Yeniden Oluşturma Komutları (Rebuild)

0
2405

Son güncelleme: 24.08.2023

Yeniden oluşturma komutu SOLIDWORKS grafik arayüzünde en üstte trafik ışığı ctrl+b şeklindeki butondan veya Ctrl+B klavye kısayolu ile erişilebilecek olan ve unsurlardaki değişiklikleri güncellemeye yarayan komuttur. Ayrıca aynı işlemi daha detaylı olarak gerçekleştiren “yeniden oluşturmayı zorla” komutuna da Ctrl+Q kısayolundan erişilebilir. Ölçümlendirmelerde, montaj ilişkilerinde veya unsurların ayarlarında yapılan değişikliklerin modele işlenmesi için kullanıcılar tarafından sıklıkla kullanılan bu komut hakkında bilmeniz gereken detaylı bilgileri bu makalemizde inceleyeceğiz.

Ctrl+B ve Ctrl+Q Arasındaki Farklar

Trafik lambası butonu  veya Ctrl+B kısayolu ile ulaşabileceğiniz “Yeniden Oluştur” (Rebuild) komutu, son yaptığınız işlemler sonrası değişen unsurları ve onların etkilediği unsurları yeniden oluşturmaktadır.

Unsur ağacınızda yeniden oluşturulması gereken unsurlarda bu trafik lambası sembolünü görebilirsiniz.Using Ctrl+Q to rebuild SOLIDWORKS features - Warning

Ctrl+Q yani “Yeniden Oluşturmayı Zorla” (Force Rebuild) ise Ctrl+B gibi sadece değişen unsurları değil, unsur ağacındaki tüm unsurları en tepeden başlayarak en alta kadar sırası ile yeniden oluşturmaktadır.

Yaptığınız değişikliklerin farklı sorunlara yol açıp açmadığına emin olmak için Ctrl+B yerine her zaman Ctrl+Q komutunu kullanmanız önerimizdir. Fakat bunun Ctrl+B komutuna göre daha fazla zaman alacağını unutmayınız.

Ayrıca bu iki komut ile ilgili iki farklı kısayol daha vardır.

  • Ctrl+Shift+B – Dosyayının tüm konfigürasyonlarında yeniden oluşturma işlemi yapar.
  • Ctrl+Shift+Q – Dosyanın tüm konfigürasyonlarında yeniden oluşturmayı zorla işlemi yapar.

Yeniden oluşturma işlemi esnasında modelinizde daha detaylı bir geometri kontrolü sağlamak için SOLIDWORKS sistem ayarları içerisinde bulunan “Yeniden Oluşturmada Doğrula” (Verification on Rebuild) ayarını aktif etmelisiniz. Bu ayar hakkında detaylı bilgiye Yeniden Oluşturmada Doğrula (Verification on Rebuild) makalemizden ulaşabilirsiniz.

Yeniden Oluşturma Butonları

SOLIDWORKS 2018 versiyonu ile beraber tüm bu klavye kısayollarının butonunu Using Ctrl+Q to rebuild SOLIDWORKS features - Alloluşturma şansınız vardır.

  • Using Ctrl+Q to rebuild SOLIDWORKS features - B Yeniden Oluştur
  • Using Ctrl+Q to rebuild SOLIDWORKS features - Q Yeniden Oluşturmayı Zorla
  • Using Ctrl+Q to rebuild SOLIDWORKS features - SHIFT Konfigürasyonları Yeniden Oluştur (Oluşturmayı Zorla)
  • Using Ctrl+Q to rebuild SOLIDWORKS features - Assembly Montajlarda sadece en üst seviyede bulunan unsurları yeniden oluştur.

Normalde var olmayan bu butonları aşağıdaki gibi ekranınıza ekleyebilirsiniz.

  • SOLIDWORKS içerisinde herhangi bir dosya açınız.
  • Üst tarafta unsurların bulunduğu bölgeye sağ tıklayarak “Kişiselleştir” komutuna giriniz.Kişiselleştir menüsü
  • Kısayol çubukları sekmesinden standart araç çubuğunu seçiniz
  • Burada bulunan her hangi bir komutu farenizin sol tuşu ile ekranda var olmasını istediğiniz bir yere sürükleyerek ekleyebilirsiniz.kısayol butonu eklemekeklenmiş yeniden oluşturmayı zorla butonu

Dosyalarınızın doğruluğundan emin olmak için sürekli olarak yeniden oluşturmayı zorla komutunu kullanmanız faydanıza olacaktır. Bu sayede tasarımınızda var olan hataları erkenden fark edebilirsiniz.

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin