Structural Engineer-Tabela Modal Dinamik Analizi

0
566

SOLIDWORKS’te tasarlanan bir tabela modelini 3DEXPERIENCE Platform ile birlikte gelen SIMULIA Structural Designer rolü ile daha önce gerçekleştirmiş olduğumuz frekans analizi‘ne ek olarak modal dinamik analizini gerçekleştirelim.

Modal Dinamik Analiz, belirli zaman dilimi içinde belirli zaman adımları ile ilerleyerek sistemin frekans analizde elde edilen mod adımlarına göre dinamik uygulama gerçekleştirmektedir. SIMULIA Structural Engineer rolü ile tasarladığımız modellere dinamik analiz uygulayabilmekteyiz.

Tabela modeli analiz işlemleri için malzeme, mesh ve sabitleme tanımlamaları frekans-titreşim analizi‘nde olduğu gibi uygulanmıştır.

Dinamik analizler ile ilgili detaylı bilgi ve statik-dinamik karşılaştırma için bu makalemizi inceleyebilirsiniz.

Öncelikle ilgili modelde Procedures kısmından Modal Dynamic Step seçilmiştir.

Modal Dynamic Step Analiz Prosedürü
Modal Dynamic Step Analiz Prosedürü

Modal Dinamik Analiz için zaman 1 s ve zaman adımı 0.1 s seçilmiştir. Modal Dinamik Analizlerde titreşim analizinden gelen frekans değerleri ile birlikte zamanlar da göz önünde bulundurularak zaman adımı belirlemek ilgili modlardaki dinamik durumu gözlemlemek adına daha efektif olacaktır. Burada örnek olması açısından 0.1 s zaman adımı seçilmiştir.

SIMULIA Modal Dynamic Step Tanımlama
Modal Dynamic Step Tanımlama

Modal Dinamik analiz için rüzgar hızını modelde simüle etmek için 10 m/s hız değeri tabela modeline uygulanmıştır. Tabelaya rüzgar hızını uygulamadan önce hız değeri bir tablo şeklinde girilmelidir. Setup sekmesinde Smooth Step Amplitude seçilerek hız değerinin katları şeklinde girilmiştir. Örneğin 10 m/s hız değerimiz için tabloda 0.2 girildiğinde 10 m/s hız değerinin 0.2 katı yani 2 m/s hız uygulanması anlamına gelmektedir. Burada tablo şeklinde uygulanması hızın değişkenliğinin girilebilmesine olanak tanımaktadır.

Smooth Step Amplitude ile Hız Değişkenlik Değerlerini Tanımlama
Smooth Step Amplitude ile Hız Değişkenlik Değerlerini Tanımlama

Tabela modeli frekans analizinde olduğu gibi cıvata deliklerinden Clamp ile sabit şekildedir.  Burada yine Boundary Conditions sekmesinde yer alan Velocity Base Motion seçilerek tabelaya etkiyen hız seçilmiştir. Velocity Base Motion ile tabela modelinin tabela yüz kısmına etki edecek yönde X ekseni seçilerek 10 m/s rüzgar hızı tanımlanmıştır.

SIMULIA Velocity Base Motion-Hız Tanımlama
Velocity Base Motion-Hız Tanımlama

Genlik değeri olarak Smooth Step Amplitude tablosu belirlenerek hız tanımlaması gerçekleştirilmiştir.

İlgili analiz tipinde istenen sonuçların görüntülenebilmesi için çıktı değerleri Simulate sekmesinde yer alan Output kısmından seçilmelidir.

SIMULIA-Modal Dinamik Analiz Output
Modal Dinamik Analiz Output Çıktı Değerleri Seçimi

Burada Stress ve Displacement/Velocity/Acceleration içinden U-Translations and rotations yer değiştirme, V-Translational and rotational velocities hız değerlerini seçtik.

Sonrasında analizi çözdürdüğümüzde Displacement, Velocity ve Von Mises Stress değerlerini elde ettik. Burada hızı uyguladığımız zaman adımlarına ve hızın ölçeğine göre modeldeki deformasyon, gerilme ve hız değerleri uyumlu şekilde gözlemlenmiştir.

SIMULIA Modal Dinamik Analiz Deformasyon Sonuçları
Tabela Modal Dinamik Analiz Deformasyon Sonuçları

Deformasyon değeri en yüksek son zaman adımında görülmüş olup 4.23 mm olarak gözlemlenmiştir. Burada Output içinde n zaman adımı seçiminde her bir zaman adımı olarak seçtiğimizden ötürü ve sistem 0.1 zaman adımı ile çözüldüğünden 0.1 saniye artış ile sonuçlar gösterilmektedir.

SIMULIA Modal Dinamik Analiz Von-Mises Gerilme Sonuçları
Tabela Modal Dinamik Analiz Von-Mises Gerilme Sonuçları

Gerilme değeri de benzer şekilde hızın tam uygulandığı son zaman adımında 1. saniyede gözlemlenmiştir. Burada tabelanın tutulduğu profiller üzerinde en yüksek gerilme görülmektedir. Gerilme değeri yaklaşık 90 MPa gözlemlenmiştir.

SIMULIA Modal Dinamik Analiz Hız Sonuçları
Tabela Modal Dinamik Analiz Hız Sonuçları

Modelin etkilendiği en yüksek hız değeri 0.8 s’de görülmüştür. Hız değeri 0.09 m/s olarak tabelanın en uç kısmında görülmüştür.

3DEXPERIENCE ile birlikte gelen SIMULIA rolleri ile birlikte bulut üzerinde SOLIDWORKS ile tasarladığınız modellerin analizlerini SIMULIA ürününün yeteneklerini kullanarak analiz edebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin