Sac Açınım DWG Resimlerinde Çizgi Stillerini Haritalama

0
2532

Son güncelleme: 24.08.2023

Sac komutları ile SOLIDWORKS içerisinde çizilen parçaların açınım görünümleri kolaylıkla alınabilmektedir. SOLIDWORKS içerisinden “Düzleştir” komutu ile görüntülenebilen açınım, kolayca DWG veya DXF dosyalarına verilebilmektedir. Bu DWG çıktılarında büküm çizgileri, sınırlandırma kutusu çizgileri gibi yardımcı ek çizimler de otomatik olarak alınabilmektedir. Alınan 1:1 ölçekte bu Dwg dosyaları lazer kesim veya büküm için ilgili tezgahlarda kullanılabilir.

Alınan Dwg dosyalarındaki kenar ve büküm çizgilerinin renkleri ve çizgi tipleri haritalama dosyaları ile önceden tanımlanabilir, bu sayede Dwg dosyasının anlaşılabilirliği arttırılabilir. Örneğin aşağıdaki sac dosya üzerinden örnek verilecek olur ise;

Örnek bükümlü sac parça

SOLIDWORKS içerisinde bu geometri üzerine sağ tıklanıldığında “DXF / DWG’ ye Ver” seçeneği ile açınım alınabilir. Açınım alma komutu içerisinde “Sac Levha” ve “Büküm Çizgileri” seçilir ise aşağıdaki gibi büküm çizgileri belirtilmiş DWG çıktısı elde edilebilir.

Açınım alma seçenekleri Sac Açınım

Varsayılan ayarlar ile bu şekilde çıktı alındığında tüm çizgiler beyaz renkte ve bükümler kesikli çizgi ile gösterilmektedir. Haritalama dosyası ile bu davranış önceden tanımlı olarak değiştirilebilir. Bunu için öncelikle program ayarları içerisinden “Ver” bölümünde “SOLIDWORKS’ ten DXF/DWG’ ye Özel Eşleme” kısmından “Etkinleştir” seçilmelidir.

Sistem Ayarları

Bu ayar yapıldıktan sonra tekrar DWG açınım alındığında aşağıdaki gibi bir haritalama penceresi açılacaktır.

solidworks-dwg-dxf-haritalama

Bu pencere içerisinden sol tarafta yaratılmak istenen katmanlar belirlenir. Çizgi tipleri ve renkleri belirlenir. Ardından tanımlanan bu katmanlar DWG dosyasındaki kenar ve büküm çizgileri için katmanlara atanır. Sağ taraftaki hücreler tanımlanmış olan katmanları ve objeleri tanıyacağından dolayı açılır listelerden kolayca seçim yapılmasına olanak sağlamaktadır.

solidworks-dwg-dxf-haritalama

Yukarıdaki gibi ayarlanıp “Tamam” denildiğinde istenilen çizgi özelliklerine sahip DWG dosyaları elde edilebilmektedir. Kenarlar, Yukarı büküm çizgileri ve aşağı büküm çizgileri haritalama dosyasında belirtilen tipte ve renkte belirecektir.

solidworks-renkli-DWG

Haritalama ekranında “Harita Dosyasını Kaydet” butonu ile yapılan haritalama ayarları dosya olarak kaydedilebilir. SOLIDWORKS sistem ayarları içerisinden aşağıda belirtilen alana bu dosya gösterilir ve “Her kaydetme işleminde eşlemeyi gösterme” seçeneği seçilir ise bu haritlama dosyası kullanıcıya bir daha gösterilmeyecek ve otomatik olarak geçerli olacaktır.

Haritalama Ayarları

Haritalama ayarları ile anlaşılabilirliği çok daha yüksek açınım DWG resimlerini almak çok daha kolay olmaktadır.

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin