Son güncelleme: 23.08.2023

Günümüzde grafik donanımları ve ekranlardaki hızlı gelişimler sonra yüksek çözünürlüğe sahip 4K monitörlerin kullanımı git gide yaygınlaşmaktadır. Bilgisayar çözünürlüğünü 4K olarak ayarlamak için en ideal kullanım 4K destekleyen ve çerçevesi geniş monitörler kullanmak olacaktır. Küçük monitörlerde yüksek çözünürlük çok küçük simgelerin ve yazıların ortaya çıkması ile sonuçlanır. SOLIDWORKS ortamında da 4K çözünürlüğe geçildiğinde benzer sebeplerden dolayı bazı alanların küçük gelmesi, ölçeklenememesi gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Siz de aşağıdaki resimlerdeki gibi yazı karakterlerinin olağan dışı büyüme/küçülme sorunlarını yaşıyorsanız bu makale oldukça ilginizi çekebilir.

4k monitör kullanımı görseli 1
Görev Bölmesi unsurlarının küçülmesi

 

4k monitör kullanımı görseli 2
Görselleştirme logolarının küçülmesi
4k monitör kullanımı görseli 3
Unsur bilgilendirme yazılarının küçülmesi

Windows işletim sistemi genellikle bilgisayarınızın monitörü ve ekran kartı çözünürlük değerlerini baz alarak windows uygulamarında gezintiye çıktığınızda size uygun yazı karakteri büyüklüğünü ekrana getirmeye çalışır. Dolayısıyla ekranınızdaki piksel küçüklüğü ve ekran kartınızın çözünürlük değeri ne kadar yüksekse yazı karakteriniz o kadar küçülebilir ve ayrıntıları daha net görebilirsiniz. Günümüz dünyasında bilgisayar ekranları ve ekran kartları oldukça hızlı gelişiyor. Bazı monitörler o denli yüksek kaliteli ki gözümüzün göremeyeceği küçüklükteki ayrıntıları bile işleyebiliyorlar.

SOLIDWORKS 1920×1080 çözünürlüklü dizüstü bilgisayar ya da iş istasyonlarında, arayüzünü gözle görülebilecek en küçük hale getirebiliyor. Bu durum bilgisayarınızın monitör çözünürlüğü ve ekran kartı kalitesinin yüksek olmasıyla sağlanıyor. 4K ekranlı dizüstü bilgisayarlarda ekranın küçük, çözünürlüğün büyük olması arayüzdeki yazıların unsurların ve görev bölmesi gibi bölümlerin çokça küçülmesine neden oluyor. Bu durum büyük inch (21.5 inch ve üzeri) monitörlerde sorun olmayabilirken, 15.6 inch gibi küçük ekranlarda büyük bir sorun haline geliyor. Bunun nedeni SOLIDWORKS’ ün henüz 4K ekranlar için bir ayar seçeneğinin bulunmamasıdır.

Bu durumu düzeltmek adına aşağıdaki adımları izleyerek bir çözüm yolu bulabilirsiniz.

  1. Öncelikle SOLIDWORKS’ ün kurulum yapıldığı hedefe gidip özellikler bölümüne giriş yapılır.
monitör kullanımı görseli 4
1. adım

2.Bu bölümden uyumluluk > yüksek dpi ayarlarına girilir, ardından ayarlar kırmızı alan içerisindeki gibi değiştirilir.

monitör kullanımı görseli 5
2. adım

Tüm bu ayarları yaptıktan sonra daha doğru ölçeklendirilmiş bir arayüz ile SOLIDWORKS’ ü kullanmaya devam edebilirsiniz.

İş istasyonları ve donanım ürünleri hakkında detaylı bilgi almak için ziyaret edin:
Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

1 Yorum

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin