Hareket Analizi ile Bilardo’da İlk Açılış

0
1605

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS içinde Hareket analizi modülünü kullanarak, tasarımlarınızı tanımlanan bir motor veya kuvvet ile hareket ettirebilir ve kontaklar tanımlayarak parçalar arasında etkileşimi kontrol edebilirsiniz. Çoğunuzun oynamaktan keyif aldığı Amerikan Bilardosu Modeli üzerinde hareket analizini kullanırsak neler olurdu ?  Bu makalemizde bu konuyu inceliyoruz.

solidworks motion-hareket analizi

 

Minimum SOLIDWORKS Premium veya SOLIDWORKS Simulation içerisinde  bulunan Hareket Analizi modülünü öncelikle eklentilerden aktif hale getirmemiz gerekmektedir.

solidworks -eklentiler

Sonraki Adım olarak grafik ekranının sol alt köşesindeki varsayılan olarak her montajda otomatik olarak oluşturulan Motion Study 1 sekmesine tıklayıp, açılan kumanda panelinde Hareket Analizi modülünü aktifleştirebilirsiniz.

solidworks motion-hareket analizi

Hareket vermeden önce parçaların birbirlerine olan etkileşimlerini de görebilmek için aralarında kontak tanımlamak gerekmektedir. Bu amaçla kumanda panelinden ulaşabileceğiniz (Contact) Temas Ekle butonunu kullanıyoruz.

solidworks motion-hareket analizi

 

İkinci olarak bilardo toplarının üzerinde hareket ettikleri masa ile temasını tanımlamak için tekrar temas komutunu kullanabilirsiniz. Ek olarak bu sefer komutun içinde en üst tarafta bulunan temas grupları kullan kutucuğunu aktifleştirip seçim gruplarını kullanarak iki seçim grubu arasında temas çiftlerini oluşturabilirsiniz. Bu tanımla ile aynı seçim listesindeki gövdelerin birbirleri ile temasları çözücü tarafından hesaplanmaz. Burada Bilardo toplarını ilk seçim kutusu listesine, masayı ise ikinci seçim kutusu listesine dahil ediyoruz.

 

solidworks motion-hareket analizi

Daha sonra ıstakanın vuruşunu temsilen beyaz topa bir ilk hız vermek gerekmektedir. Bunu yapmak için önce grafik ekranından  beyaz topu kolay bir şekilde seçiyoruz ve seçimden sonra hareket analizi ağacında vurgulanan beyaz top modelinin isminin üzerinde sağ tıklayıp “Başlangıç Hızı“ komutuna girip ilk hız tanımlıyoruz.

solidworks motion-hareket analizi

Onay verip çıktıktan sonra artık analiz çalışmasını hesaplatabilirsiniz.

SONUÇ

SOLIDWORKS Motion – Hareket analizi ile bilardo oynarken en iyi açılış ne olmalıdır sorusuna karşılık bir strateji geliştirebilirsiniz. Örneğin ilk başlangıç hızını değiştirerek daha fazla topun farklı konumlara gitmesini sağlayabilirsiniz. Yada ilk hızı uyguladığımız top istikametini değiştirerek daha fazla topun girmesini sağlayabilirsiniz.

Bu örnek çalışmada hareket etütünde bulunan temas algoritmasının ne kadar gelişmiş olduğu incelenmiştir. Daha detaylı bilgi için bizim ile iletişime geçebilirsiniz. Diğer blog yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin