Geometri Çoğaltma Nedir? (Geometry Pattern)

0
1612

Son güncelleme: 24.08.2023

Çoğaltma (Pattern) unsurları sıklıkla kullanılan, performans ve zaman kazancı sağlayan güçlü araçlardır. Bu makalemizde çoğaltma unsuru özelliklerinde bulunan Geometri Çoğaltma (Geometry Pattern) seçeneğinin fonksiyonuna açıklık getireceğiz.

 

 

  • Öncelikle aşağıdaki parçamıza bir kesme işlemi uygulayalım. Kesme boyu belirli uzunlukta değil, bitiş yüzeyine 20 mm kalana kadar olacaktır.

yüzeye kadar kesme

  • Kesimde kullanılan profil düz bir dikdörtgen olmasına rağmen, referans alınan yüzey eğri olduğundan dolayı, kesilen alanın ucu da aynı eğrilikte olacaktır. Yüzeyden ötelenen 20 mm’ lik değer sabit kalmaktadır.tek kesme işlemi
  • Bu kesme işlemini doğrusal olarak çoğaltacak olur isek aşağıdaki gibi çoğaldığını görebiliriz.doğrusal çoğaltma

Bu çoğaltma işleminde görebileceğiniz gibi üst yüzeye olan 20 mm’ lik uzaklık sürekli korunmuştur. Çoğaltmanın her adımında bu parametrik hesap tekrar yapılarak kesme işlemi ona uygun olarak gerçekleştirilmiştir.

Eğer ki bu hesaplamanın geçerli olmasını istemiyor iseniz, çoğaltılan baz unsurun aynı şekilde, aynı ebatta çoğaltılmasını istiyor iseniz çoğaltma unsurlarının seçenekleri içerisindeki Geometri Çoğaltma seçeneğini aktif hale getirmelisiniz. Bu seçenek aktif iken 20 mm olan mesafe çoğaltma örnekleri için hesaplanmayacak, baz unsur aynı geometride çoğaltılacaktır. Seçeneğin seçili ve seçili olmadığı durumlardaki davranışını aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.

 

Geometri Çoğaltma Seçeneğinin Performansa Etkisi

Geometri çoğaltma işleminde çoğaltılan örnekler için ayrı hesaplama yapılmadığından dolayı, parçanın yeniden oluşturma süresine etkisi bakımından daha yüksek performans alınmaktadır. Örneğin aşağıdaki gibi bir çoğaltmayı ele alalım. Burada delik 12.000 adet çoğaltılmıştır. Delik işlemi karşıt yüzeyden 10 mm ötelenecek şekilde gerçekleştirilmiştir.

Burada karşıt yüzey düzlemsel olduğundan dolayı çıkacak olan geometri “Geometri Çoğalt” seçeneğinin seçili olup olmamasına göre değişmeyecektir. Bu gibi durumlarda performans amaçlı olarak geometri çoğaltmanın seçilmesi daha uygundur. Aşağıda bu seçeneğin seçili olduğu ve olmadığı durumlardaki parça yeniden oluşturma sürelerini görebilirsiniz.

Geometri Çoğaltma Seçili Değil
Geometri Çoğaltma Seçili Değil

Geometri Çoğaltma Seçili
Geometri Çoğaltma Seçili

Sonuçlarda görüldüğü üzere geometri çoğaltma seçili olduğunda çoğaltma unsurunun yeniden oluşturulma süresi 14.14 saniyeden 10.78 saniyeye düşmüştür. Yeniden oluşturulma süresi %30 azalarak parçanın daha performanslı çalışması sağlanmıştır. Özellikle adedi yüksek olan çoğaltma unsurlarında bu seçeneği kullanarak genel çalışma performansınızı arttırabilirsiniz.

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin