Form Verme Aracı Oluşturma

0
616

SOLIDWORKS ile sac levha modülü içerisinde çalışırken bir modeli farklı bir model üzerine form olarak aktarmak için Form Verme Aracı’nı kullanırız. Herhangi bir parçayı oluşturmak için kullanılan adımların aynısını kullanarak kendi form verme aracınızı oluşturabilirsiniz.

Bu makalemizde Tasarım Arşivi > Forming Tools içerisindeki varsayılan geometriler yerine sıfırdan bir tasarım oluşturmanın aşamalarını inceleyeceğiz.

İlk adım için Form Verme Aracı olarak kullanmak istediğimiz modeli oluşturalım.

Form Verme Aracı Modeli
Form Verme Aracı Modeli

İkinci adım olarak ise oluşturulan modelin Form Verme Aracı olarak tanımlanabilmesi için referans yüzlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu işlemi yapabilmek için Sac Levha sekmesi içerisindeki Form Verme Aracı komutunu kullanacağız.

Form Verme Aracı Komutu Kullanımı
Form Verme Aracı Komutu Kullanımı

Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere komutu tamamlayabilmek için iki farklı seçim yapılması gerekmektedir. Durdurma Yüzeyi, bu yüz hedef parçaya uygulandığında form verme aracının duracağı konumu ayarlar. Kaldırılacak Yüzler, bu seçim ise hedef parçadan kaldırılması gereken yüzeyi seçmemizi sağlar. Eğer herhangi bir yüz kaldırmak istemiyorsanız bu seçimi boş bırakabilirsiniz.

Üçüncü ve en önemli adımda ise  tamamlanan modelin Form Verme Aracı olarak kullanılabilmesi için Form Tool (.sldftp) formatında ilgili konuma kaydedilmesi gerekmektedir.

Form Araçları için varsayılan konum yolu ;

C:\ProgramData\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS 20XX\design library\forming tools.

Eğer özelleştirdiğiniz çalışmalarınızı farklı konumlardan kullanıyorsanız bu konumu tanımlamanız gerekecektir. Bu konu hakkında detaylı bilgi için Forming Tools Klasör Belirleme adlı makalemizi inceleyebilirsiniz. Eğer Tasarım Arşivi sekmeniz kayıp ise Tasarım Arşivi (Design Library) Neden Gözükmüyor? adlı makalemiz faydalı olacaktır.

Form Verme Aracının Uygun Formatta Kaydedilmesi
Form Verme Aracının Uygun Formatta Kaydedilmesi

Artık oluşturulan Form Verme Aracını hedef parçaya uygulayabiliriz !

Form Verme Aracının Uygulanması
Form Verme Aracının Uygulanması
SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin