PDM Lisans Çeşitleri ve Kullanılan Lisans Türünü Değiştirme

0
989

Son güncelleme: 21.08.2023

Bu içeriğimizde, SOLIDWORKS PDM lisans türlerinin her istemci için nasıl hızlı bir şekilde değiştirileceğini açıklayacağız. İstemci tipi değiştirme işlemini hem SOLIDWORKS PDM Professional hem de SOLIDWORKS PDM Standard için yapabilirsiniz.

İstemci tipi SOLIDWORKS PDM kurulum işlemi sırasında seçilmektedir. Dolayısıyla  kurulumdan sonra (administrative image metodu ile kurulmamışsa) değiştirebilirsiniz. Ayrıca kaldırıp yeniden farklı bir istemci türüyle yükleyebilirsiniz.

Kaldırıp yüklemenin yanı sıra daha pratik bir yöntem olan SOLIDWORKS PDM Yönetim aracını kullanarak istemci tipinizi değiştirebilirsiniz. SOLIDWORKS PDM Yönetim aracını nasıl kullanacağımıza geçmeden önce, SOLIDWORKS PDM’de bulunan lisans türlerini özetleyelim.

SOLIDWORKS PDM Professional İçin Mevcut Lisans Türleri

  • SOLIDWORKS PDM Professional CAD Editor & Web
    • Editor: SOLIDWORKS gibi CAD formatları ile PDM kasasına veri girişi yapan kullanıcıların kullandığı bir istemci tipidir. SOLIDWORKS CAD içerisinden kasaya gönderme, kasadan alma gibi gibi işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan eklenti mevcuttur. Bu sayede SOLIDWORKS PDM Professional uygulamasına SOLIDWORKS CAD uygulamasının içinden erişmesine olanak sağlar. Ayrıca Microsoft Office eklentisi de mevcuttur.
    • Web: Şirket dışından çalışan kullanıcılar WEB istemcisini kullanarak kasada arama yapabilir ve uzaktan dosya üzerinde değişiklikler yapabilmek için temel işlevleri gerçekleştirebilir.
  • SOLIDWORKS PDM Professional Contributor & Web 
    • Contributor: Bir yerel ağ (LAN), geniş alan ağı (WAN) veya sanal özel ağda (VPN) bulunan kullanıcılar, Editor lisans tipiyle aynı işlevleri gerçekleştirebilirler; yalnızca CAD eklentileri SOLIDWORKS içerisinden etkinleştirilmez. Bu lisans tipi  veri girişi yapacak ofis kullanıcıları için daha uygundur. Ayrıca Microsoft Office eklentisi de mevcuttur.
    • Web: Şirket dışından çalışan kullanıcılar Web istemci tipini kullanarak kasada arama yapabilir ve uzaktan dosya üzerinde değişiklikler yapabilmek için temel işlevleri gerçekleştirebilir.
  • SOLIDWORKS PDM Professional Viewer 
    • Kasaya sadece görüntüleme yaparak erişim sağlar. Bu lisans tipini kullanan kullanıcılar dosya ekleyemez veya dosyalarda herhangi bir değişiklik (kasadan dosyayı alma, kasaya dosya gönderme , veri kartı değerlerini güncelleme işlemlerini) yapamaz ve SOLIDWORKS CAD içerisinden PDM eklentisi kullanamaz.

SOLIDWORKS PDM Standard İçin Mevcut Lisans Türleri

  • SOLIDWORKS PDM Standard CAD Editor & Web
    • CAD Editor: SOLIDWORKS gibi CAD formatlarının gelişmiş yönetimi ve önizlemesini de içerecek şekilde tüm dosya tipleriyle birlikte çalışmayı destekler. CAD eklentileri, kullanıcıların, CAD uygulaması içinden SOLIDWORKS PDM Professional uygulamasına erişmesine olanak sağlar. Uzak kullanıcılar kasaları arayabilir.
    • Web: Önizleme işlemi hariç SOLIDWORKS PDM Standard’da da aynı şekilde çalışır.
  • SOLIDWORKS PDM Standard Contributor
    • Windows Gezgini penceresi aracılığıyla dosyaları görüntülemeyi, eklemeyi ve değiştirmeyi içeren bir lisan türüdür.
  • SOLIDWORKS PDM Standard Viewer
    • Contributor ile benzerdir ancak yalnızca görüntülemeye izin verilir.

Referans : https://help.solidworks.com/2023/turkish/EnterprisePDM/admin/c_version_license_type.htm?verRedirect=1

NOT : Viewer için ek lisanslar 5’li paketler halinde satın alınabilir.

Lisans Türünüzü Nasıl Değiştirirsiniz?

Öncelikle Başlat menüsünden SOLIDWORKS PDM klasöründe bulunan Yönetim veya bilgisayar diliniz İngilizce ise Administration aracına gidebilir veya Windows arama aracı ile Yönetim veya Administration yazarak aratabilirsiniz.

PDM Yönetim Paneli Erişim
PDM Yönetim Paneli Erişim

Ardından Yardım (Help) > SOLIDWORKS PDM Yönetimi Hakkında (About SOLIDWORKS PDM Administration…) öğesine veya soru işareti simgesine tıklayın.

SOLIDWORKS PDM Yönetimi Hakkında
SOLIDWORKS PDM Yönetimi Hakkında

Açılan pop-up ekranında istemci türü (client type) açılır menüsüne tıklayıp yeni lisans türünü seçin.

PDM Kullanıcı Lisans Tipi
PDM Kullanıcı Lisans Tipi

Yeni istemci tipinizi (lisans türü) seçtikten sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatmanızı isteyecektir. Yeni istemci tipinizi (lisans türü) devreye girmesi için yeniden başlatma gerekir.

İstemci tipi değiştirdikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız.
PDM Lisans Tipi Değişimi Sonrası Yeniden Başlatma
SOLIDWORKS PDM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
SOLIDWORKS CAD/PDM/ELECTRICAL Teknik Destek Mühendisi - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin