SOLIDWORKS Motion Hareket Analizi Tanımlamaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
1787

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS Motion zamana bağlı hareket analizleri gerçekleştirmenizi sağlar. Hareket analizi sayesinde sisteminizdeki  yer değiştirmeleri, hızları, torkları, enerji tüketimini ve mafsallardaki (montaj ilişkisi) reaksiyon kuvvetini hesaplayabilirsiniz.

SOLIDWORKS Montajda yapmış olduğunuz montaj ilişkileri otomatik olarak hareket analizine aktarılmaktadır.

SOLIDWORKS Eklentilerden SOLIDWORKS Motion aktifleştirdikten sonra ekle -> yeni hareket etütü seçeneğine tıklayıp hareket etütümüzü ekliyoruz. Daha önce yapmış olduğumuz montaj ilişkileri hareket etütümüze otomatik olarak gelecektir. Hareket etütü kısmı açıkken tanımladığınız montaj ilişkileri montajınıza gitmez sadece hareket etütü içerisinde kullanılır.

Yukarıdaki resimde hareket analizin de gerekli tanımlamaların nereden yapılacağı gösterilmiştir.

Hareket Analizi Yol Haritası

Hareket analizinde tüm tanımlamalar zamana bağlıdır. Zaman anahtarlar(key) ile tanımlanır. Yukarıda gösterilen tüm sınır koşulları  sizin tanımladığınız zamandan itibaren geçerlidir.

  • İlk olarak kaç saniyelik bir analiz yapmanız gerekiyor ise hareket analizinin en üstünde yer alan montajın yanındaki anahtarı istediğimiz zamana sürüklüyoruz.
  • Eğer hareket analizi sonucu olarak mafsallarda ki reaksiyon kuvvetlerine bakacaksanız mutlaka montaj ilişkilerinde çakışan serbestlik derecesi olmamalıdır. Hesapla kısmına tıkladığınızda hareket etütünün içerisinde montaj ilişkilerinin yanında parantez içerisinde aynı serbestlik derecesinin kısıtlandığı fazlalık olarak gösterilmektedir. Bu adım daha detaylı bir şekilde başka bir blog yazında incelenecektir.
  • Hareketi vereceğimiz sınır koşullarını tanımlıyoruz. Her tanımlamanın sizin belirlediğiniz zaman adımında olmasına mutlaka dikkat edin. Her tanımlamadan sonra mutlaka hesaplatıp hareketin doğru olup olmadığını gözlemleyin.
  • Doğru hareketi kusursuz bir şekilde elde ettikten sonra sonuç grafikleri içerisinden grafikleri inceleyebilirsiniz.

Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • “Birlikte hareket eden” tüm bileşenleri alt montajlara gruplayın. SOLIDWORKS Motion’da alt montajların tek parça gibi hareket ettiği varsayılır ve alt montaj içindeki montaj ilişkilerinin hesaplanmaz. Bu sayede hareket etütündeki montaj ilişkilerinin daha kolay bir şekilde hesaplanacaktır.
  • Hareket analizinde yer çekimi hesaplanma süresini oldukça etkilemektedir. Eğer yer çekiminin tasarımın hareketi boyunca bir etkisi yoksa yani sizin uyguladığınız kuvvetlere göre oldukça küçük ise ihmal edilebilir.
  •  Uygun kare hızını ayarlama insanın gözünün eşiği düzgün hareket algılaması için saniyede 32 karedir. 0.01 saniyelik bir döngü süresinde çalışan bir mekanizmanız var ise bunu yavaşlatmak ve pürüzsüz bir şekilde 3 saniyeden fazla oynatmak için en az (saniyede 32 kare * 3 saniye) kareye ihtiyacınız olacaktır.

Sizde SOLIDWORKS Motion ile hareket analizleri yaparak en uygun komponentleri seçebilir rakiplerinize karşı üstünlük kazanabilirsiniz. Diğer blog yazılarımızı okumak için tıklayınız. Daha detaylı bilgi için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin