoksa altındaki parçaları mı veya hepsini mi değiştireceğiniz üzerine seçenekler sunar. Bununla birlikte değişecek parçanın yerine gelecek parçanın önizlemesini de bir pencerede gösterecektir. Böylece doğru parçayı değiştirdiğinizden emin olabileceksiniz.

Montaj unsurları da çok sık kullanılan özelliklerden bir tanesidir. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte Kes-Ekstrüzyon gibi montaj unsurları bir çok yeni son koşul sunuyor. Bununla birlikte kesim yaparken toolbox parçaları otomatik olarak bu kesimin dışında kalacaktır.

Montaj ilişkilerinde yaşanan hataları düzeltmek çoğu zaman vaktinizi alırken canınızı da sıkabilir. Eğer pasifleştirilmiş yüz veya kayıp yüzlerden dolayı yaşadığınız sorunlar varsa SOLIDWORKS 2023 bu sorunları otomatik olarak düzeltecektir. Montaj ilişkilerinde otomatik onarma seçeneği ile montaj ilişkileriniz tek tuşla düzeltilecektir.

Manyetik montaj ilişkileri yerleşim gibi tasarımlarda hızınıza hız katmaktadır. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte yapılan iyileştirmelerle bağlantı noktalarını pasifleştirebilir ve aktifleştirilebilir. İzole et seçeneği gibi diğer montajların ve parçaların gizlendiği durumlarda sadece görünen parça ve montajların bağlantı noktalarını algılayarak manyetik montaj ilişkisinde yaşanan karmaşayı önleyecektir.

Montaj görüntüleme montajlarınızı belli bir özelliğe göre sıralamanızı sağlar. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte özellikler listesi alfabetik olarak sıralanmıştır böylece aradığınız özelliği hızlıca bulabilirsiniz.

Yeni geliştirilen optimize edilmiş “Çözümlenmiş” mod ile “Hafif Mod” teknolojisini kullanarak montajlarınızı çok daha hızlı bir şekilde Çözümlenmiş olarak açabileceksiniz. Sistem seçenekleri içerisinde bunun için 2 adet seçenek sunulmaktadır. Dilerseniz bu 2 seçenek arasında geçiş yaparak da Hafif modda çalışmak isteyebilirsiniz.

Büyük montajlarınızı step kaydetmek çok fazla vaktinizi alabilir. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte montajınızı step kaydederken dilerseniz parçaları ayrı ayrı step olarak da kaydederek stepleri kaydetme ve açma sürelerinizi kısaltabilirsiniz.

Sac Levha ve Yapı Sistemleri Yenilikleri

SOLIDWORKS 2023 ile birlikte sac levha ve yapı sistemlerine bir çok yenilik geliyor. Bu yeniliklerle birlikte daha önceden yapmakta zorlandığınız ve yapamadığınız bir çok işlemi çok daha kolay bir şekilde tamamlayabileceksiniz.

Sac Levha’da tasarım yaparken en çok istenen özelliklerden biri olan simetri özelliği SOLIDWORKS 2023 ile birlikte geldi. Taban flanş yaparken yapılan çizimin sac kalınlığının tam ortasında olmasını isteyebilirsiniz. Bu da bükümlerin hem içeride hem de dışarıda aynı olmasını sağlayacaktır.

Sensör’ler bize tasarımda akıllı uyarılar vermesi için kullanılan bir özelliktir. Sensörler içerisinde bazı özellikler tanımlayarak tasarımınız bu sınırları geçtiğinde sizi uyarmasını isteyebilirsiniz. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte Sensör özellikleri içerisine Sac Metal Kesim Listesi Özellikleri de eklenmiştir.

Yapı sistemlerinde profiller ile yaptığınız tasarımlarda köşelerin nasıl olacağı ile ilgili bir yenilik bulunmaktadır. Artık köşe birleştirmeleri aynı olanlar gruplandırılır ve toplu şekilde düzenleme yapılabilir. Bu köşelere dilerseniz bağlantı elemanları ekleyebilirsiniz. Bu bağlantı elemanlarını diğer köşeler için de çoğaltmak zaman alabilir. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte diğer köşelere de otomatik bir şekilde bu bağlantı elemanını aktaracak yeni bir komut sizleri karşılıyor. Aynı tasarımı farklı profil boyutlarıyla kullanıyorsanız bu boyutları artık konfigürasyona özel yapabilirsiniz.

Teknik Resim Yenilikleri

SOLIDWORKS 2023 teknik resimde birçok iyileştirme ve yenilikle beraber geliyor. Bu yenilikler içerisinde kullanıcıların önerileri doğrultusunda gelen bir çok yenilik de bulunuyor.

Teknik resim içerisinden başka bir parçanın teknik resmini açmak için parçayı açıp ondan sonra teknik resmine gitmek zorundaydınız. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte teknik resimden başka bir parçanın teknik resmine geçebilirsiniz.

Malzeme listelerinde bazen elle değişiklik yapmayı tercih edebiliyoruz. Bu değişikliklerin hem başka kullanıcıları uyarması hem de sizin de dikkatinizden kaçmaması için SOLIDWORKS 2023 ile birlikte vurgulayabilirsiniz ve renklendirebilirsiniz.

Otomatik balonlama özelliği sayesinde balonları hızlıca verebiliyoruz. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte artık otomatik balonlara da adetleri otomatik bir şekilde getirebilirsiniz.

Kullanıcılar tarafından çok fazla istenen diğer bir özellik iste malzeme listelerini özelleştirmek ve filtreler kullanabilmek. SOLIDWORKS 2023 malzeme listesi filtre özelliği ile birlikte gelmektedir.

Teknik resimlerde cam parçalar gibi şeffaf parçalar kullanıyorsanız bunları görünümlerde göstermek için gizlemek zorundaydınız. SOLIDWORKS 2023 ile birlikte bu parçaları gizlemenize gerek kalmadan transparan görünmelerini sağlayabilirsiniz.

Routing Yenilikleri

SOLIDWORKS her sene routing yeniliklerine yenisini ekliyor. Özellikle elektrik devrelerinizde yer alan kablo ve diğer komponentler ile ilgili detaylandırmaları daha kolay yönetebileceksiniz

Kablo demetlerinizin kesitini SOLIDWORKS 2023 ile birlikte hızlıca görebileceksiniz. Bu kesit size kablo tiplerinden, kullanılmayan tellere kadar bir çok bilgiyi aktaracaktır.

Elektrik komponentleriyle ilgili eklediğiniz tablolar artık bağlı olduğu komponenti vurgulayacaktır Bu sayede tabloların nereye ait olduğunu çok daha hızlı anlayacaksınız. Ayrıca tablolara eklediğiniz sütunlar diğer tüm tablolara da yansıması üzerine bir mesajla size sorulacaktır.

Routing kütüphaneniz artık 3DEXPERIENCE üzerinde paylaşılabilir ve depolanabilir. Routing kütüphanesi üzerinde 3DEXPERIENCE Platform’a kaydetmek üzere bir buton göreceksiniz.

SOLIDWORKS 2023 Yenilikleri ve diğer bir çok içeriğe Youtube Sayfamızdan da ulaşabilirsiniz.

SOLIDWORKS Elite Uygulama Mühendisi Sertifikalar: CSWE - Elite Application Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin