SOLIDWORKS Motion (Hareket Etüdü) – Animasyon

0
3191

Son güncelleme: 23.08.2023

Hareket Etüdü SOLIDWORKS’te paçaların montajların belirli zaman aralıklarında hareket etmelerini sağlayarak animasyon oluşturmanızı sağlar. Animasyonlarınızı basit dönme, öteleme hareketlerinden; kompleks hareketlere,montaj ilişkileriyle kısıtlanan hareketlere veya motor, yay, damper, yer çekimi ,temas tarifleriyle tanımlanan değişken hareketler içerebilir.

SOLIDWORKS Hareket Etüdleriyle Yapabilecekleriniz

Animasyon: Animasyon Sihirbazı , motor veya montaj ilişkileriyle tanımlayabileceğiniz hareketleri içerir. Animasyon, D-Cubed’den 3DDCM’yi (3D Boyutsal Kısıtlama Yöneticisi) kullanır.

Temel Hareket: Motor , yay , sürtünme ve standart montaj ilişkilerini içeren çalışmalar oluşturabilirsiniz. Temel Hareket, Ageia PhysX kullanır. Ageia PhysX, öncelikle oyunlarda kullanılan bir çözücüdür. Nesnelerin nasıl hareket ettiğini ve tepki verdiğini, nasıl davrandığını simüle eder.

Hareket Analizi: Solidworks Simulation Standard paketle gelen Hareket analizi ile hız , kuvvet , damper ,kontak türleri ekleyerek matematiksel verileri elde edebileceğiniz bir kinematik analiz modülür. SOLIDWORKS Hareket Analizi, ADAMS/çözücüyü kullanır. Mekanizmanızdaki kuvvetleri, torkları, temas kuvvetlerini, vb. doğru bir şekilde analiz etmeye odaklanır.

Hareket Etüdü Terminolojisi

 

Hareket Etüdü: Animasyon , Temel Hareket ve Hareket Analizini kontrol edebileceğiniz arayüzdür.

Animasyon:  Montaj ilişkileriyle oluşturulmuş hareketleri veya bileşeni taşı komutlarıyla oluşturulmuş hareketleri,zaman anahtarını kullanarak videolar oluşturabilirsiniz.

Temel Hareket: Motor, yer çekimi, yay gibi unsurların kullanımını içerir. Zaman Anahtarı Metodunu kullanmadan hareketler elde edebilirsiniz.Temel Hareket Fiziksel Dinamikleri içerir. Çakışma durumundan etkilenir.

Hareket Analizi: Kinematik Analizlerin yapıldığı arayüzdür. Fiziksel ve Matematiksel verileri kullanarak analizlerin sonuçlarını elde edebilirsiniz. Hareket Analizi çalışmasında program  arka planda oluşan hareketlere ait denklemlerin çözümlemesini yapacaktır. Enerji, Sürtünme Kuvveti , Temas Kuvveti , Yer Değiştirme Büyüklüğü,Güç vb sonuçları grafiksel olarak elde edebilirsiniz.

Hareket etüdünü ilk açtığınızda varsayılan olarak Animasyon aracı aktif olarak gelecektir. Çalışma türünü Hareket etüdü içinden ayarlayabilirsiniz. Hareket Analizi (Motion Analysis) SOLIDWORKS Simulation Standard paketle birlikte eklenti olarak gelecektir.

Animasyon aracı ile kullanabileceğiniz özellikler

  • Hareket Etüdü Araçları
  • Uzaklık, Açı ilişkileri
  • Parça Görünümü
  • Parça Transparanlığı
  • Parça Konumlandırma
  • Görüntü Ayarlama(yakınlaştırma ,uzaklaştırma , döndürme vb.)
  • Kamera Pozisyonu

Hareket Etüdü Araçları

  • Zamanlama Anahtarı (Animasyon)
  • Montaj İlişkileri (Animasyon, Temel Hareket,Hareket Analizi)
  • Motor (Animasyon,Temel Hareket,Hareket Analizi)
  • Yer çekimi (Temel Hareket,Hareket Analizi)
  • Yay (Temel Hareket,Hareket Analizi)
  • Temas (Temel Hareket,Hareket Analizi)
  • Sürtünme (Temel Hareket,Hareket Analizi)
  • Kuvvet (Hareket Analizi)
  • Damper (Hareket Analizi)

Animasyon oluşturmaya başlamadan önce animasyonu nasıl oluşturmamız gerektiğine karar vermeliyiz. Hangi hareketlerin hangi zaman aralıklarında olması gerektiğini belirleyebilirsiniz. Bunları montaj ilişkileri, motor vb. unsurlarla tanımlayabilirsiniz. Bir diğer yol ise video oluşturma yöntemi olan ard arda fotoğrafların sıralanması işlemidir. Parçaların hangi zaman aralıklarında ilk ve sonra konumlarının ne olacağını programa gösterilmesi işlemidir.

Arayüz

hareket Etüdü-arayüz

Yaptığınız Animasyon veya Hareket Etüdlerini avi dosyası olarak veya bmp ya da tga resimlerinin serisi şeklinde kaydedebilirsiniz. Ayrıca dosyalarınızı E-drawing olarak kaydedebilir ve bunları Solidworks olmayan bilgisayarlarda kullanabilirsiniz. Dosya boyutu küçük olacağı için internet üzerinden paylaşabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için bizim ile iletişime geçebilirsiniz. Diğer blog yazılarımıza ulaşmak için tıklayınız.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin