PDM Professional 2022 Sunucu Sistem Gereksinimleri

0
1530

Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS PDM Professional sunucu üzerinde kurulup çalıştırılması gereken iki bileşene (Arşiv sunucusu hizmeti ve Veritabanı sunucusu hizmeti) ve Microsoft SQL Standard kurulumuna ihtiyaç duymaktadır. SQL kurulumunun ve PDM bileşenlerinin aynı sunucu üzerine kurulması önerilmektedir. Özel durumlarda bu bileşenler ayrı ayrı sunuculara kurulabilir. Bu bileşenler için önerilen sunucu sistem gereksinimleri ve özellikleri aşağıdaki gibidir. Tek bir sunucuya kurulum yapılması durumunda, bu sunucu aşağıdaki tüm minimum gereksinimleri karşılamalıdır.

Sunucu Sistem Gereksinimleri

SOLIDWORKS PDM sunucu bileşenleri Windows sunucu işletim sistemi üzerinde kurulu olmalıdır. Aşağıda SOLIDWORKS PDM’ in farklı sürümleri için gereken minimum Windows işletim sistemi gereksinimleri listelenmiştir.

Arşiv Hizmeti

Arşiv hizmeti SOLIDWORKS PDM’ deki tüm dosyalarınızı eski sürümleri ile beraber barındıran bileşendir. Bu yüzden depolama alanı ihtiyacı yüksektir. Dosyalarınız kullanıcılar ile sunucu arasında alışveriş yapılır iken bu bileşenin yüklü olacağı sunucu kullanılacaktır. Dolayısı ile ağ altyapısı hızlı olmalıdır. Önerilen minimum gereksinimleri aşağıda bulabilirsiniz.

  • Ram: Ram kullanımı fazla değildir. Sadece bu bileşen için 4GB veya üstü ram yeterlidir.
  • Disk Alanı: PDM deki tüm dosyalar bu sunucuda depolanacağından konulacak dosya boyutuna ve bu dosyaların bulunan eski sürümlerine göre değişiklik gösterecektir. Kabaca PDM’ e konulması düşünülen tüm dosyaların boyutunun 3 katı yer + işletim sisteminin kullandığı kadar alan bulunmalıdır. PDM’ e dosya koydukça yer ihtiyacı artacağından başlangıçta az yer ayırıp ileriki tarihlerde arttırma yoluna gidebilirsiniz.
  • İşlemci: 64 bit SSE2 destekleyen Intel veya AMD işlemciler kullanılmalıdır. Eski sürümleri sıkıştırma veya replikasyon işlemleri dışında işlemci kullanımı düşüktür.

Veritabanı Hizmeti

Microsoft SQL kurulu olan sunucu üzerine yüklenmesi önerilmektedir. PDM içindeki bildirimleri, XML çevirimlerini, SQL sorgusu içeren kart listelerini güncellemek gibi otomatik görevleri yönetir. SQL ile aynı sunucuya konulduğundan sistem gereksinimleri aşağıda SQL kısmında belirtilmiştir.

Önerilen donanım gereksinimlerini aşağıda bulabilirsiniz.

  • Ram: Veritabanının büyüklüğüne ve eşzamanlı PDM’ e erişecek kullanıcı sayısına göre değişiklik gösterecektir. Ayrı bir program çalışmayan PDM Veritabanı ve SQL’ e rezerve edilmiş sunucu için aşağıdaki ram miktarları önerilmektedir.sunucu Ram ihtiyacı
  • Disk Alanı: İşletim sisteminin kapladığı yer haricinde SOLIDWORKS PDM Veritabanı bileşeni, Microsoft SQL kurulumu, veritabanı ve veritabanı yedekleri için minimum 32 GB hard disk alanı gereklidir.
  • İşlemci: Minimum 2.0 GHZ SSE2 destekli 64bit Intel veya AMD işlemci ve minimum 4 ayrılmış çekirdek.

Microsoft SQL Standard

SOLIDWORKS PDM kullanmak için sunucuya toplam bağlanacak kullanıcı sayısı kadar Microsoft Standard SQL CAL(Client Access License) lisans ihtiyacı bulunmaktadır. Örneğin: 5 Adet SOLIDWORKS PDM CAD Editor ve 5 Adet PDM Viewer lisansınız var ve bu 5 PDM Viewer lisansını 10 adet bilgisayarda dönüşümlü (yüzer lisans) olarak kullanma planınız var ise sunucuya toplamda 15 bilgisayardan erişim olacağı için toplamda 15 Adet Microsoft SQL CAL(Client Access License) ihtiyacı bulunmaktadır. SQL Standard Server + Microsoft SQL Standard CAL(Client Access License) lisans tipi ayrıca temin edilmesi gerekmektedir.

Microsoft SQL kurulumunda şunlara dikkat edilmelidir;

  • Sunucu bilgisayar Windows domain kontrolör olmamalıdır.
  • Net Framework 3.5 yüklü olmalıdır.
  • Yönetici hakları ile kurulum yapılmalıdır.
  • SOLIDWORKS PDM 2020,2021,2022 SQL Server’ın Veritabanı Sunucusuna ve İstemcilere yüklenebilmesi için Microsoft ODBC sürücüsü 17.3 veya üstünü gerektirir.
  • SOLIDWORKS PDM 2021 veya 2022 kurulumu öncesinde, Microsoft SQL 2019 Cumulative Update 4 güncelleştirme dosyasına ihtiyaç duymaktadır.

SOLIDWORKS PDM tarafından desteklenen SQL sürümleri aşağıdaki gibidir.Sunucu sistem gereksinimleri- SQL

Diğer Sunucu Sistem Gereksinimler:

SOLIDWORKS PDM veritabanı bileşeni ve arşiv bileşeni aynı veya ayrı sunuculara kurulabilir. Sunucunun SOLIDWORKS PDM’ e özel olması, başka programların çalışmaması, performans açısından önemle önerilmektedir. 3. Parti yazılımlar sistem kaynaklarını tüketeceğinden performansı etkileyecektir. 

  • SQL ve veritabanı sunucusu için 1433 ve 1434 (TCP ve UDP), arşiv sunucusu için 3030 (TCP ve UDP), lisans yöneticisi için 25734 (TCP) ve 25735 (UDP) portları açık olmalıdır.
  • Bahsedilen tüm bileşenler sanal sunucular üzerine kurulabilir. Desteklenen sanallaştırma yazılımları aşağıdaki gibidir;
Sanallaştırma Yazılımı PDM 2018 PDM 2019 PDM 2020 PDM 2021 PDM 2022
VMware vSphere ESXi 6.0 6.5 6.7 6.7 7.0 U3c
VMware Workstation 9 14 15 15 16.2.3
Microsoft Hyper-V 2012 2016 2019 2019 2019
Parallels Desktop, Mac 10 14 14 14 17.1.2
Citrix XenServer 6.2 7.4 7.6 7.6 8.2 CU1

 

  • Veritabanı ve arşiv dosyaları firmanız tarafından düzenli olarak yedeklenmelidir. Veritabanının her gece alınan ve son 3 haftayı kapsayan yedekleri ile PDM’ de bulunan tüm dosyaları eski sürümleri ile içeren sunucudaki ana klasör, yedekleme programları ile düzenli olarak yedeklenmelidir. Yedeklemede artımlı (incremental) yöntem kullanılabilir. Yedekleme hakkında detaylı bilgiyi PDM Sunucu Yedekleri Nasıl Alınır? makalemizden okuyabilirsiniz.
  • Sunucuların güvenliği ve disk performanslarını arttırmak için RAID yapısındaki diskleri kullanmanız önerilir. RAID5 veya RAID10 önerilen yapılardır.

Sunucu sistem gereksinimleri kriterlerine uygun olan yeni bir sunucu satın almak isterseniz bizlerle Donanım sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

İş istasyonları ve donanım ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için ziyaret edin:
SOLIDWORKS PDM Teknik Destek Mühendisi Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin