Robot Baza Dinamik Analizi

0
449

Bu makalemizde daha önce statik ve frekans analizini yaptığımız endüstriyel bir robot bazasının dinamik analizini SOLIDWORKS Simulation ile gerçekleştireceğiz.

Robot baza dinamik analizi için kullanılan malzeme, mesh ve sabitleme işlemleri robot baza statik ve frekans analizinde kullanılanlar ile aynıdır. İlgili tanımlama detaylarına robot baza statik  ve titreşim analizi makalelerimizden erişebilirsiniz.

Robot baza statik analizi içeriğimize buradan erişebilirsiniz.

Robot baza frekans/titreşim analizi içeriğimize buradan erişebilirsiniz.

Robot baza frekans analizinde statik analizden farklı olarak yük uygulama işlemi gerçekleştirilmemiştir.

Lineer dinamik analizleri ve burada yaptığımız gibi modal dinamik analizleri yapmak için öncelikle frekans analizi gerçekleştirilmelidir. Dinamik analiz senaryoları içinde dinamik çözümleme yapılmadan önce frekans analiz çözümleme işlemleri gerçekleştirilmektedir. İsteğe istinaden dinamik analiz senaryosu içinde sadece frekans analiz çözdürme işlemi de uygulanabilmektedir. Robot bazası dinamik analizi için frekans modları ve kütle katılım oranı frekans analizinde gerçekleştirilen 10 adet mod üzerinden olduğu gibi uygulanmıştır. Frekans analizinde elde edilen modlar ve kütle katılım oranları ilgili hareket eksenleri için uygundur.

Dinamik analiz için zaman adımı belirleme işlemi frekans analizinde elde edilen en düşük periyot yani zaman ve/veya bu zamanın 10’a bölümü alınabilir. Böylelikle dinamik analiz için daha etkin bir inceleme gerçekleştirilebilir.

Robot bazasına uygulanan yükler statik analiz senaryosu içinde gerçekleştirilmişti. İlgili etütte yer alan yükler dinamik seçenekler içindeki Ölü Yük Etkileri seçilerek uygulanabilmektedir.

Zaman ve ölü yük etki seçenekleri aşağıdaki görselde yer almaktadır.

SOLIDWORKS Simulation Dinamik Seçenekler
SOLIDWORKS Simulation Dinamik Seçenekler

Robot bazası robotun hareketinden kaynaklı olarak dinamik bir yük etkisi altında çalışmaktadır. Burada robotun X, Y ve Z eksenlerinde yer alan çizgisel hızlar referans alınarak ilgili eksenler için sırasıyla verilen 3, 4 ve 5 m/s hızlar Tek Tip Taban Uyarımı olarak Yükler bölümünde uygulanmıştır.

Robot Eksen Hızları Dinamik Yük Uygulaması
Robot Eksen Hızları Dinamik Yük Uygulaması

Dinamik analiz içinde yer alan Sonuç Seçenekleri ile sonuçların kaydedilmesi, sonuç verileri ve çözüm adımları işlemleri yapılabilmektedir. Robot baza dinamik analizi senaryosunda belirlemiş olduğumuz zaman adımının hızlı çözümü için Çözüm Adımları kısmından Artım miktarını arttırdık. Detaylı analiz için artım miktarının arttırılmaması önem arz etmektedir. Ancak düşük artım miktarlarından disk boyut ve kapasitesi önemlidir. Her bir zaman adımı diskte 50 MB yer kaplamaktadır. Dinamik analiz için zaman adımları önemli bir yer tutar.

Dinamik Analiz Sonuç Seçenekleri
Dinamik Analiz Sonuç Seçenekleri

İlgili seçeneklerin ve verilerin girilmesi ile analiz çözdürülerek gerilme ve deformasyon sonuçları elde edilmiştir. İşlem neticesinde ilgili dinamik yüklerin robot baza statik analizi ile karşılaştırıldığında gerilme ve deformasyon açısından önemli bir etkisi olmadığı görülmüştür. Dinamik analizler ile frekans analizlerine ek olarak gerilme sonuçları alınabilmekte ve deformasyon sonuçları bir oran şeklinde olmayarak net değerler şeklinde alınabilmektedir. Titreşim, dinamik yük vb. durumlar için dinamik analizler gerçekleştirilmesi bu sebeple önemlidir.

Robot Baza Dinamik Analizi Gerilme Sonucu
Robot Baza Dinamik Analizi Gerilme Sonucu
Robot Baza Dinamik Analizi Deformasyon Sonucu
Robot Baza Dinamik Analizi Deformasyon Sonucu

Analiz işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak detaylı eğitim videomuza aşağıdan ulaşabilirsiniz.

SOLIDWORKS Simulation ile statik, frekans, termal, burkulma, yorulma, dinamik ve daha pek çok analiz senaryosu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bu tip çalışmalar için analiz hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin