Çizim Objelerini Ayırma – Ayrım Objeleri

0
1275

SOLIDWORKS ‘te çizim oluştururken çizgi, daire ya da dikdörtgen gibi objeleri bölmek istediğimizde bu işlemi geleneksel budama yöntemleri ile yapmaya çalışırız. Örneğin bir çizginin bir bölümünü kesmek istiyorsak bunun için çizginin bölmek istediğimiz mesafeden başka bir obje oluşturup objeleri buda komutu ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Obje ayrım çalışması
Obje ayrım çalışması

Peki çizgi, yay ya da spline gibi bir çizim objesini ikiye veya daha fazla parçaya bölmek istediğinizde bunu nasıl gerçekleştireceğiz?

Örneğin aşağıdaki tek parça yay (daire) objesine tıkladığımız zaman daire objesinin tamamı seçili hale gelmektedir.

Yekpare bir objenin seçilmesi
Yekpare bir objenin seçilmesi

Bu duruma çözüm olarak daire üzerine bir nokta objesi yerleştirmek ya da çizgiyi bölmek istediğiniz yerden başka bir çizim objesi geçirmek sorunu çözmemektedir.

Yekpare bir objenin bölünme çalışması
Yekpare bir objenin bölünme çalışması

Bu tip senaryolarda daireyi ya da herhangi bir yekpare objeyi istediğimiz bir yerden ayırmak SOLIDWORKS ‘te mümkündür. Ayrım Objeleri komutu ile çizim objelerini iki ya da daha fazla parçaya bölebilir, ayrık objelerin arasında ölçümlendirme yapabilirsiniz.

Ayrım objeleri komutu
Ayrım objeleri komutu

Çizimin içerisindeyken Araçlar – Çizim araçları – Ayrım objeleri komutuna tıklayarak komuta ulaşabilirsiniz.

Ayrım objeleri komutunun uygulanması
Ayrım objeleri komutunun uygulanması

Yukarıdaki görselde olduğu gibi objenin ayırmak istediğiniz noktasına tıklayarak ayrım noktası belirleyebilirsiniz. Daire gibi tek parça ve kapalı olan geometrilerde en az iki adet işaretleme yapmamız gerekiyor ki tüm objeyi iki parça olarak seçebilelim. Dairenin 2. bir yerine daha tıklayarak komuttan çıkalım.

Ayrım objeleri komutunun uygulanması sonucu
Ayrım objeleri komutunun uygulama sonucu

Objeleri ayırdıktan sonra yukarıdaki son görselde olduğu gibi bölünmüş objeleri ayrı ayrı seçebiliyor olacaksınız. Daha sonra ihtiyaç duyduğunuz takdirde  bölünme noktaları arasına ölçü girebilirsiniz. Aynı zamanda Ayrık Objeler komutunu kapalı olmayan bir geometride de kullanabilirsiniz.

Ayrık iki objenin ölçümlendirilmesi
Ayrık iki objenin ölçümlendirilmesi

Peki bu komut hangi probleme çözüm olarak kullanılabilir?

Katı unsurlarda loft yaparken 2 adet çizimi birbirleri ile çeşitli parametrelerce birleştiririz. Fakat bunu yaparken birleştirdiğimiz geometriler köşe sayısı açısından farklı olabilirler.

Aşağıdaki örnekte bir dikdörtgen ile yarım daire geometrisini loft yapma esnasında gerçekleşen sorunu görüyoruz.

Loft uygulamasındaki sorun
Loft uygulamasındaki sorun

Burada loft profillerinin seçimi anında çizimler üzerinde tıklama yapılan yerler kırmızı daireler ile gösterilmiştir. Buna rağmen geometride düzgün örülmemiş ir yapı görünüyor.

Bunun nedeni loft yapılma esnasında iki çizin arasındaki bağlantı noktaları sayısının karşılıklı olmayışıdır. Ayrık objeler komutu ile yarım daire üzerine dikdörtgen üzerindeki bağlantı noktası (köşe sayısı) kadar ayrık obje ekleyebiliriz.

Ayrık objeler komutunun loft profiline uygulanması
Ayrık objeler komutunun loft profiline uygulanması

Yukarıdaki görselde dairenin üzerine 2 adet obje ayrımı yapıldığında tekrar loft işlemini deneyebiliriz.

Sonuç görseli
Sonuç görseli

Bu sayede daha düzgün bir loft örgüsü çıkarmamız mümkün hale geliyor.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin