SOLIDWORKS Motion Hareket Analizi Nedir ?

2
2522

SOLIDWORKS Motion tasarımcıların tasarladıkları mekanizmaları sanal ortamda test etmeye yarayan bir hareket analizi modülüdür.

SOLIDWORKS Motion, ile tasarımda ihtiyaç duyduğunuz doğru motor seçimini  güç ve  tüketimine ve tork değerlerine bakarak sanal ortamda tespit edebilirsiniz. Kullanacağınız aktüatörlerin boyutları ve konumlarının doğru  olup olmadığını sanal ortamda test edebilirsiniz. Tasarımlarınıza özgü kam tasarımı yapabilirsiniz. Bu sayede hareketi sağlayan pahalı aktüatörlerin sayısını azaltabilirsiniz.

 

 

SOLIDWORKS Motion, simülasyon sırasında tüm parçaların rijit olduğunu varsayar, yani kontaklar sırasında hiçbir deformasyon olmaz. Kontaklar arasındaki yükleri SOLIDWORKS Simulation aktarıp gerilmeleri tespit edebilirsiniz.

 

 

Kinematik Sistem

 

Yukarıdaki mekanizma ile büyük ihtimalle üniversite de Mekanizma kinematiği dersinde  karşılaşmışsınızdır.  Şimdi birlikte üniversite derslerini hatırlayalım eğer mekanizmamızın serbestlik değeri 0 ise bir çubuğu hareket ettirdiğimizde diğer çubukların yer değiştirmesini hızını ve ivmesini tespit edebiliyorduk ve Bu sistemlere kinematik sistem denir. Eğer serbestlik derecesi 0 değilse bu sistemlere dinamik sistem denir. SOLIDWORKS Motion analizde montaj ilişkileri ile tasarımın serbestlik derecelerini hesaplanmaktadır. Dinamik ve Kinematik sistemleri SOLIDWORKS Motion ile analiz edebilirsiniz.Dinamik Sistem

 

  • Kinematik Sistem
  • Dinamik Sistem
  • Parçaların zorlanmış veya kısıtlanmış hareketini analiz eder.
  • Parçaların serbest hareket altında kuvvetlerin tatbikini inceler.
  • Kuvvet ve kütle ne olursa olsun tam kontrollü ve sadece bir olası hareket vardır.
  • Kuvvetlere bağlı olarak kısmen kontrol edilen ve sonsuz sayıda sonuç vardır.
  • Sıfır serbestlik derecesine sahiptir.
  • Sıfır serbestlik derecesinden daha büyüktür.

 

Hareket Analizini Nereden Aktifleştirip Kullanabilirim ?

hareket analizi motion

Animasyon

Animasyon simülasyonu tüm SOLIDWORKS Paketleri’ne (Standart, Profesyonel ve Premium)  patlatılmış görüntüler ve dönen kamera açıları için hızlı animasyonlar yapmanızı sağlar.

Temel Hareket

Temel hareket analizi modeller arasındaki temel kontakları göstermek, motorların, yayların ve yer çekiminin montajlar üzerindeki etkilerini incelemek için kullanabilirsiniz. Temel Hareket, hareketin hesaplanmasında kütleyi dikkate alır.

Not: Temel Harekette kuvvet hesaplanmaz.

Hareket Analizi

Hareket Analizi gelişmiş bir hareket simülasyonudur. Eklenti için SOLIDWORKS Premium veya minimum Simulation Standard pakete sahip olmanız gerekmektedir. Hareket Analizine erişmek için SOLIDWORKS Motion eklentisini aktifleştirmeniz gerekmektedir.

hareket analizi motion

Bu blog yazımızda hareket analizi ile neler yapabileceğinize değinildi. Daha detaylı bilgi için bu dokümanı inceleyebilirsiniz. Diğer blog yazılarımızı okumak için tıklayınız.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

2 YORUM

  1. Merhaba,

    Konu gerçekten ihtiyaç duyulan bir konu fakat bu konuda yeterli eğitim materyali yok, daha detaylı eğitim amaçlı mümkünse bilgi sağlayabilir misiniz.

    Teşekkürler

    • Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim hareket analizi ile ilgili birkaç blog yazısı daha ekledim onlara da göz atabilirsiniz. ilerleyen zamanlarda hareket analizi ile kam tasarımı hakkında Youtube hesabımızdan video yayınlayacağım. Özel olarak sormak istediğiniz bir konu veya soru var ise aerdil@tekyaz.com mail hesabı üzerinden bana ulaşabilirsiniz.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin