Yeni Nesil Bilgisayar ile SOLIDWORKS Performansı!

0
1003

Son güncelleme: 20.09.2023

SOLIDWORKS ile tasarım yaparken kullanıcıların en büyük beklentisi hayalindeki tasarımı hızlıca tamamlayabilmektir. Hızlı tamamlamak için de SOLIDWORKS ‘ten aynı şekilde cevap vermesini isterler. SOLIDWORKS kendi içerisinde performansı arttırmak ve hızlı çalışmak için çeşitli çalışma modları geliştirmektedir. Tüm bunların yanında kullandığınız donanımın da etkisi büyüktür. Bu blog yazımızda yeni nesil donanımların SOLIDWORKS 2023 versiyonu ile ne kadar performanslı olduğunu görebilir dilerseniz aynı testi kendi bilgisayarınızda da yapabilirsiniz!

MONTAJ AÇILMA PERFORMANSI

Montaj açılma performansında donanımın olarak şüphesiz ki işlemci (CPU) en büyük etkiye sahiptir. Bu yüzden Tekyaz tarafından önerilen bir çok iş istasyonu üzerindeki işlemcilere göre bir sıralama yaptık. Test ettiğimiz montajın parça sayısına aşağıdaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.

Test Montajı
Test Montajı

 

Bu örnek montajı Çözümlenmiş Mod’da açarak 8. Nesil, 10. Nesil, 11. Nesil, 12. Nesil ve yeni çıkan 13. Nesil işlemcilerin belirttiğimiz modlarda ne kadar hızlı açıldığını grafiğe döktük.

(M) = Mobil İş İstasyonunda (Laptop) test edilmiştir.

13th Intel i9-13900HX 3.0 GHz işlemcili bilgisayar sıvı soğutmalı bir kasaya sahip olması muadillerine göre fark yarattı. Bununla birlikte montaj açılma performansında 10. nesil ile 13. nesil arasında 3 kata kadar varan farklar gördük. Bu da işlemcinin bize ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

PARÇA AÇILMA PERFORMANSI

Parça üzerinde çoklu gövde ile çalışmak bir çok kullanıcı tarafından tercih edilen bir yöntem. Bazen kullanıcılar montajları parça kaydederek özellikle yerleşimlerde daha pratik çalışma yoluna gitmeyi tercih edebiliyor. Bu yüzden de montajları parça kaydedebiliyor. Bu yöntem teknik destek ekibimiz tarafından önerilmeyen bir yöntem olsa da pek çok kullanıcı hala bu şekilde çalışıyor. Biz de bu testte 1719 gövdeli bir parçanın açılma süresini test ettik. Testi SOLIDWORKS 2023 ile birlikte yaptık. SOLIDWORKS 2023 ‘te parça açma performansında büyük bir geliştirme yapıldı. SOLIDWORKS 2023 ne kadar hızlı olduğuna dair SOLIDWORKS 2022 ile karşılaştırdığımız blog yazımıza SOLIDWORKS 2023 ile Çok Gövdeli Parçaları Daha Hızlı Açın linkinden ulaşabilirsiniz.

Test Parçası 20 Yüzey Gövde, 1699 Katı Gövdeden oluşuyor. Bu gövdelerin hepsi alınmış data olarak bulunmaktadır. Dilerseniz test parçasını Cylinder Radial Engine linkinden siz de indirip aynı testi yapabilirsiniz. Testi yaparken montajı parça olarak kaydetmeyi unutmayın.

Test Parçası

Montaj açılma performansında kullanılan test bilgisayarlarının hepsi bu testte de kullanılmıştır. İşlemcinin büyük rol oynadığını bu testte yine işlemcileri kıyasladık.

(M) = Mobil İş İstasyonunda (Laptop) test edilmiştir.

Yeni 12. ve 13. nesil bilgisayarların SOLIDWORKS 2023 ile birlikte çok fazla sayıda gövdesi bulunan parçaları saniyeler içerisinde açtığını gözlemledik. 10. nesil ve 8. nesil bilgisayarlara göre 2 kata kadar daha hızlı açtı.

GRAFİK YENİDEN OLUŞTURMA PERFORMANSI

SOLIDWORKS’te tasarım yaparken en önemli performans faktörlerinden diğeri ise unsur ağacını yeniden oluşturma süresidir. Çünkü yeni bir komut uyguladığınızda veya düzenlediğinizde ağacınız yeniden oluşturulur. Yine parça ve montajlarınız açılırken yeniden oluşturulur. Grafiklerin oluşturulması için de parçaların yeniden oluşturma süresi çok önemli bir faktördür. Biz de bu testi yapabilmek için özellikle içinde dairesel geometriler bulunan bir işlem üzerinde test yapmak istedik. 5041 adet delik oluşturduktan sonra unsur ağacını yeniden oluştur ile güncelleyip süreleri not ettik. Siz de bu test parçasını oluşturup kendinizde de bu testi yapabilirsiniz. Test sonucunu performans değerlendirme kısmından saniye bazında görebilirsiniz. 5041 deliği Dolgu Deseni komutu kullanarak ve aşağıdaki değerleri girerek kolayca oluşturabilirsiniz. Parça 1500x1500x10 mm olarak bir plaka çizebilirsiniz. Test parçasını aşağıdaki görselden inceleyebilirsiniz.

Test Parçası

Test sonucunda bu kadar yüksek sayıda deliği oluşturma süreleri farklılıklar gösterdi. 12. nesil ve 13. nesiller arasında küçük farklar oluşurken daha eski 8. ve 10. nesillerle arasında 3 kata kadar oluşan farklar meydana geldi.

(M) = Mobil İş İstasyonunda (Laptop) test edilmiştir.

UNSUR YENİDEN OLUŞTURMA PERFORMANSI

Özellikle plastik parça tasarımı, endüstriyel tasarım ürünleri ve kalıp tasarımı yapanların bazen tasarım ağaçları çok uzayabiliyor. Çok fazla unsurun (komut) kullanılmış olması yenileri eklendikçe yeniden oluşturma sürelerini arttırmaktadır. Ancak yeni nesil işlemcilerle unsur ağacınız uzasa bile bu süre çok kısa saniyelerde bitebiliyor. Aşağıdaki yüzey unsurları kullanılarak tamamlanmış model tam 253 Adet Unsurdan oluşmaktadır.

Test Parçası

253 unsur oluşurken çok küçük saniye farkları yaşanırken 13. Nesil sıvı soğutmalı bilgisayar yine bir fark yarattı. Ancak diğer bilgisayar arasında çok kısa saniye farkları ile test tamamlandı.

(M) = Mobil İş İstasyonunda (Laptop) test edilmiştir.

STEP AÇMA PERFORMANSI

Dışarıdan alınmış dataları açma özellikle büyük montajlar için büyük vakitler alabiliyor. Biz de bunun için bu testi de yapmak istedik. STEP olarak kaydedilmiş 14853 parçadan oluşan bir montajı açma süresini farklı bilgisayarlarda test ettik.

Test STEP Montajı
Test STEP Montajı

14853 adet parça içeren bu montajı açarken süre biraz daha uzadığı için sonuçlar arasında ciddi farklar oluştuğunu fark edebiliyorsunuz. 13. Nesil sıvı soğutmalı kasa yine bu uzun süren işlemlerde diğerlerine ciddi farklar yaratmayı başardı.

(M) = Mobil İş İstasyonunda (Laptop) test edilmiştir.

13. Nesil işlemcilerin ve SOLIDWORKS 2023’ün birleşiminden oluşan ciddi performans artışını bu yaptığımız testlerle kanıtlamış olduk. Dilerseniz montajlarınızın veya parçalarınızın yeni nesil donanımlarda ne kadar performanslı olduğunu denemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca 13. Nesil donanımlarla ilgili talepleriniz için de formu doldurabilirsiniz.

İş istasyonları ve donanım ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için ziyaret edin:
SOLIDWORKS Elite Uygulama Mühendisi Sertifikalar: CSWE - Elite Application Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin