Esnek Alt Montajlar

0
598

Son güncelleme: 21.08.2023

Büyük bir model oluştururken , bu  modeli küçük alt montajlara bölerek çalışma iş akışınızı kolaylaştırır ve alt montajları ana bir montajda toplayarak SOLIDWORKS’ün daha performanslı çalışmanızı sağlayabilirsiniz. Örneğin çimento tesisinin ana montajını oluşturacaksanız; fırın , soğutucu , paketleme , silo vs  gibi üniteleri ayrı ayrı alt montajlar halinde yapıp ana montajda birleştirip tesisi oluşturmak gerekir. Bu şekilde çalışma , tasarımcıların birbirinden bağımsız çalışabilmelerini sağlar. Ayrıca SOLIDWORKS unsur ağacınız düzenli olur ve az unsurdan oluşur.

Neden Alt montaj kullanmalıyız?

Bir montajın içine bileşen olarak bir montaj eklediğiniz de , bu montaj rijit olarak eklenir. Rijit olarak eklenmesinden dolayı  montajın alt unsurları , montajın ilişkileri güncellenmez. Böylece SOLIDWORKS’te daha hızlı çalışabilirsiniz.

Alt montajdaki hareketi  ve esnek montajı nasıl kullanırız?

Alt montajın üstüne geldiğinizde esnek alt montaj ikonuna tıkladığınızda montaj esnek olacaktır. SOLIDWORKS alt montajı esnek hale getirerek , alt montajdaki hareketi üst montaja yansıtabilirsiniz. Bir başka deyişle alt montajınızda bulunan montaj ilişkilerini üst montaja çağırmış olursunuz. Esnek montaj kullanıma ilişkin detayları videomuzdan öğrenebilirsiniz.

SOLIDWORKS Montajı Esnek Yapma

 

Alt montajda bulunan montaj ilişkilerini üst montaja taşımak yani esnek montaj kullanımı  performans için olumsuz etki oluşturabilir. Bu durumla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Esnek alt montaj kullandığınızda , ana modeli her hareket ettirdiğinizde , alt montajda ki tüm ilişkiler anlık çözümlenir. SOLIDWORKS tüm bu ilişkileri anlık çözmek durumunda olduğunda bilgisayarınızda yavaşlama görebilirsiniz. Esnek alt montajı sadece ihtiyacınız olduğunda kullanınız. (Örneğin; tüm montajı toparladınız en sonunda animasyon yapacaksanız en sonunda kullanınız.)
  • Eğer montajınızda bir esnek alt montajın birden fazla örneğini kullanıyorsanız, sadece bir tanesini esnek hale getirmeniz yeterlidir. Hepsini esnek hale getirmek zorunda değilsiniz.
  • Hafifletilmiş modda esnek alt montaj kullanamazsınız. Esnek alt montajı kullanabilmek için alt montajı çözümlenmiş halde bulundurmalısınız.
  • Limit uzaklık , limit açı gibi ilişkileri ana montaj üzerinden vermeniz daha hızlı çalışmanızı sağlar.

Esnek alt montajlar tasarımlarımızda görsellik, çalışma prensibi, ölçü vb. gibi kolaylıklar sağlamaktadır. Ancak sağlamış olduğu avantajların yanı sıra montajlarımızdaki performansı da göz önünde bulundurarak çalışma yapmak etkin bir kullanım için önemlidir.

Montaj performansı ile ilgili düzenlemiş olduğumuz online eğitimlerimize aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

SOLIDWORKS Büyük Montaj Performansında 5 Adım
Montaj Performansı Değerlendirme Aracı
Montaj Performansı için Geometri Basitleştirme Teknikleri
SOLIDWORKS Performans Tuzaklarını Önleme

Ayrıca SOLIDWORKS’ünüzün daha performanslı çalışması için Daha İyi Bir Performans için SOLIDWORKS Ayarları makalemize de göz atabilirsiniz.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | SOLIDWORKS - Composer - Visualize - Inspection

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin