Montajı Çok Gövdeli Parça Olarak Kaydetme

0
514

SOLIDWORKS’te, montajlar genellikle karmaşık yapılar içerir ve bu yapıları daha etkili bir şekilde yönetmek veya montajların belirli tasarım aşamalarını sadeleştirerek parça olarak kaydedilmesi tercih edilen bir yöntemdir.

Bir montajı tek gövde veya çok gövdeli parça olarak kaydetmek için uygulanacak adımları Montajı Tek Gövde Olarak Farklı Formatlarda Kaydetmek adlı makalemizde bulabilirsiniz!

SOLIDWORKS 2024 ile birlikte Çok Gövdeli Parça Oluşturözelliği sayesinde önceki versiyonlara göre daha kapsamlı bir şekilde montajlarınızı parça olarak kaydedebilirsiniz.

Aşağıdaki Lamba montajı üzerinden yeni gelen bu özelliği tüm detaylarıyla inceleyelim. Bu montaj 2 adet alt montajdan oluşmaktadır. Taban montajı (Base Assembly) 8 adet parçaya sahiptir. Bu montajı 8 tane gövdeye sahip olacak şekilde yani Çok Gövdeli Parça olacak şekilde kayıt edeceğiz.

Çok Gövdeli Parçaya Dönüştürülecek Montaj Modeli
Çok Gövdeli Parçaya Dönüştürülecek Montaj Modeli

Taban montajını (Base Assembly) açtıktan sonra Araçlar sekmesi içerisinden Çok Gövdeli Parça Oluşturkomutuna ulaşabiliriz veya Komut Yöneticisine bu özelliği ekleyerek daha hızlı ulaşabilirsiniz.Menülerinizi kişiselleştirmek ve en çok kullandığınız Unsurlara daha hızlı ulaşabilmek için Unsur Menülerini Kişiselleştirin adlı makalemizi inceleyebilirsiniz!

Çok Gövdeli Parça Oluştur Komutu
Çok Gövdeli Parça Oluştur Komutu

Çok Gövdeli Parça Oluştur komutunu seçtikten sonra ilgili montajın ekleneceği Parça şablonunu seçeceğimiz alan gelir. Farklı parça şablonlarınız var ise kullanmak istediğiniz şablonu bu alandan seçebilirsiniz.

Çok Gövdeli Parça Oluştur Komutu Uygulanışı
Çok Gövdeli Parça Oluştur Komutu Uygulanışı

İlgili şablon seçildikten sonra Çok Gövdeli Parça Oluştur Özellik Yöneticisi açılacaktır. Bu bölüm 4 alandan oluşmaktadır.

Çok Gövdeli Parça Oluştur Özellik Yöneticisi
Çok Gövdeli Parça Oluştur Özellik Yöneticisi

1- Konfigürasyon : Parça olarak kayıt edilecek montajın hangi konfigürasyonu seçildiyse bu alanda görüntülenir.

2- Transfer : Çok Gövdeli Parçaya dahil edilecek montaj unsurları buradan belirlenir. Katı gövdeler varsayılan olarak dahil edilmektedir. Ayrıca gövde seviyesindeki malzeme , parça seviyesindeki malzemeye göre önceliklidir.

3- Bağlantı : Orijinal montaj , varsayılan olarak çok gövdeli parçaya bağlanır. Yani orijinal montajda bir değişiklik yapıldığında Parça olarak kaydedilen belgede de bu değişiklik yansıyacaktır. Orijinal montajdan bağımsız çalışmak için bağlantıyı kopar seçimi yapılmalıdır.

4- Görsel Özellikler : Parça , gövde , unsur ve yüzlere atanan renkler orijinal montaj bileşenlerinden aktarılır.

İlgili seçimler yapıldıktan sonra montajdan Çok Gövdeli Parça Oluşturma işlemi tamamlanmış olacaktır. Unsur ağacını incelediğimizde 8 adet gövde renkleriyle birlikte aktarılmıştır. Orijinal montaja bağlı olarak oluşturulduğunu ise unsur adının yanındaki ” -> “ dış referans simgesinden anlayabilirsiniz. Dış Referans Simgeleri hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Çok Gövdeli Parça Oluşturma İşlemi
Çok Gövdeli Parça Oluşturma İşlemi

Orijinal montaja bağlı olarak oluşturulduğumuz Çok Gövdeli Parça modelinin revizyona bağlı dinamik olarak nasıl güncellendiğini aşağıdaki görsel üzerinden inceleyelim. Orijinal montaja dönüp Taban(Base) adlı parçadaki Lambanın takıldığı yuvayı tam karşısında da olacak şekilde ekleyelim ve montajı kaydedelim.

Orijinal Montajın Revize Edilmesi
Orijinal Montajın Revize Edilmesi

Revizyon işlemi sonrasında Çok Gövdeli Parçayı yeniden açtığımızda yapılan değişikliğin dinamik olarak yansıdığını görebilirsiniz.

Orijinal Montaja Bağlı Çok Gövdeli Parça Modelinin Güncellenmesi
Orijinal Montaja Bağlı Çok Gövdeli Parça Modelinin Güncellenmesi

Yeni bir montaj şablonu içerisine oluşturduğumuz Çok Gövdeli Parçayı ekleyerek yeni montajımızı tamamlayabiliriz!

Yeni Montaja Çok Gövdeli Parçanın Eklenmesi
Yeni Montaja Çok Gövdeli Parçanın Eklenmesi

SOLIDWORKS 2024 ile birlikte gelen Çok Gövdeli Parça Oluşturkomutunun uygulanışını aşağıdaki videomuzdan izleyebilirsiniz.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin