Yüzer (Network) Lisans Üzerinden Lisans Ödünç Alma (Borrow)

0
2653

Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS pek çok lisanslama yöntemi sunmaktadır. SOLIDWORKS ile kullanabileceğiniz 3 lisanslama tipi aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Aktivasyon bazlı Bağımsız (Standalone) Lisans: SOLIDWORKS lisansının internet bağlantısı ile bir bilgisayar üzerinde aktive edilmesi yöntemidir. Lisans aktive edildiği bilgisayara atanır. Farklı bilgisayarda kullanım için transfer edilmesi gerekir. Sadece aktivasyon ve transfer sürecinde internet bağlantısına ihtiyaç duyar.
  • Online Bağımsız Lisans: SOLIDWORKS lisansının internet bağlantısı ile kullanıcı girişi yapılarak kullanılabilmesi yöntemidir. SOLIDWORKS’ü kapattığınız zaman kullanıcı olarak çıkmış sayılırsınız. Böylece farklı bir bilgisayarda kullanıcı girişi yaparak kullanabilirsiniz. Aktivasyon/transfer işlemi gerektirmez. Çalışmak için sürekli internet bağlantısına ihtiyaç vardır. Çevrimdışı mod ile maksimum 30 gün internet olmadan çalışılabilir. Online lisans ile ilgili daha fazla bilgi için SOLIDWORKS Online Lisans Kullanımı linkindeki makalemizi inceleyebilirsiniz.
  • Yüzer (Network) Lisans: SOLIDWORKS lisans yöneticisinin bir sunucu üzerine kurulup SOLIDWORKS kullanılacak bilgisayarların sunucuya bağlanarak lisans alması yöntemidir. Kullanıcı SOLIDWORKS açtığında sunucu üzerinden bir lisans çeker, kapattığında lisans otomatik olarak sunucuya geri döner.
SOLIDWORKS Lisans Türleri
SOLIDWORKS Lisans Türleri

SOLIDWORKS NETWORK LISANSI ÜZERİNDEN LİSANS ÖDÜNÇ ALMA

Network lisansı her ne kadar sürekli sunucu bağlantısı ihtiyacı duysa da bazı durumlarda sunucuya ihtiyaç duymadan belli bir süreyle bağımsız lisans gibi kullanabilirsiniz. Lisans ödünç almak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir:

  • Windows arama kısmına “solidnetwork” yazarsanız karşınıza SolidNetwork License Manager Client 20xx çıkacaktır. Uygulamaya tıklayarak kullanıcı yüzer lisans yönetim paneline erişebilirsiniz.
SolidNetwork License Manager Client Ulaşımı
SolidNetwork License Manager Client Ulaşımı
  • Açılan pencerede License Borrowing sekmesine tıklayarak ödünç alma ekranına ulaşabilirsiniz. Bu ekranda sol tarafta Available product licenses kısmında ödünç alabileceğiniz lisansları görebilirsiniz. Sağ taraftaki Borrowed product licenses kısmında ise ödünç aldığınız lisansları görüntüleyebileceksiniz.
License Borrowing Sekmesi
License Borrowing Sekmesi
  • Ödünç almak istediğiniz ürünü ve hangi tarihe kadar ödünç almak istediğinizi seçtikten sonra Borrow butonuna basarak lisansı sunucudan bağımsız şekilde kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz tarih 30 günden fazla olmamalıdır. Maksimum ödünç alma süresi 30 gündür.
    Tarih Seçimi ve Ödünç Alma İşlemi
    Tarih Seçimi ve Ödünç Alma İşlemi

    * Eğer 1 adet SOLIDWORKS Premium veya Professional ürünlerinden herhangi birini ödünç alırsanız otomatik olarak 1 adet SOLIDWORKS Standard lisansı da beraberinde ödünç alınacaktır.

  • Lisansı ödünç aldıktan sonra belirttiğiniz süreden önce lisansı tekrar sunucuya geri göndermek isterseniz sağ taraftaki Borrowed product licenses sekmesinden lisansa tıklayıp Return butonunu kullanabilirsiniz. Return işleminden sonra lisans sunucuya geri dönecektir. Eğer belirttiğiniz günü aşarsanız lisansınız çalışmayacak ve lisans otomatik olarak sunucuya geri dönecektir.
    Ödünç Alma İşlemini Geri Bırakma
    Ödünç Alma İşlemini Geri Bırakma

    Eğer ofis dışına çıkmak istiyor ve yanınızda SOLIDWORKS lisansı da almak istiyorsanız ödünç alma işlemini kullanabilirsiniz. Ayrıca internet bağlantısı ile VPN yazılımlarını kullanarak şirket ağına bağlanabilirsiniz. Bu yöntemi kullandığınız zaman ofis dışındayken bile ofisteymiş gibi hem sunucu üzerindeki ortak klasörlere hem de lisans sunucusuna ulaşabilirsiniz. VPN kurulumu ve ayarları için firmanızın bilgi işlem departmanında gerekli desteği alabilirsiniz. VPN bağlantısı üzerinden lisans ödünç alma işlemi önerilmemektedir. Ödünç alma işlemi için bilgisayar sunucuya lokal ağ üzerinden bağlı olmalıdır.

SOLIDWORKS Elite Uygulama Mühendisi Sertifikalar: CSWE - Elite Application Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin