Robot Baza Titreşim Analizi

0
275

Bu makalemizde daha önce statik analizini yaptığımız endüstriyel bir robot bazasının frekans-titreşim analizini SOLIDWORKS Simulation ile gerçekleştireceğiz.

Robot baza frekans analizi için kullanılan malzeme, mesh ve sabitleme işlemleri robot baza statik analizinde kullanılanlar ile aynıdır. İlgili tanımlama detaylarına robot baza statik analizi makalemizden erişebilirsiniz.

Robot baza statik analizi içeriğimize buradan erişebilirsiniz.

Robot baza frekans analizinde statik analizden farklı olarak yük uygulama işlemi gerçekleştirilmemiştir.

Frekans analizi için analiz senaryosuna sağ tıklanarak Özellikler için girilip Seçenekler kısmından Frekans Sayısı bölümü 10 adet mod olacak şekilde belirlenmiştir.

Robot Baza Frekans Mod Sayısı
Robot Baza Frekans Mod Sayısı

Mod sayısı kararı, incelenecek olan frekans değeri ve kütle katılım oranına istinaden verilmektedir.

İlgili tanımlamalar neticesinde analiz çözdürülerek mod ve frekans değerlerine karşılık gelen deformasyon grafikleri elde edilmektedir. İlgili deformasyon grafikleri bir miktar belirtmemekte olup oransal olarak gösterim sağlamaktadır. Örnek olarak modelin 1. moddaki deformasyon grafiği aşağıdaki görselde gösterilmiştir.

Robot Baza 1. Mod Deformasyonu
Robot Baza 1. Mod Deformasyonu

Analiz çözdürülmesiyle birlikte rezonans frekansları ve kütle katılım değerleri elde edilmektedir. Söz konusu değerlere Sonuçlar klasörüne sağ çıkan menü üzerinden erişilebilmektedir. İlgili değerler aşağıdaki listelerde yer almaktadır.

Robot Baza Rezonans Frekans Listesi
Robot Baza Rezonans Frekans Listesi
Robot Baza Kütle Katılım Oranı Listesi
Robot Baza Kütle Katılım Oranı Listesi

Kütle katılım oranı için X, Y ve Z eksenlerindeki toplam ifadelerinde yer alan % değerlerinin sistemin çalıştığı eksenlerde %70-80 ve üstü oranlarda olması önemlidir. Bu oranı elde etmek için mod sayısı arttırılarak analiz çözdürülebilir. Bu senaryoda 10 modda tüm eksenlerde yaklaşık %99 oran elde edilmiştir. Kütle katılım oranına istinaden X ekseni için 1. mod, Y ekseni için 3. mod, Z ekseni için 2. mod önemlidir. Söz konusu modlar ilgili eksenlerde görülen en yüksek kütle katılım oranına sahiptir. Bu nedenle bu modlarda yer alan frekans değerleri sistem için göz önünde bulundurulması gereken frekans değerleridir. Sistemde bu frekans değerlerine karşılık gelebilecek motor devri, eklem ve eksen hız değerleri incelenerek tasarım ve yörünge planı gerçekleştirilmelidir.

Analiz işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak detaylı eğitim videomuza aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 

SOLIDWORKS Simulation ile statik, frekans, termal, burkulma, yorulma, dinamik ve daha pek çok analiz senaryosu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu tip çalışmalar için analiz hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin