Yüzey Düzleştirme-Yüzey Açınımı

0
2204

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS, üretime yönelik bir taslak oluşturmak üzere herhangi bir yüz veya yüzeyin açınımını alabilir. Yüzey Düzleştirme, standart olmayan bükümlere sahip sac metal parçalar ve gelişmiş yüzey yapılarla çalışırken kullanışlıdır. SOLIDWORKS Premium paket ile birlikte gelen bu komut modelde yer alan yüzeylerin açınım ölçülerini gösterebilmektedir.

Örneğin, aşağıdaki ahşap kapı modelinde yer alan desen kabartmasının yüzeylerini seçerek açınım oluşturulabilir.

Ahşap Kapı Modeli
Ahşap Kapı Modeli

Yüzey Düzleştirme Surface Flatten komutu Parça ortamında Yüzeyler sekmesinde yer almaktadır.

Yüzey Düzleştirme Komutu
Yüzey Düzleştirme Komutu

Yüzey Düzleştirme komutu sadece SOLIDWORKS Premium paket ile birlikte gelmekte olup SOLIDWORKS Professional ve Standard paketlerde ilgili komut pasif gelmektedir. Komut doğrudan katı modeldeki yüzleri seçmeye imkan vermekte olup komut içinde düzleştirilecek yüzler seçilmelidir.

Açınım Alınacak Yüzleri Seçme
Açınım Alınacak Yüzleri Seçme

Yüzler seçildikten sonra açınımın alınacağı referans kenar veya nokta seçilmelidir. Bu seçim sonrasında düzleştirilen yüzler, Doğruluk bölümünde Düz önizlemeyi göster seçeneği aktif ise aşağıdaki gibi gösterilecektir.

Yüzey Açınım Referans Kenar veya Noktası Seçimi
Yüzey Açınım Referans Kenar veya Noktası Seçimi

Komut içinde yer alan Ek Objeler bölümü düzleştirilecek yüzeyler üzerinde bulunan ek eğriler ya da çizimler ayarlar. Yırtılma Kesimleri bölümü ise düzleştirilmiş yüzeydeki stresi gidermek için kesimler eklemeye imkan tanır ve yüzeyde daha fazla esneklik sağlar. Burada eğriler ve çizimler, yüzey üzerindeki yırtılma kesitleri olarak ayarlanır. Kesimler, yüzeyin yükseltildiği kanısını uyandırır.

Doğruluk bölümü, düzleştirme unsurunun doğruluğunu belirlemek için Düşük ile Yüksek arasında ayarlama imkanı sağlamaktadır. Daha doğru yassılaştırma unsurlarının hesaplanması daha uzun sürmektedir. Buradaki yüksek doğruluk değerlerini gözlemlemek için Mesh önizlemesini göster seçeneği kullanarak tespit gerçekleştirilebilmektedir.

Yüksek Doğruluk Değerinde Mesh Ön İzleme
Yüksek Doğruluk Değerinde Mesh Ön İzleme
Alçak Doğruluk Değerinde Mesh Ön İzleme
Alçak Doğruluk Değerinde Mesh Ön İzleme

Oluşturulan düz yüzeyi daha rahat gözlemlemek adına modelde yer alan diğer gövdeler Gövdeyi Sil/Tut komutu ile silinebilir. Bunun için ilgili gövdelere sağ tıklayarak bu komutu uygulayabilirsiniz.

Gövde Silme Tutma
Gövde Silme Tutma İşlemleri

Yüksek veya düşük doğruluk değerleri ile alınan yüzey açınımı için Deformasyon Grafiği değişkenlik göstermektedir. Bu grafik yüzeyin nereden ne kadar esnetildiğini veya sıkıştırıldığını göstermektedir. Deformasyon  Grafiğini yüzeye sağ tıklayarak görebilirsiniz. Aşağıdaki görsellerde alçak ve yüksek doğruluklu yüzey açınımlarının deformasyon grafiği gösterilmektedir.

Alçak Doğruluklu Yüzey Deformasyon Grafiği
Alçak Doğruluğa Sahip Yüzey Deformasyon Grafiği

 

Yüksek Doğruluklu Yüzey Deformasyon Grafiği
Yüksek Doğruluğa Sahip Yüzey Deformasyon Grafiği

Yüzey düzleştirme komutu ile modelde yer alan yüzlerin açınımlarını alarak alan ve uzunluklarını hesaplayabilirsiniz. Ayrıca bu komut ve geliştirmeleri için YouTube kanalımızda yer alan videolarımızı izleyebilirsiniz.

SOLIDWORKS 2015-Parça Yüzey Açınımı Alma

SOLIDWORKS 2016-Parça Yüzey Açınımı Geliştirmeleri

Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin